Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2012

Ανακοίνωση της ΔΑΚΕ για τις νέες ρυθμίσεις στο πειθαρχικό δίκαιο


Υπό αίρεση το «τεκμήριο της αθωότητας»!!! 
 Ανατρέπονται θεμελιώδη δικαιώματα 
 με τις αλλαγές στο πειθαρχικό δίκαιο 
 που επιφέρει ο Ν.4093/2012 (Μεσοπρόθεσμο) 

 Σύμφωνα με την υποπαράγραφο Ζ3 του Ν.4093/2012 σχετικά με την αργία στο πλαίσιο της πειθαρχικής και ποινικής διαδικασίας, προβλέπεται ότι «τίθεται αυτοδίκαια σε αργία» ο υπάλληλος που απλά έχει παραπεμφθεί, και όχι καταδικαστεί, για μια σειρά παραπτωμάτων που αναφέρονται στο συγκεκριμένο νόμο και στον Δημοσιοϋπαλληλικό Κώδικα.

 Σε εφαρμογή των διατάξεων αυτών το Υπουργείο Παιδείας... προχωρά άμεσα με εγκύκλιό του στη συλλογή στοιχείων (ονοματεπώνυμο εκπαιδευτικού, παράπτωμα, αριθμό πράξης ή παραπεμπτηρίου εγγράφου, ημερομηνία κοινοποίησης εγγράφων στον εκπαιδευτικό) όχι μόνο για πράξεις για τις οποίες έχει επιβληθεί η ποινή της προσωρινής ή οριστικής παύσης αλλά και για πράξεις που έχουν παραπεμφθεί σε Υπηρεσιακό Συμβούλιο αλλά εκκρεμούν ως προς την εκδίκασή τους.

Η Δ.Α.Κ.Ε./Π.Ε.

 -καταγγέλλει στον εκπαιδευτικό κόσμο τη διαδικασία αυτή με την ουσία παραβιάζεται το «τεκμήριο της αθωότητας», μια θεμελιώδης ποινική αρχή που κατοχυρώνεται τόσο από το ελληνικό όσο και το διεθνές δίκαιο. Επί της ουσίας, επιβάλλεται πειθαρχική ποινή πριν την εκδίκαση και την οριστική καταδίκη του εκπαιδευτικού.

 - επισημαίνει ότι η ελληνική πολιτεία, αν θέλει να φέρει τον τίτλο «κράτος δικαίου», οφείλει να προχωρήσει άμεσα στην απόσυρση/κατάργηση των ρυθμίσεων αυτών.

 - καλεί την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας να αποσύρει άμεσα την εγκύκλιο συλλογής στοιχείων.

-ζητά από τη Δ.Ο.Ε. σε συνεργασία με την ΑΔΕΔΥ να διερευνήσει τη δυνατότητα δικαστικής προσφυγής για την ανατροπή των απαράδεκτων και, προδήλως αντιδημοκρατικών και αντισυνταγματικών, ρυθμίσεων του Ν. 4093/2012.

 Λέμε ΟΧΙ στη χειραγώγηση των εκπαιδευτικών. 
Λέμε ΟΧΙ στην απειλή πρόκλησης άδικων πειθαρχικών διώξεων. 
Λέμε ΟΧΙ στη «δαμόκλειο σπάθη» των απολύσεων. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: