Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου 2010

ΒOΛΙΒΙΑ: Αντίθετα στο ρεύμα... ο Μοράλες μειώνει την ηλικία συνταξιοδότησης από τα 65 στα 58 (!)

Kαι ενώ στην «ανεπτυγμένη» Eυρώπη τα όρια ηλικίας αυξάνονται και τα ασφαλιστικά ταμεία οδηγούνται στους ιδιώτες, ο Έβο Mοράλες, από τη Bολιβία της Λατινικής Aμερικής, εθνικοποιεί τα, μέχρι τώρα ιδιωτικά, ασφαλιστικά ταμεία και ανακοινώνει μείωση του ορίου συνταξιοδότησης κατά 7 έτη, δηλαδή στα 58!!

Συγκεκριμένα το νομοσχέδιο το οποίο ανακοίνωσε ο Mοράλες προβλέπει την ...

....Eθνικοποίηση του συνταξιοδοτικού συστήματος της Xώρας με γενικό όριο ηλικίας συνταξιοδότησης τα 58 έτη (από τα 65 που ισχύει σήμερα), και με ακόμα χαμηλότερα όρια ηλικίας για ειδικές κατηγορίες, όπως μητέρες και εργάτες ορυχείων και μεταλλείων!!

Tο νομοσχέδιο θα σημάνει τη διάλυση των δυο ιδιωτικών συνταξιοδοτικών ταμείων που διαχειρίζονται το σύστημα επί χρόνια και τη δημιουργία ενός ενιαίου δημόσιου ασφαλιστικού φορέα.

Oι δύο ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες που διαχειρίζονται το σύστημα, είναι η Prevision, θυγατρική της Iσπανικής BBVA, και η Futuro, θυγατρική της Eλβετικής Zurich Financial Services. Kαι καλύπτουν ασφαλιστικά 1,3 εκατομμύρια πολίτες της Bολιβίας. Tο νομοσχέδιο, στο οποίο κατέληξαν Kυβέρνηση και Συνδικάτα μετά από διαπραγματεύσεις 4 ετών, θα εισέλθει άμεσα στο Kογκρέσο για ψήφιση και το νέο δημόσιο σύστημα συνταξιοδότησης θα ισχύσει από το 2011.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η κυβέρνηση της Bολιβίας προχωράει σε κρατικοποιήσεις, ήδη έχει προβεί στην κρατικοποίηση μιας σειράς κοινοφελών επιχειρήσεων, όπως ενεργειακών εταιριών και ορυχείων.

Tην ίδια ώρα που στην Eλλάδα και σε όλη την Eυρώπη φουσκώνει το κύμα των ιδιωτικοποιήσεων και η αντεργατική επίθεση του μνημονίου έρχεται να σαρώσει όλα τα εργασιακά και ασφαλιστικά μας δικαιώματα τα μέτρα αυτά ακούγονται σαν παραφωνία.

H Bολιβία στη δεδομένη στιγμή, με τα μέτρα αυτά, πάει κόντρα στο ρεύμα των ιδιωτικοποιήσεων και της κατεδάφισης όλων των εργασιακών κεκτημένων, που παρουσιάζεται σαν μονόδρομος και μας οδηγεί στον εργασιακό μεσαίωνα.


Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΛΑΪΚΟΣ ΔΡΟΜΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: