Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2010

Ανακοίνωση αναπληρωτών προγράμματος εξειδικευμένης εκπαιδευτικής υποστήριξης

Αναπληρωτές προγράμματος εξειδικευμένης εκπαιδευτικής υποστήριξης για ένταξη μαθητών με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες (μισθοδοτούμενοι μέσω ΕΣΠΑ).


Σε εργασιακή αβεβαιότητα βρισκόμαστε εδώ και αρκετό καιρό οι αναπληρωτές ειδικής αγωγής – κυρίως στη Β/θμια Εκπαίδευση – που προσληφθήκαμε μέσω του προγράμματος ΕΣΠΑ. Το ΥΠΔΒΜ ενώ όφειλε από το καλοκαίρι που προκήρυξε το συγκεκριμένο τρόπο πρόσληψης να εγγυηθεί το εργασιακό μας καθεστώς μέχρι σήμερα αποφεύγει να το ξεκαθαρίσει με σαφείς οδηγίες, που θα εξασφαλίζουν τους προσληφθέντες εκπαιδευτικούς....

....Απόσπασμα της εγκυκλίου με αρ. πρωτ. 82529/Γ6

Οι υποψήφιοι των κλάδων ΠΕ61, ΠΕ60.50, ΠΕ71 και ΠΕ70.50 της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης καθώς και ΠΕ02.50, ΠΕ03.50 και ΠΕ04.50 της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης μπορούν να επιλέξουν το πεδίο «για το πρόγραμμα εξειδικευμένης εκπαιδευτικής υποστήριξης για ένταξη μαθητών με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες» που θα υλοποιηθεί στο πλαίσιο του επιχειρησιακού προγράμματος «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση», το οποίο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (πράξη πρόσκλησης 71/2-6-2010). Η πρόσληψη των εκπαιδευτικών θα γίνει με σχέση εργασίας ορισμένου χρόνου πλήρους απασχόλησης και η προϋπηρεσία που θα αποκτήσουν θα αναγνωρίζεται, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις.


Από την πρώτη ημέρα παρουσίας μας στα σχολεία όπου κληθήκαμε, η αντιμετώπισή μας κάθε άλλο παρά αναπληρωτές θυμίζει, καθώς οι διαθέσιμες ώρες (έως και σήμερα) σε δομές παράλληλης στήριξης – όπου αυστηρά και μόνον επιτρέπεται να διδάξουμε – σε μαθήματα της ειδικότητάς μας είναι ελάχιστες (ειδικά στη Β/θμια και ιδίως στην ακριτική περιφέρεια) και συνεπώς δεν δικαιολογούν το ωράριο ενός αναπληρωτή πλήρους ωραρίου (πλην ορισμένων εξαιρέσεων). Δεν λείπουν οι περιπτώσεις συναδέλφων, των οποίων το ωράριο μόλις που ανταποκρίνεται σε αυτό ενός ωρομισθίου.


Ταυτόχρονα φημολογείται ότι η πληρωμή μας θα γίνεται βάσει παρουσιολογίου και κατ’ αυτόν τον τρόπο η μισθοδοσία μας θα αναχθεί (ενδεχομένως (;)) σε αναλογική ωρομισθία.

Οι συγκεκριμένοι εκπαιδευτικοί, συνεπώς, κινδυνεύουμε να περιέλθουμε στο καθεστώς του αναπληρωτή μειωμένου ωραρίου καθώς το ΥΠΔΒΜ φαίνεται να αγνοεί:
1) την συχνή ανάγκη για διεύρυνση ωραρίου και ενισχυτική διδασκαλία σε μαθητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες,
2) τις σαφώς αντίθετες οδηγίες του ΕΣΠΑ, που προβλέπει πλήρες ωράριο.

Έχουν δημιουργηθεί επίσης ανησυχίες για το κατά πόσο:
α) θα μας δοθεί το επίδομα ειδικής αγωγής, και
β) θα μας αναγνωριστεί η προϋπηρεσία στην ειδική αγωγή.

Ειδικά στη δεύτερη περίπτωση, θα παρατηρηθεί το εξαιρετικά σοβαρό φαινόμενο καταστρατήγησης της αξιολογικής κατάταξης προϋπηρεσίας καθότι εξακολουθεί η κλήση συναδέλφων αναπληρωτών οι οποίοι δεν θα απασχοληθούν σε δομές του εν λόγω προγράμματος εξειδικευμένης εκπαιδευτικής υποστήριξης.

Παράλληλα, οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι η μισθοδοσία μας θα καθυστερήσει σημαντικά, γι’ αυτό υπενθυμίζουμε στο ΥΠΔΒΜ πως – ιδίως σε περίοδο Μνημονίου – οι κληθέντες αναπληρωτές εκπαιδευτικοί δεν είμαστε σε θέση να συντηρούμε τα έξοδά μας στην περιφέρεια ανά την Ελλάδα από δικές μας οικονομίες.

Τη συγκεκριμένη στιγμή είναι αδύνατον να αφοσιωθούμε στο εκπαιδευτικό και παιδαγωγικό μας έργο καθώς ασχολούμαστε να υπερβούμε τους σκοπέλους της εσκεμμένης (;) γραφειοκρατικής αδυναμίας του ΥΠΔΒΜ.

Ασφαλώς, μας είναι γνωστή η θέση της Υφυπουργού κ. Χριστοφιλοπούλου από το βήμα της Βουλής περί πλήρων εργασιακών δικαιωμάτων στους αναπληρωτές μέσω ΕΣΠΑ, αλλά οι πληροφορίες που λαμβάνουμε τόσο εμείς οι ίδιοι, όσο και οι Διευθυντές των Σχολικών Μονάδων και των Γραφείων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης από επικοινωνία με τους υπευθύνους του προγράμματος στο ΥΠΔΒΜ οδηγούν σε άκρως αντίθετα και ανησυχητικά συμπεράσματα. Επιπροσθέτως, προφορικές εντολές από πλευράς του ΥΠΔΒΜ σχετικά με τη συμπλήρωση των ωραρίων καταφθάνουν στις σχολικές μονάδες σχεδόν καθημερινά, αλλά καμία απολύτως γραπτή εντολή η οποία να μας κατοχυρώνει.

Γιατί άραγε το ΥΠΔΒΜ δεν αποστέλλει γραπτώς τις οδηγίες του; Γιατί δεν δημοσιεύεται κάποιο διευκρινιστικό κείμενο προς αποφυγή παρεξηγήσεων και παρερμηνειών, εφόσον το θέμα πλέον αρχίζει να παίρνει εξαιρετικά σοβαρές διαστάσεις; Το ζήτημα πλέον δεν είναι διοικητικό, μιας και οι υπηρεσίες του ΥΠΔΒΜ δίνουν αντιφατικές πληροφορίες και κατευθύνσεις, αλλά πρωτίστως πολιτικό διότι στην περίπτωση μη προσμέτρησης της προϋπηρεσίας μας ως αναπληρωτές κανονικού ωραρίου, όπως και στην περίπτωση της μη καταβολής της αντίστοιχης μισθοδοσίας μας, αυτό θα σημαίνει αυτομάτως πως θα έχουμε καταστεί θύματα πολιτικής εξαπάτησης με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

ΖΗΤΑΜΕ: Να διευκρινιστεί και να εξασφαλιστεί άμεσα και με επίσημο έγγραφο (φτάνει πια με τις προφορικές υποσχέσεις) το εργασιακό καθεστώς μας και την μισθοδοσία μας σε ισότιμη βάση σύμφωνα με τη νομοθεσία της γενικής και της ειδικής εκπαίδευσης.

ΘΕΤΟΥΜΕ: Σε γνώση της ΔΟΕ και της ΟΛΜΕ τα τεκταινόμενα στο χώρο, και αναμένουμε άμεση ανταπόκριση προκειμένου να αφοσιωθούμε απερίσπαστοι στο εκπαιδευτικό μας έργο.

ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΕΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΜΕΣΩ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΕΣΠΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: