Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2012

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΔΟΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΛΙΣΤΕΣ ΠΡΟΓΡΑΦΩΝ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ «ΤΕΚΜΗΡΙΟΥ ΑΘΩΟΤΗΤΑΣ»

Η εγκύκλιος Φ. 277 / 412 / 144706 / Δ2 / 19-11-2012 του Υπουργείου Παιδείας, και σε εφαρμογή των διατάξεων του Νόμου 4093/2012, καλεί τους Διευθυντές Εκπαίδευσης και προέδρους των Υπηρεσιακών Συμβουλίων να συντάξουν λίστα με ονόματα εκπαιδευτικών, οι οποίοι χωρίς άλλη διαδικασία θα τίθενται αμέσως σε καθεστώς αυτοδίκαιης αργίας. Με την εγκύκλιό του αυτή, το Υπουργείο Παιδείας απαιτεί άμεσα τη συλλογή στοιχείων (ονοματεπώνυμο εκπαιδευτικού, παράπτωμα, αριθμό πράξης ή παραπεμπτηρίου εγγράφου, ημερομηνία κοινοποίησης εγγράφων στον εκπαιδευτικό) όχι μόνο για πράξεις για τις οποίες έχει επιβληθεί η ποινή της προσωρινής ή οριστικής παύσης αλλά και... για πράξεις που έχουν παραπεμφθεί σε Υπηρεσιακό Συμβούλιο αλλά εκκρεμούν ως προς την εκδίκασή τους. Δηλαδή, οι «προγεγραμμένοι» εκπαιδευτικοί δεν θα είναι μόνο εκείνοι, στους οποίους έχουν επιβληθεί ποινές οριστικής ή προσωρινής παύσης για τα πειθαρχικά παραπτώματα που αναφέρονται στο κείμενο του νόμου και της εγκυκλίου, αλλά κι' εκείνοι των οποίων οι υποθέσεις εκκρεμούν.

 Με τον τρόπο αυτό επιβάλλεται ποινή πριν από την οριστική καταδίκη και επομένως παραβιάζεται κατάφωρα το «τεκμήριο αθωότητας», η θεμελιώδης ποινική αρχή που κατοχυρώνεται τόσο από το εσωτερικό Δίκαιο (με την αυξημένη συνταγματική ισχύ του αρθρ. 28 παρ. 2 του Συντάγματος), όσο και από το κοινοτικό Δίκαιο.

Η Κυβέρνηση, εφαρμόζοντας τις εντολές των δανειστών, θέλει οι δημόσιοι υπάλληλοι, επομένως και οι εκπαιδευτικοί, να είναι πλέον πειθήνια όργανα της διοίκησης και του αυταρχικού κράτους, αφού θα επικρέμεται πάνω από το κεφάλι τους η «δαμόκλειος σπάθη» της απόλυσης, της «αργίας» και της «δυνητικής αργίας» σε περίπτωση «πειθαρχικού παραπτώματος». Είναι προφανές πως με «όχημα» τα πειθαρχικά παραπτώματα θα ανοίξει ο «ασκός του Αιόλου» για απολύσεις και στην εκπαίδευση.

Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. απαιτεί

• Την κατάργηση του Ν. 4093/2012 (Μεσοπρόθεσμο)

• Το Υπουργείο παιδείας να αποσύρει άμεσα τη συγκεκριμένη απαράδεκτη και επικίνδυνη για τη Δημοκρατία, εγκύκλιό του, με την οποία επί της ουσίας, επιβάλλεται πειθαρχική ποινή πριν την εκδίκαση και την οριστική καταδίκη του εκπαιδευτικού.

Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. καλεί τα στελέχη της εκπαίδευσης, σε καμιά περίπτωση, να μη δώσουν στοιχεία μη τελεσίδικων υποθέσεων και τους παρέχει γι' αυτό συνδικαλιστική κάλυψη. Σε συνεργασία με την Α.Δ.Ε.Δ.Υ. προχωρεί άμεσα σε δικαστική προσφυγή για την ανατροπή των απαράδεκτων και προδήλως αντιδημοκρατικών και αντισυνταγματικών, ρυθμίσεων του Ν. 4093/2012. Η ελληνική πολιτεία, αν θέλει να φέρει τον τίτλο «κράτος δικαίου», οφείλει να προχωρήσει άμεσα στην απόσυρση/κατάργηση των ρυθμίσεων αυτών.

ΟΧΙ στη χειραγώγηση των εκπαιδευτικών.

ΟΧΙ στην απειλή πρόκλησης άδικων πειθαρχικών διώξεων.

ΟΧΙ στις απολύσεις

Δεν υπάρχουν σχόλια: