Πέμπτη 8 Απριλίου 2010

Για μια αναίμακτη Πασχαλιά

Πριν από 26 χρόνια, σε μια νυχτερινή βολή, στο Πεδίο Βολής του Ηραίου Σάμου, από ένα ανθρώπινο λάθος, δυο εικοσάχρονα παλικάρια ξεψύχησαν μπροστά στα μάτια μου.

Από τότε νιώθω μια έντονη αποστροφή στα όπλα αλλά και σε κάθε είδους εκρηκτικά και θεωρώ εντελώς βλακώδη τα έθιμα που σχετίζονται μ΄ αυτά –μπαλωθιές, πυροτεχνήματα κ.λ.π- αφού θέτουν σε κίνδυνο τη σωματική ακεραιότητα και τη ζωή μας.

Επιβεβαίωση των ισχυρισμών μου ο φετινός τραγικός απολογισμός, μιας ακόμη αιματοβαμμένης Πασχαλιάς...

Διαβάζω στις εφημερίδες ότι η ανόητη αυτή «παράδοση» στοίχισε τη ζωή τεσσάρων!!! συμπολιτών μας-21χρονος στη Σαντορίνη, 25χρονος στη Μεσσηνία, 17χρονος στο Ηράκλειο, 43χρονος στην Πέλλα - και τους σοβαρούς τραυματισμούς με ακρωτηριασμούς άκρων, βαριά εγκαύματα, τυφλώσεις κ.λ.π- άλλων οκτώ!!!

Σημειώνω ακόμη ότι συνολικά, τα τελευταία δέκα χρόνια, δεκατρείς άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και άλλοι 110 έχουν τραυματιστεί από την αλόγιστη χρήση βαρελότων και βεγγαλικών.

Θεωρώ πως θα πρέπει να δοθεί ένα τέλος σ΄ αυτήν την ιστορία…

Το νομοθετικό πλαίσιο εξ όσων γνωρίζω υπάρχει.

Είναι καιρός να ζήσουμε επιτέλους και ένα αναίμακτο Πάσχα.

Άρκετο είναι άλλωστε το αίμα των αμνοεριφίων, θυσία στο βωμό της σούβλας.

Ευθύνη της Πολιτείας-πέρα από τις δικές μας ευθύνες ως γονείς και εκπαιδευτικοί- είναι να ξυπνήσει από τον εγκληματικό της λήθαργο και να εφαρμόσει με αυστηρότητα το νόμο, που απαγορεύει τη ρίψη βεγγαλικών και πυροτεχνημάτων, τις ημέρες του Πάσχα.

Διαφορετικά θα συνεχίσουμε και στις επόμενες Πασχαλιές να θρηνούμε ανθρώπινες ζωές και να ισχύει το μακάβριο σατιρικό - αλλά άκρως ρεαλιστικό- εξάστιχο που μου έστειλε ο καλός συνάδελφος Τρύφωνας Καλμπούρος και το οποίο λέει:

Νέο Πάσχα νέος θρήνος
και μακάριος εκείνος
όπου πρόφτασε να δώσει
της αγάπης τα φιλιά
κι ύστερα να τα τσερδώσει
με τη νέα Πασχαλιά.

Σημείωση: Για το συγκεκριμένο ζήτημα αλλά και για την άλλη μεγάλη πληγή των εορταστικών ημερών, τα τροχαία δυστυχήματα, διαβάστε περισσότερα στον Αδέσμευτο Τύπο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: