Τετάρτη 13 Οκτωβρίου 2010

3 χρόνια για το εφάπαξ στο Δημόσιο

Βουλιάζει στα ελλείμματα το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων.ΚΙΝΔΥΝΟΣ να κηρύξει το ΤΠΔΥ στάση πληρωμών το 2011, μετά και τη μαζική συνταξιοδότηση τουλάχιστον 35.000 δημοσίων υπαλλήλων

Ακόμη και 3 χρόνια θα απαιτούνται εφεξής για να καταβληθεί η εφάπαξ αποζημίωση από το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπάλληλων (ΤΠΔΥ), σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει καταρτίσει η διοίκηση του Ταμείου.

Ετσι, για όσους παραλαμβάνεται η πράξη συνταξιοδότησης από το ΤΠΔΥ (από τον περασμένο Αύγουστο μέχρι και τον Σεπτέμβριο), η ημερομηνία διεκπεραίωσης θα είναι...
το δεύτερο τρίμηνο του 2013! Η κατάσταση με το εφάπαξ στο Δημόσιο είναι τραγική και δεκάδες δημόσιοι υπάλληλοι καθημερινά πολιορκούν τα γραφεία του ΤΠΔΥ (Σταδίου 31) και πιέζουν (χωρίς αποτέλεσμα) για γρήγορη καταβολή της εφάπαξ αποζημίωσης.

Ως γνωστόν ο κίνδυνος το ΤΠΔΥ να κηρύξει στάση πληρωμών το 2011 είναι ορατός μετά και τη μαζική έξοδο στη συνταξιοδότηση τουλάχιστον 35.000 δημοσίων υπαλλήλων (+250% σε σύγκριση με το 2009) και την έλλειψη ρευστού για την καταβολή του εφάπαξ. Η νέα μαύρη τρύπα που ανοίγουν οι μαζικές συνταξιοδοτήσεις υπαλλήλων στο Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων ξεπερνά το 1,3 δισ. ευρώ κι έτσι είναι αδύνατον να καταβληθούν τα εφάπαξ αυτά αν δεν υπάρξει κρατική χρηματοδότηση. Οι εκτιμήσεις είναι ότι αν δεν υπάρξει άμεση κυβερνητική παρέμβαση και λύση, το έλλειμμα του Ταμείου θα α νέλθει στα 4 δισ. ευρώ το 2014.

Επισημαίνεται ότι τα έσοδα του ΤΠΔΥ από τις κρατήσεις εισφορών έχουν μειωθεί κατά 20% (15% λόγω της περικοπής των δώρων και επιπλέον 5% λόγω της μη αντικατάστασης των υπαλλήλων που συνταξιοδοτούνται), ενώ το πρόβλημα θα οξυνθεί αφού στα επόμενα 10 έτη εκτιμάται ότι θα φύγουν από το Δημόσιο 120.000 εργαζόμενοι.

Χιλιάδες προσφυγές
Σημειώνεται ότι χιλιάδες είναι οι συνταξιούχοι που έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη, διεκδικώντας την καταβολή των καθυστερούμενων εντόκως, αλλά και αποζημιώσεις. Ηδη θέμα καταβολής αποζημιώσεων σε χιλιάδες συνταξιούχους του Δημοσίου, οι οποίοι βρίσκονται στην «ουρά» για να λάβουν το εφάπαξ τους (από το προβληματικό Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων), θέτει στο πόρισμά του ο Συνήγορος του Πολίτη εκφράζοντας παράλληλα την ανησυχία του. Διαπιστώνει πως η καθυστέρηση γεννά δικαιώματα αποζημιώσεων και έντοκης καταβολής των καθυστερούμενων. «Η έλλειψη πόρων και η απουσία του κράτους στην οικονομική υποστήριξη του Ταμείου, αποτελούν βασικά προβλήματα», έχει επισημάνει ο Συνήγορος του Πολίτη και υπογραμμίζει πως «το Ταμείο εδέχθη δικαιούχους που μπήκαν καθ΄ οδόν χωρίς τις απαιτούμενες εισφορές». Παράλληλα, επισημαίνει πως τα επόμενα χρόνια το πρόβλημα αναμένεται να γίνει ακόμη πιο οξύ, καθώς το κύμα φυγής από το Δημόσιο φαίνεται να αυξάνεται.

ΠΗΓΗ: ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: