Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2010

Εισαγωγική Επιμόρφωση εκπαιδευτικών

Με σημερινή εγκύκλιο το Υπουργείο Παιδείας δίνει οδηγίες στους Περιφερειακούς Διευθυντές και στους Διευθυντές Εκπαίδευσης για την καλύτερη οργάνωση και υλοποίηση των προγραμμάτων εισαγωγικής επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών

Η εγκύκλιος έχει ως εξής...

Ως γνωστόν, κάθε σχολικό έτος πραγματοποιούνται προγράμματα Εισαγωγικής Επιμόρφωσης εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, βάσει του Π.Δ. 45/1999, με στόχο να δοθεί στους νεοδιόριστους εκπαιδευτικούς, αλλά και στους προσλαμβανόμενους ως αναπληρωτές εκπαιδευτικούς, η ευκαιρία να ανανεώσουν τα επαγγελματικά τους εφόδια, ούτως ώστε να συμβάλουν με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στην αναβάθμιση της παρεχόμενης εκπαίδευσης.

Για την καλύτερη δυνατή οργάνωση και υλοποίηση των προγραμμάτων αυτών κρίνεται απαραίτητη η συνεργασία σας και η συνδρομή σας γενικότερα, στην επιμορφωτική διαδικασία.

Για το σκοπό αυτό, οι Περιφερειακοί Διευθυντές παρακαλούνται:

1. Να προτείνουν εν ενεργεία Σχολικούς Συμβούλους, όσο το δυνατόν περισσότερους κατά ειδικότητα, από τους οποίους τα Συντονιστικά Συμβούλια των ΠΕΚ θα επιλέξουν τους συντονιστές των εξακτινωμένων τμημάτων, με βάση τα τυπικά και ουσιαστικά τους προσόντα.
2. Να ενημερώσουν τους Σχολικούς Συμβούλους της Περιφέρειάς τους για την υποχρέωση συμμετοχής τους στην επιμορφωτική διαδικασία.
3. Να δώσουν σχετικές οδηγίες στους Διευθυντές Σχολείων, για την πραγματοποίηση του Προγράμματος και ιδιαιτέρως των δειγματικών διδασκαλιών στη σχολική μονάδα ευθύνης τους.

Οι Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης παρακαλούνται:

1. Να ενημερώσουν όλους τους νεοδιόριστους εκπαιδευτικούς ότι οφείλουν να παρακολουθήσουν όλοι ανεξαιρέτως το Πρόγραμμα της Εισαγωγικής Επιμόρφωσης, ακόμα και οι κάτοχοι διδακτορικού διπλώματος, μεταπτυχιακού διπλώματος ειδίκευσης, πτυχίου ΠΑΤΕΣ και ΑΣΕΤΕΜ ΣΕΛΕΤΕ, διότι, βάσει των άρθρων 40 & 47 του Ν.3258/2007 (Α΄ 26), η παρακολούθησή του είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την προαγωγή τους. Μέρος του Προγράμματος οφείλουν επίσης να το παρακολουθήσουν και οι προσλαμβανόμενοι ως αναπληρωτές εκπαιδευτικοί.
2. Να δώσουν στους υπόχρεους παρακολούθησης του Προγράμματος εκπαιδευτικούς στοιχεία για το Επιμορφωτικό Κέντρο (Π.Ε.Κ.), στο οποίο υπάγονται και στο οποίο θα παρακολουθήσουν το Πρόγραμμα.
3. Να διευκολύνουν με κάθε πρόσφορο τρόπο τη συμμετοχή στο Πρόγραμμα των προσοντούχων εκπαιδευτικών που επελέγησαν από τα Π.Ε.Κ. ως επιμορφωτές.
4. Να συνεργαστούν με τις Διοικήσεις των Π.Ε.Κ. για κάθε ζήτημα που θα τους αναφερθεί και το οποίο σχετίζεται με τον προγραμματισμό και την υλοποίηση του Προγράμματος.
5. Στους επιμορφούμενους εκπαιδευτικούς που υπηρετούν σε μονοθέσια Δ.Σ. ή όπου η παρακολούθηση του Προγράμματος από επιμορφούμενους μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα, οι Διευθυντές Εκπαίδευσης καλούνται να δώσουν την προσφορότερη λύση ώστε, χωρίς να παρακωλύεται η εύρυθμη λειτουργία των σχολείων, να συμμετάσχουν οι εκπαιδευτικοί στην επιμόρφωση, η οποία θεωρείται υποχρεωτική.

Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΟΥΛΑΪΔΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: