Σάββατο 19 Μαρτίου 2011

«Πράσινο» για το επίδομα των 176 ευρώ

«Πράσινο φως» για την καταβολή του επιδόματος των 176 ευρώ και στους καθηγητές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ανάβει ο Αρειος Πάγος, δικαιώνοντας μάλιστα και εκπαιδευτικούς με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου....

....Το ανώτατο δικαστήριο αναγνωρίζει την υποχρέωση του Δημοσίου να καταβάλει το επίμαχο επίδομα αναδρομικά στους εκπαιδευτικούς, κρίνοντας αντισυνταγματική την εξαίρεσή τους, αφού έχει ήδη χορηγηθεί σε πολλές άλλες κατηγορίες εργαζομένων υπό ανάλογες συνθήκες. Ταυτόχρονα δέχεται ότι το συγκεκριμένο επίδομα αποτελεί ουσιαστικά προσαύξηση του μισθού, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για τη δικαίωση και όποιων άλλων κατηγοριών εργαζομένων δεν το έχουν πάρει.

Η αρεοπαγιτική απόφαση ενισχύει επίσης την προοπτική αναδρομικής καταβολής στους συμβασιούχους γενικότερα, με βάση την αρχή της ισότητας (αφού δικαιώνει εργαζόμενους με σύμβαση ορισμένου χρόνου), ενώ δεν δέχεται την επέκταση του επιδόματος μόνο στις κατηγορίες εκείνες που έχουν ειδικό μισθολόγιο ή παίρνουν άλλη πρόσθετη μισθολογική παροχή που αντισταθμίζεται με το επίδομα των 176 ευρώ. Στη λογική αυτή έγινε δεκτό ότι δεν το δικαιούνται ιατροί (1501/10), εξεταστές υποψήφιων οδηγών (304/11), εργαζόμενοι σε δημοτικές επιχειρήσεις (1675/10).

Αντίθετα, για τους εκπαιδευτικούς ο Αρειος Πάγος έκρινε (306/11) ότι δικαιούνται να εισπράξουν το επίδομα πλήρες και αναδρομικά (ανά διετίες, ανάλογα με τον χρόνο υποβολής των σχετικών αγορών ή αιτημάτων), καθώς δεν μπορεί στην περίπτωσή τους να γίνει κανένας συμψηφισμός με το επίδομα εξωδιδακτικής απασχόλησης που τους χορηγείται με βάση τους νόμους 2470/97 και 3205/03.

ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: