Πέμπτη 31 Μαρτίου 2016

Στην 11η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αγίας Παρασκευής (29-3-2016)

Ξεκινάω την ενημερώση για τις ερωτήσεις, τις θέσεις, τις προτάσεις και τις απόψεις που καταθέτω στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου. Θα προσπαθήσω να διανθίζω τα κείμενα με σκέψεις που είτε παρέλειψα να αναφέρω στο Δ.Σ λόγω χρόνου, απώλειας μνήμης (πενηντατρία, ρε γαμώτο) είτε για να ομορφαίνει κάπως το στεγνό γραφειοκρατικό κείμενο και  να αποκτά λίγο ενδιαφέρον να παίρνουμε και κανένα like παραπάνω. Θα μεταφέρω ακόμα, όσο πιο αντικειμενικά μπορώ και περιφραστικά βεβαίως (πρακτικογράφος ούτε είμαι ούτε θέλω να γίνω) σχόλια για τις εισηγήσεις-τοποθετήσεις της Δημοτικής Αρχής, τις θέσεις των συναδέλφων Δημοτικών Συμβούλων και τις συνεδριάσεις γενικότερα.

Να εξηγηθούμε από την αρχή. Εδώ είναι η δική μου ματιά. Σύμφωνοι; Η  κριτική, οι διορθώσεις και οι προτάσεις σας καλοδεχούμενες και ωφέλιμες. Τις κάνετε με σχόλιο στην ανάρτηση, τις στέλνετε στο mail: logothetis63@sch.gr, τις συζητάμε και από το τηλέφωνο αν θέλετε: 6945303572.

 Υπάρχουν βεβαίως και οι αλήθειες των άλλων. Να μάς τις λένε και να τις γράφουνε...

Κυρίως πιάτο για σήμερα η 11η συνεδρίαση (29-3-2016) με ένα κάπως μεγάλο κείμενο. Συγχωρέστε το αλλά το κάνω για πρώτη φορά. Ελπίζω να  διορθωθώ στην πορεία.

Για τους μη γνωρίζοντες, με την έναρξη των συνεδριάσεων, άπαντες από τον Δήμαρχο ως τον τελευταίο Δημοτικό Σύμβουλο, απολαμβάνουμε δικαιώματος ερωτήσεων και δηλώσεων.

Σήκωσα το χέρι και γράφτηκα στον κατάλογο. Ήθελα να ρωτήσω το Δήμαρχο για το προσφυγικό και για την απάντηση που περιμένω στην ερώτηση που του έστειλα στις 19/3/2016. Θα μιλούσα τελευταίος αλλά με κάλυψαν οι ερωτήσεις -δηλώσεις συναδέλφων και αρκέστηκα να πω μόνο, ότι ως ανεξάρτητος Δημοτικός Σύμβουλος θα προσπαθήσω να είμαι σύντομος, σαφής και συγκεκριμένος, σεβόμενος το χρόνο που μου αναλογεί ως Δημοτικός Σύμβουλος και αποφεύγοντας επαναλήψεις και επικαλύψεις.  Για την αίθουσα του  Δημοτικού Συμβουλίου αναφερόμουν, στο ιστολόγιο αυτά που ξέρετε να τα ξεχάσετε. Εδώ λέμε μια κουβέντα παραπάνω ή και πολλές.

Αν και ρωτήθηκε δυοτρείς φορές ο Δήμαρχος  δεν αποκάλυψε το περιεχόμενο της απάντησης στην επιστολή του Υφυπουργού Εσωτερικών για την ύπαρξη ή μη κατάλληλων χώρων φιλοξενίας προσφύγων στην πόλη μας. Αρνήθηκε να φέρει το θέμα για συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο. Μίλησε για μια περί προσφύγων ημερίδα; συζήτηση; δεν το κατάλαβα, χωρίς να διευκρινίσει το πού και πότε και μας είπε ότι δεν προβλέπεται φιλοξενία σε κλειστούς ή ανοικτούς δημόσιους χώρους της Αγίας Παρασκευής για την ώρα τουλάχιστον και  κατά δήλωσή του. Για την περίπτωση που θα συζητιόταν το θέμα είχα ετοιμάσει ένα σύντομο σκεπτικό που κατέληγε στη διαπίστωση ότι η Αγία Παρασκευή δεν διαθέτει κατάλληλους χώρους για αξιοπρεπείς συνθήκες φιλοξενίας προσφύγων με παράλληλη εξασφάλιση κανόνων υγιεινής και ασφάλειας της τοπικής κοινωνίας.

Στο 3ο θέμα και ύστερα από τα ευχαριστήρια του Προέδρου του ΠΑΟΔΑΠ στα απερχόμενα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού, επανήλθα για καμιά εικοσαριά δευτερόλεπτα στη δήλωση ανεξαρτητοποίησής και συγκεκριμένα στο σημείο που κάνοντας αυτοκριτική ανέφερα τον ΠΑΟΔΑΠ και την εννιάμηνη θητεία μου ως μέλους του Δ.Σ. Προς αποσαφήνιση και αποφυγή παρερμηνειών τόνισα ότι η συνεργασία μου με τον Πρόεδρο, τον Αντιπρόεδρο, τα μέλη του Δ.Σ και τους εργαζόμενους στον οργανισμό ήταν αρμονική. Άλλωστε οι λόγοι της αποχώρησής μου είναι ξεκάθαροι, έχουν τεθεί δημόσια και δε χρειάζεται να μηρυκάζονται, ειδικά στο Δημοτικό Συμβούλιο, που καλό είναι να στοχεύει στην αναβάθμισή του, επικεντρώνοντας στα μεγάλα ζητήματα της πόλης και στα θέματα της Η.Δ, αποφεύγοντας  ανούσιες κοκορομαχίες και θορυβώδεις προσωπικές αντιπαραθέσεις.

Ήμουν προετοιμασμένος να ψηφίσω το 11ο θέμα περί Προγραμματικής Σύμβασης του Δήμου με το Ε.Μ.Π για τη διερεύνηση της χωρικής στρατηγικής παρεμβάσεων και προτεραιοτήτων. Οι σοβαρές ενστάσεις, νομικές και όχι μόνο, που κατέθεσε στο Συμβούλιο ο πρώην Δήμαρχος Βασίλης Ζορμπάς προβλημάτισαν πολλούς  συμπολιτευόμενους και αντιπολιτευόμενους. Περίμενα ότι ο Δήμαρχος  θα τις λάβει υπόψιν του, θα αποσύρει το θέμα, θα μελετήσει προσεχτικά την κάθε λεπτομέρεια ( 64.000 ευρώ είναι πολλά  τα λεφτά, ρε φίλε) και θα επανέλθει. Η Δημοτική Αρχή επέμεινε στην ψηφοφορία. Επέλεξα να απέχω. Διακριτικά βγήκα έξω και άναψα τσιγάρο.

12ο θέμα. Θερινό Πρόγραμμα Δημιουργικής Απασχόλησης παιδιών 4-12 ετών.  Βάσει της εμπειρίας από παλαιότερα προγράμματα του Δήμου μας και έρευνας  σε άλλους δήμους δήλωσα ότι τα προγράμματα αυτά καλό είναι να δίνουν προτεραιότητα απασχόλησης στα παιδιά και των δύο εργαζόμενων γονέων, επειδή ειδικά  οι εργαζόμενες μαμάδες που  τα τραβάνε όλα αντιμετωπίζουν σοβαρότερα πρόβλημα απασχόλησης των παιδιών τους στις ώρες εργασίας τους σε σχέση με τους άλλους γονείς. Σέβομαι απόλυτα τις δυσκολίες των υπόλοιπων οικογενειών και ειδικά των άνεργων μητέρων  αλλά το επιχείρημα να προηγούνται  οι άνεργοι επειδή για δεκαπέντε πρωινά του Ιουλίου - τόσο κρατάει το πρόγραμμα- ντάλα καλοκαίρι  με καύσωνα και άδεια  πρωτεύουσα   να αφήνουν τα παιδιά  στα σχολεία και να ψάχνουν για δουλειά δεν νομίζω πώς ευσταθεί και μάλλον προς τον λαϊκισμό τείνει.

Κατέθεσα και τέσσερις προτάσεις, όσο πιο συγκεκριμένες μπορούσα :

1. Τα παιδιά των εργαζόμενων μητέρων, των πολύτεκνων και των μονογονεϊκών οικογενειών καθώς και των οικογενειών που έχουν προστατευόμενα μέλη ΑΜΕΑ να έχουν δικαίωμα συμμετοχής και στις δύο φάσεις του προγράμματος. (20/6/2016- 8/7/2016 και 11/7/2016- 29/7/2016)

2. Η προκήρυξη να συμπληρωθεί με τη φράση: « Σε περίπτωση που ο αριθμός των αιτήσεων ξεπεράσει τον αριθμό των θέσεων, προηγούνται τα παιδιά των εργαζόμενων μητέρων, των πολύτεκνων και των μονογονεϊκών οικογενειών καθώς και των οικογενειών που έχουν προστατευόμενα μέλη ΑΜΕΑ.

3. Να υπάρχει συμβολική τιμή συμμετοχής στο πρόγραμμα για όλες τις κατηγορίες για τις οποίες ο Δήμος προτείνει δωρεάν συμμετοχή –αυτονόητη η απαλλαγή πολυτέκνων και απόρων - 10 ευρώ ανά μαθητή. ( Τα 10 ευρώ ανά μαθητή για τρεις ή και έξι εβδομάδες δημιουργικής απασχόλησης εκτιμώ ότι: α. δεν είναι και κανένα τεράστιο ποσό για όσους γονείς έχουν πραγματικά την ανάγκη συμμετοχής των παιδιών τους στο πρόγραμμα. β. Πιθανόν να λειτουργήσει αποτρεπτικά για όσους δηλώνουν ότι «αφού είναι δωρεάν το πρόγραμμα ας φεύγει το παιδί από το σπίτι να ησυχάζω. (σκληρό αλλά να ακουστεί, υπάρχουν και τέτοιοι γονείς δυστυχώς) και 3. Εκτιμώ ότι θα μειώσει το κόστος του προγράμματος για το Δήμο μας  κατά 5.000 ευρώ περίπου.

4. Στα δικαιολογητικά που θα προσκομίσουν οι γονείς στην αρμόδια υπηρεσία του Δήμου και για ευνόητους λόγους να προστεθεί και  πρόσφατη ιατρική γνωμάτευση για δυνατότητα άθλησης.

Ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Παιδείας μάλλον δεν πρέπει να εκτίμησε καμία πρόταση και γι΄αυτό τις απέρριψε και τις τέσσερις. Εντάξει με τις τρεις πρώτες. Κολλάμε πότε πότε σε ιδεοληψίες, προκαταλήψεις και στερεότυπα. Λογικό, άνθρωποι είμαστε κι εγώ το παθαίνω καμιά φορά. Θυμήθηκα τον καθηγητή Αγγελίδη στις Πολιτικές Επιστήμες του  Παντειου. "Το Φιλεύθερο Επιχείρημα", δύσκολο μάθημα, παλούκι. Το πέρασα με πολλή μελέτη και ένα οχταράκι: "Στη μεγάλη σκακιέρα της ζωής το κάθε άτομο,  ξεχωριστό Κομμάτι,  έχει τη δική του αρχή κίνησης"Τα λόγια του Άνταμ Σμιθ. Φιλοσοφία ζωής.  Πολύ  μπροστά ο Σκωτσέζος, επίκαιρος και διαχρονικός.

Η  τέταρτη πρόταση όμως, γιατί; Τριάντα χρόνια στα σχολεία, έξι χρόνια Αιρετός στα Υπηρεσιακά Συμβούλια, έχουν δει πολλά τα ματάκια μας. Διορθώνει παράλειψη  που έχει να κάνει με την υγεία των παιδιών, δεν ρίχνει την κυβέρνηση!

Στην δευτερολογία επέμεινα επισημαίνοντας τους κινδύνους που εγκυμονεί για την υγεία  παιδιών με καρδιολογικά ή αναπνευστικά  προβλήματα ας πούμε, από τη μη προσκόμιση ιατρικών βεβαιώσεων για δυνατότητα άθλησης, δεδομένου ότι το πρόγραμμα προβλέπει αθλητικές δραστηριότητες όπως κολύμβηση, ποδόσφαιρο, μπάσκετ, πεζοπορίες, αθλητικούς αγώνες κλπ. Για να μην τρέχουν οι γονείς στους γιατρούς πρότεινα να καταθέτουν κατά την εγγραφή στο πρόγραμμα, αντίγραφο του Ατομικού Δελτίου Υγείας Μαθητών (Α.Δ.Υ.Μ) το οποίο μπορούν να παραλαμβάνουν από το σχολείο φοίτησης  μαζί με τη βεβαίωση φοίτησης που προβλέπεται ως υποχρεωτικό δικαιολογητικό στην προκήρυξη.(Θα μου τα ψάλλουν οι Διευθυντές και οι Προϊσταμένες των Νηπιαγωγείων – όποιος αγαπά παιδεύει- για την γραφειοκρατία που τους προστίθεται αλλά με την υγεία των παιδιών δεν παίζουμε )

Ο Αντιδήμαρχος μετά και από τη συγκαταβατική ματιά του Δημάρχου το είδε  θετικά και θα το εξετάσει. Αμήν...

Το 13ο θέμα ήταν ένα ψήφισμα προς τον Υπουργό Παιδείας με θέμα την Ψυχολογική Υποστήριξη Μαθητών. Απέδωσα τα εύσημα στο Τμήμα Παιδείας, στη Δ/νση Δ.Ε Β΄Αθήνας και στην Ψυχολόγο του Δήμου –κρίμα που δεν αναφέρεται το όνομά της στην εισήγηση  για να το μνημονεύσουμε. Η επιβράβευση  είναι ενίσχυση επιθυμητής συμπεριφοράς- για την εξαιρετική δουλειά της στη διαχείριση του άγχους των μαθητών της Γ΄ τάξης των Λυκείων που ανεβαίνουν το Γολγοθά των Πανελληνίων. Παίδες  πάμε γερά, δε μασάμε, δυο μήνες μείνανε!

Σύντομο ανέκδοτο η πρόταση του ψηφίσματος για την ευαισθητοποίηση του υπουργείου στις ψυχολογικές ανάγκες των μαθητών. Σιγά μη  διαβάσει  το ψήφισμα ο απτυχίωτος υπουργός Παιδείας. Χορτάσαμε τις κυβερνητικές υποσχέσεις και τις  ευαισθησίες  λόγων και προθέσεων. Όλοι καλοπροαίρετοι είμαστε. Ο δρόμος προς την κόλαση είναι στρωμένος  με καλές προθέσεις. Το ζήσαμε στη δημιουργική ασάφεια και στη  διαπραγματευτική δεινότητα του Γιάνη. Γόης, με μαγκιές, βαρουφίτσες,  καλές προθέσεις και εντάξει μωρέ αλλά  τις π@π@ριές του   θα τις πληρώνουμε και θα τις πληρώνουν  και τα παιδιά μας. Και ο Αλέξης, ωραίο παλικάρι δε λέω,  έχει όμως τη μεγαλύτερη ευθύνη,  ως ο  Πρωθυπουργός των  καλών προθέσεων. Στην πολιτική οι πράξεις και η αποτελεσματικότητα έχουν σημασία. Δράσεις και αποτελέσματα χρειαζόμαστε, όχι προθέσεις. Να μην το ξεχνάμε αυτό. Κλείνει η  παρένθεση ξανά στο ψήφισμα...

Το Υπουργείο Παιδείας οφείλει όχι μόνο να διατηρεί τις υπάρχουσες και επιτυχημένες υποστηρικτικές δομές στην εκπαίδευση αλλά να τις επεκτείνει κιόλας. Και κάνει ακριβώς το αντίθετο. Ειδικά φέτος με την υποστελέχωση των δομών της Ειδικής Αγωγής. Στο σχολείο μας η δασκάλα για το Τμήμα Ένταξης ήρθε Ιανουάριο μήνα. Στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση τα τελευταία χρόνια λειτουργούσε με επιτυχία ο θεσμός των Επιτροπών Διαγνωστικής Αξιολόγησης και Υποστήριξης (ΕΔΕΑΥ). Στην περιοχή του Κοντοπεύκου το συντονισμό των δράσεων για πέντε δημοτικά σχολεία της πόλης μας τον είχε το «ΚΩΦΩΝ ΚΑΙ ΒΑΡΗΚΟΩΝ». Εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό ψυχολόγων, λογοθεραπευτών και κοινωνικών λειτουργών συνεργαζόταν με τους Διευθυντές και τους εκπαιδευτικούς των Τμημάτων Ένταξης, έμπαινε στις τάξεις, μιλούσε με τους δασκάλους, οργάνωνε υποστηρικτικά προγράμματα για τα παιδιά που τα χρειάζονταν, παρενέβαινε με επισκέψεις στα σπίτια, στήριζε μαθήτες και γονείς... Η επιτυχημένη αυτή δράση σταμάτησε ξαφνικά πριν από ένα χρόνο από το "ευαίσθητο" υπουργείο Παιδείας.

Ως εκπαιδευτικός όφειλα να πω ΟΧΙ στο ψήφισμα και αυτό έπραξα.

Το 16ο θέμαεπιχορήγηση 10.000 ευρώ στο Σωματείο Εργατοτεχνικών Αγίας Παρασκευής για αμνοερίφια  απεσύρθει την τελευταία στιγμή.  Δεν αντελήφθην το γιατί. Επί της αρχής είμαι κατά των επιχορηγήσεων σωματείων και ειδικά συνδικαλιστικών από τα δημόσια ταμεία και τον Έλληνα φολογούμενο. Αυτονόητο ότι θα ζητούσα το έγγραφο του σωματείου. Τι γράφει η  αίτηση και ποιος ο λόγος της επιχορήγησης συνδικαλιστικού φορέα εργαζόμενων από τον εργοδότη Δήμο; Προτείνω στους εργαζόμενους   να αποσύρουν το αίτημα, να μην καταδεχτούν τα δέκα χιλιάρικα  και να κρατήσουν  το σωματείο τους ψηλά, διεκδικητικό και σε αγωνιστική ετοιμότητα.  Ο Δήμος έχει υποχρέωση να λογαριάζει και το τελευταίο ευρώ και να διαχειρίζεται με σεβασμό τους πόρους. Η Δημοτική Αρχή οφείλει, αν δεν το έχει ήδη κάνει, να καλέσει το σωματείο σε έντιμο διάλογο να σκύψει και να δώσει λύσεις στα προβλήματα των εργαζομένων της  καθαριότητα που δουλεύουν σκληρά σε αντίξοες και ανθυγιεινές συνθήκες. Και βεβαίως  η Δημοτική Αρχή αλλά και σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο οφείλει  να  δηλώσει  ξεκάθαρα προς κάθε κατεύθυνση και να κάνει πράξη την αντίθεσή του σε επιδοματικές πολιτικές, επιχορηγήσεις  κατά το δοκούν, «εργασιακά κεκτημένα» και πελατειακές λογικές που   απαξιώνουν το συνδικαλιστικό κίνημα, καταγράφονται ψηλά   στις λίστες των παθογενειών του πολιτικού συστήματος, οδηγούν σε πτώση  αξιών και είναι μέσα στις αιτίες που έφτασαν την Πατρίδα στη χρεοκοπία και στην  κοινωνικοοικονομιμή κρίση που βιώνουμε σήμερα..

Υ.Γ Για τα  υπόλοιπα θέματα της Η.Δ δεν χρειάζεται αναφορά, αφού η ψήφος μου ήταν θετική προς τις εισηγήσεις της Δημοτικής Αρχής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: