Δευτέρα 7 Μαρτίου 2011

<< Ραντεβού στα τυφλά>> για την επιλογή των Σχολικών Συμβούλων

Τη στιγμή που η διαδικασία αναδιάρθρωσης της διοικητικής δομής της εκπαίδευσης βρίσκεται σε εξέλιξη και συνανακόλουθα ο επαναπροσδιορισμός των αρμοδιοτήτων του συνόλου των στελεχών της, το Υπουργείο Παιδείας αποφάσισε να προχωρήσει στην έκδοση της προκήρυξης των θέσεων Σχολικών Συμβούλων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης....

Αν αφήσουμε ασχολίαστο, τουλάχιστον προς το παρόν, τον τρόπο με τον οποίο οι εκπαιδευτικοί έγιναν κοινωνοί του περιεχομένου της προκήρυξης, προκύπτει ένα απλό ερώτημα:

Γιατί σε αυτήν ξεχάστηκαν οι Σχολικοί Σύμβουλοι Ειδικής Αγωγής, κι ακόμη, γιατί τόση ασάφεια σε βασικές συνιστώσες του θεσμού, όπως οι αρμοδιότητες των στελεχών του, η θέση τους στην εκπαιδευτική ιεραρχία, οι έδρες και ο αριθμός των θέσεων ανά περιφέρεια και τόσα άλλα απολύτως απαραίτητα για τη σοβαρή λειτουργία του;

Η όλη διαδικασία θυμίζει την παλιά τηλεοπτική σειρά «Ραντεβού στα τυφλά».

Στην πορεία του κρίσιμου αυτού εκπαιδευτικού θεσμού οι ηγεσίες του Υπουργείου Παιδείας έχυσαν διαχρονικά πολλά «κροκοδείλια δάκρυα». Αδιάψευστος όμως μάρτυρας της πραγματικής τους συμπεριφοράς αποτελεί το γεγονός ότι από την ίδρυση του θεσμού, το 1984, οι Σχολικοί Σύμβουλοι ποτέ δεν επανακρίθηκαν με τον ίδιο νόμο. Η αναδρομή στο παρελθόν αποκαλύπτει πέντε, τουλάχιστον, νομοθετικές παρεμβάσεις επιλογής και επανάκρισης τους, με ότι αυτό συνεπάγεται, δηλαδή την υπονόμευσή του θεσμού.

Υπάρχει και κάτι ακόμη που προξενεί εντύπωση. Ενώ ο νόμος προβλέπει την κατάθεση του Συγγραφικού έργου των υποψηφίων για την μοριοδότησή του, στην απόφαση προκήρυξης, αυτό επιβάλετε να γίνει μόνο σε ψηφιακή μορφή.

Τούτο δεν αντίκειται μόνο στον νόμο, προκαλεί ταυτοχρόνως δυσβάστακτο οικονομικό κόστος στην πλειοψηφία των υποψηφίων Σχολικών Συμβούλων.

Κάποιος θα μπορούσε, ίσως, να ισχυριστεί ότι ο νόμος 3848/2010 ορίζει ότι η προκήρυξη γίνεται τον Ιανουάριο του τετάρτου έτους, από την προηγούμενη επιλογή των Σχολικών Συμβούλων και ότι αυτός ήταν ο λόγος, που το Υπουργείο Παιδείας προχώρησε σε αυτή την διαδικασία. Δεν είναι όμως έτσι!! Ο Νόμος δίνει τη δυνατότητα στην Πολιτική Ηγεσία, κατά την πρώτη εφαρμογή του, μετάθεση της ημερομηνίας προκήρυξης, όταν διαπιστώνονται ιδιαίτερες συνθήκες. Εξάλλου αυτή ήταν και η δέσμευση της αρμόδιας Υφυπουργού Παιδείας στη συνάντηση με το Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ένωσης Σχολικών Συμβούλων.

Η επικείμενη αναδιάρθρωση της δομής της εκπαίδευσης δεν είναι ικανός και αναγκαίος λόγος;

Εκτός και αν η όλη αναδιάρθρωση πρέπει να γίνει εν «κρυπτώ και παραβύστω» για «αγνώστους λόγους».

Πρέπει να το πούμε καθαρά, ο χώρος της εκπαίδευσης δεν αντέχει προχειρότητες, πειραματισμούς , αδιαφανείς διαδικασίες και απαξιωτικές συμπεριφορές απέναντι στα στελέχη του.

Είναι χώρος άσκησης ευθύνης για όλους και για όλα.

Οψόμεθα…

Ο Αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Σχολικών Συμβούλων Μακαντάσης Θεμιστοκλής

Δεν υπάρχουν σχόλια: