Δευτέρα 21 Μαρτίου 2016

Επίκαιρη ερώτηση προς τον Δήμαρχο Αγίας Παρασκευής για το προσφυγικό

 Κύριε Δήμαρχε,

Η πατρίδα μας τον τελευταίο χρόνο βιώνει έντονα το δράμα των προσφύγων οι οποίοι κυνηγημένοι από πολεμικές συγκρούσεις, εμφύλιους σπαραγμούς και θρησκευτική μισαλλοδοξία φτάνουν κατά εκατοντάδες χιλιάδες στα νησιά μας, αναζητώντας ασφαλές καταφύγιο στο δρόμο προς την Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη.
 Οι εικόνες εξαθλιωμένων ανθρώπων και κυρίως παιδιών μέσα στα λασπόνερα και σε προσωρινούς καταυλισμούς αποτελούν όνειδος. Το δράμα της Ειδομένης είναι ντροπή για τη χώρα μας και τις ανθρωπιστικές αξίες του λαού μας ο οποίος, παρά την πολύπλευρη κρίση που βιώνει, έχει ευαισθητοποιηθεί και συνεισφέρει τα μέγιστα.
 Οι ευθύνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη διαχείριση του ζητήματος καθώς και των διεθνών οργανισμών που παρακολουθούν ανερυθρίαστα και χωρίς να παρεμβαίνουν υπέρ της ειρήνης είναι δεδομένες. Σοβαρές όμως είναι και οι ευθύνες της ελληνικής κυβέρνησης. Έλλειμμα σοβαρής μεταναστευτικής πολιτικής, κυβερνητικές παραλείψεις και λάθη καθώς και απίστευτες δηλώσεις που κατά καιρούς ακούστηκαν από τα πλέον επίσημα χείλη, ακόμα και του Πρωθυπουργού της χώρας, μεγιστοποίησαν το πρόβλημα και ενίσχυσαν τις προσφυγικές ροές. Πέρα από την επίκληση συναισθήματος που επιχειρείται και την μεθοδευμένη επικοινωνιακή προσπάθεια για την μετατόπιση των ευθυνών αποκλειστικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση ή όπου αλλού υπάρχουν, η κυβερνητική διαχείριση του προσφυγικού προβλήματος γίνεται με προχειρότητα, χωρίς οργανωμένο σχέδιο, απουσία ρεαλιστικών λύσεων και γενικόλογες οριζόντιες κατευθύνσεις.
Προς την ετεροκατεύθυνση με την μετατόπιση κυβερνητικών ευθυνών κινείται και η επιστολή του υφυπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης η οποία εστάλη στις 16 Μαρτίου 2016 προς τους δήμους και τις περιφέρειες με την οποία ο Υφυπουργός ζητά από τους Περιφερειάρχες και τους Δημάρχους τα εξής:
« υπόδειξη κατάλληλων χώρων που είναι άμεσα διαθέσιμοι ή χρήζουν μικρής κλίμακας εργασιών για τη φιλοξενία των προσφύγων».
 «ενδεικτικά παραδείγματα τέτοιων χώρων είναι ελεύθερα οικόπεδα, εκθεσιακά κέντρα, γήπεδα, αθλητικές εγκαταστάσεις, κάμπινγκ, κατασκηνώσεις, ξενοδοχεία, κ.α. 
«Τα σημεία αυτά θα πρέπει να βρίσκονται κοντά σε αστικό ιστό και να υπάρχει η δυνατότητα παροχών ρεύματος, νερού και αποχέτευσης» 
«παρακαλούμε για την άμεση ανταπόκρισή σας και τις δικές σας ενέργειες».

Έχω την άποψη   ότι η δημοτική αρχή οφείλει πριν απαντήσει στον Υφυπουργό, να διερευνήσει άμεσα για την ύπαρξη ή μη κατάλληλων χώρων φιλοξενίας και να φέρει την εισήγησή της στο Δημοτικό Συμβούλιο για τη συνδιαμόρφωση πρότασης ευρύτερη συναίνεσης. Προς την κατεύθυνση αυτή προτείνω στην δημοτική αρχή τα εξής:
1. Να επιδιώξει συνάντηση και να συζητήσει υπεύθυνα α. με τον αρμόδιο Υφυπουργό, για τις προθέσεις της κυβέρνησης και β. με την Περιφερειάρχη Αττικής για το σχέδιο και τον προγραμματισμό της Περιφέρειας.
2. Να εξετάσει τις δυνατότητες φιλοξενίας προσφύγων στην Αγία Παρασκευή επικεντρώνοντας και εξειδικεύοντας στις ιδιαιτερότητες της πόλης.
 3. Άμεσα να εισάγει προς συζήτηση το θέμα και τις προτάσεις της στο Δημοτικό Συμβούλιο προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα σε όλους –παρατάξεις και φορείς-να διατυπώσουν απόψεις και προτάσεις.

 Ερωτάται ο κ. Δήμαρχος

- Έχει απαντήσει στην επιστολή του Υπουργού; Αν όχι, πότε σκοπεύει να απαντήσει; Αν ναι, ποιο το περιεχόμενο της απάντησης;
-Γνωρίζει ποιος είναι ο σχεδιασμός της Κυβέρνησης και της Περιφέρειας για την φιλοξενία προσφύγων στο βόρειο τομέα Αττικής και ειδικά στην πόλη μας;
 -Έχει διερευνήσει τη δυνατότητα φιλοξενίας προσφύγων σε κατάλληλους χώρους εντός της Αγίας Παρασκευής που θα εξασφαλίζουν στους πρόσφυγες αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης και αν ναι ποιους χώρους συγκεκριμένα θεωρεί ως κατάλληλους;
 -Σκοπεύει να εισάγει το θέμα προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο και αν ναι, πότε;

Δεν υπάρχουν σχόλια: