Τετάρτη 23 Μαρτίου 2011

Το ξήλωμα του κοινωνικού κράτους

Με το σχέδιο νόμου που δημοσιοποιήθηκε χθες και με το οποίο το υπουργείο Εργασίας επιφέρει νέες αλλαγές στο ασφαλιστικό θεσμοθετείται και επίσημα η συρρίκνωση των κοινωνικών παροχών του κράτους προς τους πολίτες και, ειδικότερα, προς τις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες

Από τους δικαιούχους του ΕΚΑΣ ξεκινά η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ την πρώτη εφαρμογή της σχετικής εντολής της Τρόικας, σύμφωνα με την οποία,....

...για τη χορήγηση των κοινωνικών παροχών, θα λαμβάνεται υπόψη το τεκμαρτό, και όχι το φορολογητέο, εισόδημα. Δηλαδή, θα συνυπολογίζονται όλα τα περιουσιακά στοιχεία. Αμεση συνέπεια είναι ότι θα σταματήσουν να εισπράττουν το συγκεκριμένο επίδομα χιλιάδες δικαιούχοι, μόνο και μόνο επειδή, π.χ., έχουν στην κατοχή τους ένα μικρό σπίτι και διαθέτουν αυτοκίνητο.

Η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου εγκατέλειψε πολύ γρήγορα την κοινωνική ευαισθησία που υποσχόταν και από την έκτακτη οικονομική ενίσχυση που μοίραζε στην αρχή της θητείας της έχει περάσει στην κοινωνική αναλγησία και την ουσιαστική κατάργηση, στην πράξη, κάθε κοινωνικής παροχής. Σήμερα είναι το ΕΚΑΣ, αύριο θα είναι τα επιδόματα θέρμανσης και ανεργίας, που θα κόψει η κυβέρνηση από όσους έχουν, έστω και μικρά, περιουσιακά στοιχεία, αδιαφορώντας εάν οι θιγόμενοι θα μπορούν να τα βγάλουν πέρα.

Η σκληρή και απάνθρωπη λογιστική, δήθεν τεχνοκρατική, αντίληψη έχει αντικαταστήσει την υποχρέωση των κοινωνικών παροχών στην πολιτική πρακτική της κυβέρνησης του Μνημονίου, η οποία αγνοεί ακόμη και τη συνταγματική πρόβλεψη για τη διασφάλιση της λειτουργίας του κοινωνικού κράτους, το οποίο, ουσιαστικά, ξηλώνει με ωμό τρόπο.

www.e-typos.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: