Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2012

Περί οικογενειακών επιδομάτων με ένα Υ.Γ σχόλιο


Με αφορμή ερώτημα συναδέλφου για τα οικογενειακά επιδόματα των Δημοσίων Υπαλλήλων και το χρόνο καταβολής τους αναφέρω τα εξής:

Μέχρι τις 31 Οκτωβρίου 2011 που ίσχυε το προηγούμενο μισθολόγιο οι Δ. Υ βάσει του νόμου 3205/2003 έπαιρναν:Οι παντρεμένοι χωρίς παιδιά 35 ευρώ, με ένα ή δύο παιδιά από 18 ευρώ για το καθένα, για το τρίτο και το τέταρτο παιδί από 47 Ευρώ και για καθένα από το πέμπτο παιδί και πάνω 73 Ευρώ.

Από την 1η Νοεμβρίου που ισχύει το νέο μισθολόγιο ο νόμος 4024/2011 καταργεί το επίδομα γάμου- κακό αυτό- και δίνει μόνο επίδομα παιδιών - ανήλικων ή ανίκανων σε ποσοστό αναπηρίας 50% και άνω- που το ονομάζει οικογενειακή παροχή

Συγκεκριμένα...
στην σχετική εγκύκλιο εφαρμογής του ανωτέρω νόμου που εκδόθηκε στις 14/11/2011, επί του άρθρου 17 για την Οικογενειακή παροχή στις σελ 9 - 11 , αναφέρονται τα εξής :

Για την ενίσχυση της οικογένειας των υπαλλήλων χορηγείται μηνιαία οικογενειακή παροχή, ανάλογα με την οικογενειακή κατάστασή τους ως εξής:

Για υπάλληλο με τέκνα ανήλικα ή ανίκανα σωματικά ή πνευματικά για άσκηση βιοποριστικού επαγγέλματος με ποσοστό αναπηρίας 50% τουλάχιστον, η ανωτέρω παροχή καθορίζεται ως εξής :

- πενήντα ευρώ (50 ) για ένα τέκνο,

- εβδομήντα ευρώ (70 ) συνολικά για δύο τέκνα,

- εκατόν είκοσι ευρώ (120) συνολικά για τρία τέκνα

- εκατόν εβδομήντα ευρώ (170) συνολικά για τέσσερα τέκνα και επιπλέον

εβδομήντα ευρώ (70) για καθένα από το πέμπτο τέκνο και άνω.

Η κατά τα ανωτέρω παροχή δικαιολογείται μόνο για τέκνα προερχόμενα από γάμο,φυσικά, θετά ή αναγνωρισθέντα, εφόσον είναι άγαμα και δεν υπερβαίνουν το 18οέτος της ηλικίας τους.

Η ανωτέρω παροχή δεν καταβάλλεται στους έγγαμους υπαλλήλους οι οποίοι όμως δεν έχουν αποκτήσει τέκνα, ή τα τέκνα αυτά έχουν ενηλικιωθεί ή περατώσει τις σπουδές τους ή σε κάθε περίπτωση έχουν συμπληρώσει το 24ο έτος της ηλικίας τους, με εξαίρεση τους έγγαμους υπαλλήλους που έχουν τέκνα ανίκανα σωματικά ή πνευματικά για άσκηση βιοποριστικού επαγγέλματος με ποσοστό αναπηρίας 50%,τουλάχιστον.

Η διαπίστωση των προϋποθέσεων χορήγησης της οικογενειακής παροχής καθώς και οποιαδήποτε μεταβολή στον αριθμό των τέκνων που αυξάνουν την παροχή αυτή γίνεται με υπεύθυνη δήλωση του υπαλλήλου που υποβάλλεται στον εκκαθαριστήτων αποδοχών του, μαζί με τα συνημμένα δικαιολογητικά (π.χ. ληξιαρχική πράξη γέννησης κ.λ.π.). Εξυπακούεται ότι όσα από τα ανωτέρω στοιχεία έχουν ήδη προσκομιστεί κατά καιρούς από τους υπαλλήλους, δεν χρειάζεται να ζητηθούν εκ νέου.

Για την πληρέστερη ενημέρωσή σας, διευκρινίζουμε ότι σε περίπτωση ενηλικίωσης του πρώτου τέκνου, ή διακοπής για οποιονδήποτε άλλο λόγο της παροχής για αυτό, το δεύτερο τέκνο λαμβάνει τη θέση του πρώτου και το ίδιο ισχύει και για τη θέση των λοιπών τέκνων.

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ

Έστω υπάλληλος με δύο παιδιά εκ των οποίων το πρώτο κατά σειρά γέννησης έχει ενηλικιωθεί και δεν δικαιούται ο υπάλληλος οικογενειακή παροχή για το τέκνο αυτό. Ο υπάλληλος θα λάβει οικογενειακή παροχή 50 ευρώ μόνο για το ένα τέκνο.

Για τη συνέχιση της καταβολής της οικογενειακής παροχής, για τα παιδιά που έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους, θα πρέπει να συντρέχουν επιπλέον οι εξής κατά περίπτωση προϋποθέσεις:

α.- Να συνεχίζουν τη φοίτησή τους στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και μέχρι τη συμπλήρωση του 19ου έτους της ηλικίας τους.

β.- Να φοιτούν σε ανώτερες ή ανώτατες σχολές ή σε Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (Ι.Ε.Κ.) δημόσια ή ιδιωτικά. Στην περίπτωση αυτή, η διάρκεια καταβολής της οικογενειακής παροχής είναι περιορισμένη, συναρτάται με το χρόνο της κανονικής φοίτησης, όπως προβλέπεται από τον οργανισμό της κάθε σχολής, και σε καμία περίπτωση δεν καταβάλλεται μετά τη συμπλήρωση του 24ου έτους της ηλικίας τους. Το ίδιο ισχύει και για παιδιά που φοιτούν σε ανώτερες ή ανώτατες σχολές του εξωτερικού, με την επισήμανση ότι κατά το προπαρασκευαστικό στάδιο εκμάθησης της ξένης γλώσσας δεν καταβάλλεται η οικογενειακή παροχή.

Στις περιπτώσεις που συμπίπτει ο χρόνος της κανονικής φοίτησης σε ανώτερες ή ανώτατες σχολές ή σε Ι.Ε.Κ., με τη στρατιωτική θητεία του παιδιού, η καταβολή της οικογενειακής παροχής δεν διακόπτεται.

γ.- Να έχουν αναπηρία (σωματική ή πνευματική) για άσκηση βιοποριστικού επαγγέλματος σε ποσοστό τουλάχιστον 50% και άνω. Στην περίπτωση αυτή, η οικογενειακή παροχή καταβάλλεται επ’ αόριστον, ανεξάρτητα αν στην οικογένεια ή στο παιδί χορηγείται παροχή ή βοήθημα από οποιοδήποτε Δημόσιο Οργανισμό, όπως Πρόνοια κ.λ.π.

Πίνακας οικογενειακής παροχής

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥ ΠΟΣΟ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ

ΠΑΡΟΧΗΣ ΣΕ ευρώ

Υπάλληλος με 1 παιδί 50

Υπάλληλος με 2 παιδιά 70 συνολικά

Υπάλληλος με 3 παιδιά 120 »»

Υπάλληλος με 4 παιδιά 170 »»

Υπάλληλος με 5 παιδιά 240 »»

(170+70)

Υπάλληλος με 6 παιδιά 310 »»

(240+70)


Υ.Γ
Στέκομαι στο μέρος της εγκυκλίου που λέει :

"Για την πληρέστερη ενημέρωσή σας, διευκρινίζουμε ότι σε περίπτωση ενηλικίωσης του πρώτου τέκνου, ή διακοπής για οποιονδήποτε άλλο λόγο της παροχής για αυτό, το δεύτερο τέκνο λαμβάνει τη θέση του πρώτου και το ίδιο ισχύει και για τη θέση των λοιπών τέκνων."

Αυτό ευνοεί όσους έχουν δυο παιδιά αφού όταν ενηλικιώνεται το ένα παίρνουν το πενηντάρικο για το δεύτερο παιδί. Αδικούνται όμως όσοι έχουν από τρία παιδιά και πάνω αφού όταν ενηλικιωθεί το πρώτο, το πενηντάρικο του τρίτου παιδιού γίνεται εικοσάρικο δεύτερου παιδιού και έτσι χάνουν τριάντα ευρώ. Το ίδιο συμβαίνει και στην τραγική περίπτωση που πεθαίνει το δεύτερο παιδί μιας οικογένειας.
Το ζήτημα είναι αρκετά σοβαρά και καλό είναι να αναδειχτεί από την Ομοσπονδία μας για να υπάρξει ανάλογη νομοθετική ρύθμιση

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Εάν ο υπαλληλος έχει ένα παιδί με αναπηρία 80% και ένα παιδί φυσιολογικό, το επίδομα είναι 70Ε όπως και στην περίπτωση που θα ήταν και τα δύο φυσιολογικά?Εαν ναι τον συμφέρει να υπαχθεί στην πρώτη κατηγορία?