Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2012

Δημόσια Διαβούλευση για Αξιολόγηση, Μεταθέσεις , Ειδική Αγωγή, Οργανικότητα νηπιαγωγείων και ωράριο Νηπιαγωγών

Στις 19 Νοεμβρίου κατατέθηκε στο opengov για δημόσια διαβούλευση που θα διαρκέσει μέχρι τις 26 Νοεμβρίου το σχέδιο νόμου «Οργάνωση και Λειτουργία Ιδρύματος Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης και Εθνικού Οργανισμού Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού και άλλες διατάξεις» όπου περιλαμβάνονται σημαντικά  θέματα πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης

Συγκεκριμένα:

 Το άρθρο 32 περί Αξιολόγησης των εκπαιδευτικών αναφέρει ότι παρατείνεται μέχρι τις 10 Μαρτίου 2013 η προθεσμία για την έκδοση του Προεδρικού Διάταγμα που θα καθορίζει τα όργανα, την διαδικασία καθώς και τα κριτήρια της αξιολόγησης των εκπαιδευτικών της δημόσιας πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης , καθώς και τη βαρύτητα των επιμέρους κριτηρίων για την προαγωγική εξέλιξη και την αξιολόγηση της θητείας των εκπαιδευτικών σε θέσεις ευθύνης.

Στο άρθρο 39 περί θεμάτων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης αναφέρονται και τα εξής:

 -Ως σχολικοί σύμβουλοι επιλέγονται εκπαιδευτικοί  με βαθμό Γ΄, δωδεκαετή, τουλάχιστον, εκπαιδευτική υπηρεσία , οι οποίοι έχουν ασκήσει διδακτικά καθήκοντα επί δέκα τουλάχιστον έτη, από τα οποία τουλάχιστον πέντε σε αντίστοιχους με την προς κάλυψη θέση τύπους σχολείων της οικείας βαθμίδας.

 ---------------------------------
 -Καταργείται η υποχρεωτική διετής παραμονή των εκπαιδευτικών στην οργανική θέση προκειμένου να υπάρξει κατοχύρωση του δικαιώματος μετάθεσης. Για τις γενικές προϋποθέσεις των μεταθέσεων των εκπαιδευτικών της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ισχύει το άρθρο 8 του π.δ. 50/1996 (Α’ 45) όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 7 του π.δ. 100/1997 (Α’ 94).

 -Αποκλειστικά και μόνο για τις μεταθέσεις του 2013 οι σχετικές αιτήσεις των εκπαιδευτικών υποβάλλονται το αργότερο έως και 31.12.2012 (Ενημερωτικά να πούμε ότι ο γενικός κανόνας σύμφωνα με το αρθρο 6 παρ. 2 του Π.Δ 50/1996 είναι ότι οι αιτήσεις μετάθεσης υποβάλλονται από τους εκπαιδευτικούς μέσα στο μήνα Νοέμβριο κάθε έτους.

 -------------------------------------------

 -Σε κάθε σχολική μονάδα της γενικής εκπαίδευσης λειτουργεί ΕΔΕΑΥ ως πρωτοβάθμιο όργανο για τη διαγνωστική εκπαιδευτική αξιολόγηση και υποστήριξη των εκπαιδευτικών αναγκών των μαθητών της η οποία αποτελείται από α) το διευθυντή της σχολικής μονάδας, β) έναν (1) νηπιαγωγό ή δάσκαλο ή καθηγητή κλάδων ΕΑΕ που υπηρετούν σε ΤΕ ή στην παράλληλη στήριξη – συνεκπαίδευση ή στο Κέντρο Υποστήριξης ΕΑΕ του ΣΔΕΥ στο οποίο εντάσσεται η σχολική μονάδα, ββ) έναν (1) ψυχολόγο του κλάδου ΠΕ23 που υπηρετεί στο Κέντρο Υποστήριξης ΕΑΕ του ΣΔΕΥ στο οποίο εντάσσεται η σχολική μονάδα και γγ) έναν (1) κοινωνικό λειτουργό του κλάδου ΠΕ30 που υπηρετεί στο Κέντρο Υποστήριξης ΕΑΕ του ΣΔΕΥ στο οποίο εντάσσεται η σχολική μονάδα, με τους αναπληρωτές τους. δ) Στις συνεδριάσεις της ΕΔΕΑΥ συμμετέχει, ως εισηγητής χωρίς δικαίωμα ψήφου, ο υπεύθυνος εκπαιδευτικός του τμήματος στο οποίο φοιτά ο μαθητής που έχει ανάγκη υποστήριξης.
Η ΕΔΕΑΥ έχει, μεταξύ άλλων, τις εξής αρμοδιότητες:
αα) Διενεργεί διαγνωστική εκπαιδευτική αξιολόγηση των εμποδίων εκπαίδευσης και των ειδικών εκπαιδευτικών αναγκών.
ββ) Διαμορφώνει πρόγραμμα διαφοροποιημένης διδασκαλίας για μαθητές με διαπιστωμένη δυσκολία μάθησης ή και συμπεριφοράς σε συνεργασία με τον εκπαιδευτικό της τάξης στην οποία φοιτά ο μαθητής.
γγ) Πραγματοποιεί συνεργατική διεπιστημονική αντιμέτωπη των δυσκολιών του μαθητή μέσα στην γενική σχολική τάξη του με τα μέσα και τους πόρους που είναι διαθέσιμοι στο σχολείο, στο σπίτι και στην κοινότητα για επιπρόσθετες παρεμβάσεις και παραπέμπει μαθητές που χρειάζονται υποστήριξη από ειδικές εξωσχολικές Υπηρεσίες. Σε περίπτωση που προκύπτουν σαφείς ενδείξεις προβλημάτων ψυχικής υγείας ή παιδικής κακοποίησης ή γονεϊκής παραμέλησης συνεργάζεται με ΙΠΔ ή άλλες ιατρικές ή ψυχολογικές δημόσιες Υπηρεσίες της περιοχής της, με κοινωνικές Υπηρεσίες και με τις αρμόδιες δικαστικές Αρχές.
δδ) Διαμορφώνει προγράμματα προσχολικής πρώιμης παρέμβασης σε συνεργασία με παιδιατρικές υπηρεσίες ή ΙΠΔ της περιοχής αρμοδιότητάς της και οργανώνει ειδικά επιμορφωτικά προγράμματα για γονείς με παιδιά ηλικίας έως έξι (6) ετών σε συνεργασία με τις αρμόδιες Υπηρεσίες του οικείου Δήμου.
εε) Παρακολουθεί την εφαρμογή του εξατομικευμένου προγράμματος εκπαίδευσης (ΕΠΕ) για μαθητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες του σχολείου της και του προγράμματος υποστήριξης της οικογένειάς τους και για μαθητές με κατ’ οίκον διδασκαλία.
στ) Συντονίζει και παρακολουθεί τις δράσεις κοινωνικής στήριξης του μαθητή και της οικογένειάς του και συνεργάζεται με τις κοινωνικές Υπηρεσίες του Δήμου και άλλους αρμόδιους Φορείς.
ζζ) Υποστηρίζει τις σχολικές μονάδες κατά τη μετεγγραφή των μαθητών καθώς και τους αποφοίτους με αναπηρία.
ηη) Παραπέμπει μαθητές που χρειάζονται γνωμάτευση από το ΚΕΔΔΥ όταν συνεχίζουν, παρά την υποστήριξη στο σχολείο τους, να έχουν δυσκολίες μάθησης ή συμπεριφοράς ή ένταξης στο σχολικό περιβάλλον. Η παραπομπή γίνεται με εισήγηση του εκπαιδευτικού που προβλέπεται στην περίπτωση

 -------------------------------------

- Τα νηπιαγωγεία, ανάλογα με τον αριθμό των οργανικών θέσεων των νηπιαγωγών, είναι μονοθέσια έως και εξαθέσια. Η οργανικότητα των νηπιαγωγείων προσδιορίζεται με βάση την αντιστοιχία νηπιαγωγού προς αριθμό νηπίων και η οποία δεν μπορεί να υπερβαίνει τον ένα (1) νηπιαγωγό για κάθε εικοσιπέντε (25) νήπια και όχι λιγότερο από επτά (7). Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού καθορίζεται ο αριθμός των μαθητών που αντιστοιχεί σε κάθε νηπιαγωγό. 

 -----------------------------------

β) Στο άρθρο 12 του ν. 1566/1985 προστίθεται παράγραφος 7 ως εξής: «7. Για το ημερήσιο και εβδομαδιαίο ωράριο εργασίας των εκπαιδευτικών που υπηρετούν στα νηπιαγωγεία ισχύει η παράγραφος 8 του άρθρου 13 του παρόντος νόμου. Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού καθορίζεται το διδακτικό ωράριο των νηπιαγωγών, κατά ανάλογο τρόπο με των δασκάλων, καθώς και οι λεπτομέρειες εφαρμογής του.».
 

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Το άρθρο 13 παρ. 8 αναφέρεται στο εργασιακό ωράριο των εκπαιδευτικών της π/θμιας & Δ/θμιας Εκπαιδευσης. Εξομοίωση δηλαδή .... Κακό ε;
Κρίμα.... για τους λαικιστές !!!!

ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΟΓΟΘΕΤΗΣ είπε...

Αρχίσαμε τις κακιούλες ανώνυμε;

Σωστά λες όμως ότι το άρθρο 13 παρ 8 ν. 1566 μιλάει για εργασιακό ωράριο και παραμονή μέχρι έξι(6) ώρες την ημέρα ή τριάντα (30) ώρες την εβδομάδα..

Για το διδακτικό ωράριο όμως το σχέδιο νόμου αναφέρει ότι "Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού καθορίζεται το διδακτικό ωράριο των νηπιαγωγών, κατά ανάλογο τρόπο με των δασκάλων"

Χρειάζεται λίγη προσοχή το σημείο αυτό γιατί μπορεί να αποδειχθεί άνθρακας ο θησαυρός και εξηγώ το γιατί:

Ο Νόμος για το ωράριο των δασκάλων αναφέρει ότι:

-Εκπαιδευτικοί που υπηρετούν σε 1θέσια, 2θέσια και 3θέσια
δημοτικά σχολεία, ανεξάρτητα από βαθμό και το χρόνο υπηρεσίας
τους, ώρες 25.

- Εκπαιδευτικοί 4θεσίων και πάνω δημοτικών σχολείων, ώρες 24,
αν έχουν μέχρι 10 έτη υπηρεσίας, ώρες 23, αν έχουν από 10 μέχρι
15 έτη υπηρεσίας, ώρες 22, αν έχουν από 15 μέχρι 20 έτη
υπηρεσίας και 21 ώρες, αν έχουν πάνω από 20 έτη υπηρεσίας.

Δεν ξέρω αν το πιάνεις αλλά από τη στιγμή που τα νηπιαγωγεία είναι μονοθέσια και διθέσια οι νηπιαγωγοί που υπηρετούν σε αυτά ανεξάρτητα με τα χρόνια θα χτυπανε πεντάωρα την ημέρα...
Προφανώς δεν είναι θετική εξέλιξη κάτι τέτοιο και θα πρέπει να αναδειχθεί το ζήτημα- να μη μας τη φέρει το Υπουργείο- και να πάμε σε πραγματική μείωση ωραρίου νηπιαγωγών 24-23-22-21 ωρών ανάλογα με τα χρόνια υπηρεσίας όπως ακριβώς ισχύει με τους δασκάλους στα τετραθέσια και άνω δημοτικά.