Τρίτη 23 Αυγούστου 2011

Σκέψεις για τις επιλογές Δ/ντών στη Δ/νση Π.Ε Β΄Αθήνας

τις τοποθετήσεις των νέων Διευθυντών ολοκληρώθηκαν στις 8 Αυγούστου, οι επιλογές Δ/ντών στη Δ/νση Π.Ε Β΄Αθήνας. Δεν θα αναφερθώ στο σήριαλ των ατέλειωτων διευκρινιστικών εγκυκλίων- μία κάθε μέρα εξέδιδε το Υπουργείο Παιδείας- που κατάργησαν Συντάγματα, βίασαν Νόμους, απαξίωσαν θεσμούς και διακωμώδησαν διαδικασίες, αφού για το θέμα ταλαιπωρήθηκαν πληκτρολόγια και χύθηκαν τόνοι μελάνης.

Ψύχραιμα και με χωροχρονική απόσταση ασφαλείας, εδώ απ΄το χωριό, επιχειρώ μια αποτίμηση των επιλογών αυτών στη Δ/νση μας σπεύδοντας εξ αρχής να υπογραμμίσω τρία πράγματα:...

1. Σε ανύποπτο χρόνο είχα εκφράσει τη θέση για τον υποκειμενικό χαρακτήρα των συνεντεύξεων και την ανάγκη για ένα αντικειμενικό σύστημα αξιολόγησης όπου τα υπηρεσιακά συμβούλια δε θα βαθμολογούν τους υποψηφίους αλλά θα ελέγχουν την αξιοπιστία των τίτλων και των υπολοίπων τυπικών προσόντων τους και θα έχουν την δυνατότητα με τεκμηριωμένα ΟΧΙ να αποκλείουν υποψηφίους που είτε καταθέτουν πέτσινους τίτλους είτε θεωρούνται ανεπαρκείς.

2. Επειδή δεν συμμετείχα ως αιρετός στο Συμβούλιο Επιλογής δεν έχω εικόνα των φακέλων, της παρουσίας των υποψηφίων στις συνεντεύξεις και της λειτουργίας του Συμβουλίου, οπότε οι κρίσεις που διατυπώνω στηρίζονται κυρίως σε στατιστικά στοιχεία, σε προσωπικές απόψεις και αναφορές συναδέλφων.

3. Διατυπώνοντας τις σκέψεις μου δεν αναμένω ομοφωνίες αλλά αντίθετα βρίσκω λογική την όποια διαφωνία και με χαρά θα φιλοξενήσω την κριτική , ανώνυμη ή επώνυμη, με την προϋπόθεση ότι σχόλια υβριστικού ή συκοφαντικού περιεχομένου εις βάρος τρίτων αποκλείονται και δεν αναρτώνται. Αντίθετα πάσης φύσεως σχόλια που με αφορούν, πλην χυδαιοτήτων, αναρτώνται με δικαίωμα απάντησης αφού το blog πέραν των άλλων αποτελεί και μέσο εκτόνωσης.

Προσεγγίσω το θέμα μέσω ερωτήσεων απαντήσεων.

1. Είχαμε ανατροπές στις βαθμολογίες και στον αξιολογικό πίνακα;

Παρατηρώντας τα στατιστικά που ανακοίνωσε η Δ/νση διαπιστώνω ότι το 71,5% των υποψηφίων βαθμολογήθηκε με άριστα (>14) ένα 25,5% πήρε από 13 -14 και μόλις 9 στους 296 συναδέλφους πήραν βαθμό μικρότερο από 13 χωρίς κανένας να πέσει κάτω από 12. Ουσιαστικά δηλαδή προκύπτει μια διαφορά δύο μονάδων και θα ήμουν άδικος προς το Συμβούλιο αν μιλούσα για σφαγές, αφού δεν υπήρξαν μεγάλες αποκλίσεις βαθμολογιών. Κοιτάζοντας όμως πιο προσεκτικά τα στατιστικά που αφορούν την μεταβολή αξιολογικής σειράς υποψηφίων μετά την προφορική συνέντευξη διαπιστώνω ότι 57 υποψήφιοι ανέβηκαν περισσότερο από 10 θέσεις στον αξιολογικό πίνακα και 54 υποψήφιοι έχασαν περισσότερες από 10 θέσεις . Άρα 111 στους 296 υποψηφίους (ποσοστό 37,5%) έχασαν ή κέρδισαν περισσότερες από 10 θέσεις . Το σημαντικό αυτό ποσοστό δείχνει ότι είχαμε ανατροπές που σε ορισμένες περιπτώσεις δημιουργούν ερωτηματικά. Έχω κατά νου παραδείγματα που δείχνουν ότι το συμβούλιο κόνταινε υποψηφίους επειδή ήθελε να προστατεύσει παραταξιακούς ή προσωπικούς φίλους
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση σχολείου όπου τρεις υποψήφιες αν και τα μετρήσιμα μόριά τους ήταν υψηλά, πήραν μικρές βαθμολογίες στη συνέντευξη , με αποτέλεσμα να κατρακυλήσουν και οι τρεις μαζί κατά ενενήντα τέσσερις (94) θέσεις στον αξιολογικό πίνακα. Κάλλιστα το Συμβούλιο μπορεί να ισχυριστεί ότι οι τρεις συνάδελφοι δεν είχαν καλή παρουσία στη συνέντευξη αλλά και εγώ με τη σειρά μου μπορώ να επικαλεστώ τα βιογραφικά τους, τη διοικητική τους εμπειρία, τα πτυχία τους (διδακτορικό, μεταπτυχιακό, δεύτερο πτυχίο μετεκπαιδεύσεις, ξένες γλώσσες κ.λ.π ) και να συμπεράνω με βάση και τις προφορικές καταγγελίες ότι το Συμβούλιο στην περίπτωση αυτή αδίκησε τις συναδέλφους.

2. Πως βαθμολογήθηκαν τα Στελέχη Εκπαίδευσης ( Σχολικοί Σύμβουλοι, Προιστάμενοι Γραφείων, Δ/ντές Σχολείων)

Σε σύνολο 150 περίπου Στελεχών Εκπαίδευσης μετράω τουλάχιστον 81 Στελέχη Εκπαίδευσης αφού δεν τους γνωρίζω όλους που πήραν στρογυλλό δεκαπεντάρι και άφησαν για τους υπόλοιπους υποψηφίους μη στελέχη εκπαίδευσης τα 28 από τα 109 δεκαπεντάρια. Μετράω ακόμα καμιά σαρανταριά βαθμολογίες μεγαλύτερες του Μέσου Όρου του συνόλου των υποψηφίων που ήταν 14,36 και καταλήγω στο συμπέρασμα ότι τα στελέχη εκπαίδευσης έτυχαν ευνοϊκής μεταχείρισης.

3. Και είναι κακό ότι αρίστευσαν οι πρώην Διευθυντές ;

Λέω ευθαρσώς την άποψή μου. Περνώντας ως αιρετός τα τελευταία τρία χρόνια από τα περισσότερα σχολεία της Β΄Δ/νσης Αθήνας σχημάτισα την εικόνα ότι
λειτουργούν καλά και οι συνάδελφοι, στην πλειοψηφία τους, ήταν ικανοποιημένοι από τους Διευθυντές τους . Η ποδοσφαιρική λογική , ομάδα που κερδίζει δύσκολα αλλάζει, φαίνεται ότι επικράτησε και στα μέλη του Συμβουλίου και προσωπικά δεν τους μέμφομαι γι΄αυτό αλλά με μια παρατήρηση: Υπήρξαν Δ/ντές, περισσότεροι από είκοσι , εργατικοί, με όραμα και σπουδαίο έργο, το οποίο αναγνωρίστηκε προφορικά από το συμβούλιο, που τους έπλεξε εγκώμια κατά τη διάρκεια της συνέντευξης αλλά όταν ήρθε ο τελικός λογαριασμός , διαπίστωσαν ότι τα περισσότερα μέλη του Συμβουλίου άλλα τους έλεγαν στη συνέντευξη και άλλα έπραξαν αφού η βαθμολογία τους, σε σχέση με τους υπόλοιπους υποψήφιους, ήταν από μέτρια έως πολύ χαμηλή.


4. Πώς τα πήγαν στη συνέντευξη οι συνδικαλιστές ;

Σε γενικές γραμμές τα κατάφεραν καλά..
Οι συνδικαλιστές όλων των παρατάξεων που έτυχε να είναι και διευθυντές ακολούθησαν τον κανόνα που ίσχυσε και για τα υπόλοιπα στελέχη εκπαίδευσης και οι περισσότεροι πήραν άριστα . Επειδή όμως σε πολλούς συναδέλφους υπάρχει διάχυτη η αντίληψη –και όχι άδικα- ότι οι συνδικαλιστές ευνοούνται, και για να είμαι ακριβής, «φακέλωσα» τους υποψηφίους Δ/ντές που ήταν και υποψήφιοι στις φετινές εκλογές για Δ.Σ και αντιπροσώπους Δ.Ο.Ε με τα ψηφοδέλτια παρατάξεων και κατέληξα στα εξής;

Η ΠΑΣΚ αρίστευσε αφού τα στελέχη της, φάνηκαν καλά διαβασμένα και συγκέντρωσαν Μ.Ο 14,75 που σημαίνει 0,39 μονάδες πάνω από το Γενικό Μέσο Όρο όλων των υποψηφίων που ήταν 14,36.
Αλλά και οι υποψήφιοι Δ/ντές που συμμετείχαν στα αριστερά ψηφοδέλτια φάνηκαν καλά διαβασμένοι για τις συνεντεύξεις αφού ο Μέσος Όρος των βαθμολογιών τους ήταν 14,56 που σημαίνει 0,20 μονάδες πάνω από το μέσο όρο των κοινών θνητών.
Λιγότερο διαβασμένοι σε σχέση με τους Πασκίτες και τους αριστερούς συναδέλφους τους, αλλά οριακά καλύτεροι από τον άμαχο πληθυσμό αποδείχθηκε ότι ήταν οι συνδικαλιστές της ΔΑΚΕ που συγκέντρωσαν Μ.Ο βαθμολογίας 14,41 δηλαδή 0.05 μονάδες πάνω από το συνολικό Μ.Ο όλων των υποψηφίων.
Στην προσπάθεια να ερμηνεύσει κανείς τις καλές βαθμολογίας των συνδικαλιστών μπορεί να ισχυριστεί ότι όσοι ασχολούνται με το συνδικαλισμό, είναι επικοινωνιακοί, έχουν συνηθίσει το μικρόφωνο, ελέγχουν το άγχος τους και γενικά αποδίδουν καλά στις συνεντεύξεις. Κάποιοι άλλοι όμως μπορεί να θυμώσουν με τα όσα γράφω, να μιλήσουν για συγκοινωνούντα δοχεία διοικητικής εξουσίας και συνδικαλισμού και να ισχυριστούν ότι η διοίκηση θέλοντας να τα έχει καλά με τους συνδικαλιστές και κυρίως με τους «κυβερνητικούς» που την στηρίζουν, τους ανταμείβει με καλές βαθμολογίες. Η αλήθεια βρίσκεται κάπου στη μέση…

5. Πώς τα πήγαν οι ειδικότητες Αγγλικών, Φυσικής Αγωγής, Μουσικής;

Σαφώς και κατηγορηματικώς ισχυρίζομαι ότι αδικήθηκαν και μάλιστα διπλά. Δεν φτάνει που ο Νόμος τους καταδικάζει με – 4 μόρια αφού τους στερεί το δικαίωμα μετεκπαίδευσης (-3 μόρια) και Β΄ επίπεδο ΤΠΕ (-1 μόριο) με αποτέλεσμα ο Μ.Ο μορίων να είναι πολύ χαμηλότερος (13,33) σε σχέση με το 16,84 των ΠΕ 70 ήρθε και η συνέντευξη και τους αποτέλειωσε. Οι 17 υποψήφιοι διευθυντές ειδικοτήτων βαθμολογήθηκαν με Μ.Ο συνέντευξης 14 ενώ οι συνυποψήφιοί τους Π.Ε 70 συγκέντρωσαν Μ.Ο 14,38. Φάουλ του Συμβουλίου και μάλιστα σκληρό το -0.38 για τις ειδικότητες


6. Ποια η γεύση που αφήνει η λειτουργία του Συμβουλίου Επιλογής;

Γλυκόξινη!
Κατά τη διάρκεια των συνεντεύξεων το Συμβούλιο κέρδισε τις εντυπώσεις με την άριστη οργάνωση της διαδικασίας και τον τρόπο που αντιμετώπισε τους υποψηφίους. Υποψήφιοι που τελείωναν τη συνέντευξη είχαν να λένε για τους επαίνους που άκουγαν από τα μέλη του ΠΥΣΠΕ Ειδικής Σύνθεσης και βγαίνοντας από τη συνέντευξη έμεναν με την ακλόνητη πεποίθηση ότι όχι μόνο πήραν το δεκαπεντάρι στη συνέντευξη αλλά κατέκτησαν και θέση Διευθυντή σε σχολείο. Σχεδόν όλοι οι συνάδελφοι που επικοινωνούσαν μαζί μου μετά τις συνεντεύξεις με παρότρυναν να γράψω καλά λόγια για το συμβούλιο και κάποια στιγμή το έπραξα. Μετά την ανακοίνωση όμως των αποτελεσμάτων αρκετοί συνάδελφοι μιλούσαν για αναντιστοιχία λόγων και έργων και επικοινωνούσαν μαζί μου για να εκφράσουν τα παραπονά τους θεωρώντας ότι το Συμβούλιο άλλα τους έλεγε και άλλα έπραξε. Με βάση τα παραπάνω καταλήγω στη σκέψη ότι ή οι συγκεκριμένοι υποψήφιοι παρεξήγησαν την ευγένεια του Συμβουλίου ή κάποια από τα μέλη του Συμβουλίου τους δούλευαν ψιλό γαζί.

Αντί επιλόγου

- Το ΠΥΣΠΕ Ειδικής Σύνθεσης δημιούργησε από την αρχή αλλά και κατά τη διάρκεια των συνεντεύξεων υψηλές προσδοκίες σηκώνοντας ψηλά τον πήχη τον οποίο θεωρώ ότι παρά τις προσπάθειες που κατέβαλε δεν κατάφερε να αποφύγει τα λάθη και να τον ξεπεράσει.

-Η ανάγκη για ένα αντικειμενικό σύστημα επιλογών στελεχών εκπαίδευσης ήταν και εξακολουθεί να παραμένει ζητούμενο και μετά τις επιλογές Δ/ντών στη Δ/νση Π.Ε Β΄Αθήνας..

4 σχόλια:

M.B. Ηράκλειο, 65 θέσεις πίσω είπε...

Γιάννη, δεν μπορώ να μη συμφωνήσω απολύτως με ό,τι γράφεις. Μόνο που αυτές είναι παρατηρήσεις χιλιοειπωμένες και τελικά τίποτε δεν αλλάζει. Επειδή δεν έχω μεγάλη εμπειρία στην όλη διαδικασία, αυτό που αποκόμισα απ΄αυτή είναι ότι 'όποιος έχει μαχαίρι, τρώει πεπόνι'.

Ανώνυμος είπε...

Καλός ο σχολιασμός σου, Γιάννη, πάνω στην διαδικασία επιλογής.
Στο μόνο που θα διαφωνήσω είναι ότι οι πρώην διευθυντές βαθμολογήθηκαν με άριστα μιας και όταν μια ποδοσφαιρική ομάδα πάει καλά δεν την αλλάζεις. Ανάμεσα στους 300 περίπου υποψήφιους υπάρχουν άτομα που πραγματικά θα αξίζουν , αλλά όταν οι πρώην παίρνουν άριστα ,έχοντας μάλιστα και τα μόρια της θητείας τους , άντε να τους φτάσουν, πόσο μάλλον να τους ξεπεράσουν και να γίνουν και αυτοί.

Ανώνυμος είπε...

Προς τον Ανώνυμο. Αφού υποστηρίζεις πως υπάρχει συνάφεια μεταξύ διευθυντών και παικτών ποδοσφαιρικής ομάδας, πρέπει να λάβεις υπόψη σου πως οι παίκτες που έφαγαν τα ψωμιά τους αποσύρονται, γίνονται μεταγραφές, ο προπονητής τους καθίζει στον πάγκο, ο κόσμος τους γιουχάρει, όταν δεν παίζουν καλά και γενικά το ποδόσφαιρο βρομάει...έτσι θέλουμε να βρομάει και η παιδεία;

Ανώνυμος είπε...

Κοιτώντας καλύτερα τον αξιολογικό πίνακα των Δ/ντων μένω με την απορία πόσο καιρό πριν τις συνεντεύξεις η επιτροπή θα έκοβε και θα έραβε τις βαθμολογίες για να επιτύχει το επιθυμητό αποτέλεσμα ως προς την επιθυμητή επιλογή των Δ/ντων.
Συμφωνώ κι εγώ πως όλη η διαδικασία ήταν μια καλοστημένη φάρσα με μπόλικη υποκρισία .
Όσοι είχαν λίγα μετρήσιμα μόρια τους έβαζαν 15 στην συνέντευξη για να φαίνονται καλοί και αρεστοί , όσοι είχαν πολλά μόρια και είτε έγιναν δ/ντες είτε δεν έγιναν τους "κόνταιναν"λίγο ή πολύ στη συνέντευξη για να μην "παίρνουν και πολύ αέρα".
Γενικά πρέπει να βρεθεί ένα πιο αντικειμενικό και πιο σοβαρό σύστημα αξιολόγησης γιατί όπως λέει και ο " Αλμπερ Καμύ " στον Καλιγούλα "Ποιος τολμάει να με καταδικάσει σ' έναν κόσμο όπου κριτής δεν υπάρχει και κανείς δεν είναι αθώος ! "