Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2017

H φορολογία των Σχολικών Επιτροπών και ο «κυβερνητισμός» της δημοτικής αρχής Αγίας Παρασκευής

Στη συνεδρίαση της Τρίτης 14 Φεβρουαρίου 2017 έθεσα στο Δημοτικό Συμβούλιο το ζήτημα της φορολόγησης των εσόδων των σχολικών επιτροπών από την εκμίσθωση κυλικείων τα όποια σύμφωνα με πρόσφατη εγκύκλιο (εδώ) θεωρούνται έσοδα από επιχειρηματική δραστηριότητα και φορολογούνται με συντελεστή 29% .

Για να γίνει κατανοητό το ζήτημα, το οποίο καταγγέλλεται και από τις Εκπαιδευτικές Ομοσπονδίες όπως η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος ( εδώ ) ανέφερα το παράδειγμα ενός σχολείου που εισπράττει 2000 ευρώ το έτος από το ενοίκιο του κυλικείου του και με βάσει την εγκύκλιο θα αποδίδει πλέον 600 ευρώ φόρο και θα μένουν 1400 ευρώ για τα λειτουργικά έξοδα.

Μετέφερα το παράδειγμα και σε επίπεδο δήμου Αγίας Παρασκευής όπου η απώλεια εσόδων για τις δύο σχολικές επιτροπές θα ξεπεράσει κατά την εκτίμησή μου τις 10.000 ευρώ.

 Προσπάθησα να κάνω σαφές ότι η φορολογία του 29% στις σχολικές επιτροπές που προστίθεται στις μειώσεις του 50% των εσόδων τους στα τελευταία επτά χρόνια της κρίσης υποβαθμίζει ακόμα περισσότερο τη λειτουργία του δημοσίου σχολείου.

 Καταλήγοντας ανέφερα ότι η εφαρμογή της εγκυκλίου θα έχει αρνητικές συνέπειες για τη λειτουργία των σχολείων, αφού αφενός θα μειωθούν τα έσοδα από τις, λειτουργικές δαπάνες, αφετέρου η προσπάθεια να μεταφερθεί το κόστος στα κυλικεία θα αναγκάσει πολλά από αυτά να κλείσουν.

 Τέλος παρακάλεσα τον Δήμαρχο να κάνει  ένα τηλεφώνημα, να στείλει  ένα έγγραφο ή  ό,τι άλλο νομίζει τέλος πάντων και να ζητήσει από τους συναρμόδιους Υπουργούς  την απόσυρση της εγκυκλίου η οποία στερεί από το δημόσιο σχολείο το 1/3 των εσόδων τους από τα κυλικεία.

------------------------------------------------------------


Ειλικρινά περίμενα από τον Δήμαρχο μια απάντηση του τύπου "θα το δούμε","θα το εξετάσουμε" "θα το προσπαθήσουμε" όπως το συνηθίζει... αντι γι΄αυτό προτίμησε να σωπάσει, δίνοντας πάσα στον αντιδημάρχο Παιδείας να χαρακτηρίσει  «όψιμο το ενδιαφέρον του κ. Λογοθέτη για τις σχολικές επιτροπές» και να κρίνει ως αμελητέα την επιβάρυνση των σχολικών επιτροπών.

Ύστερα από αυτό όπως αντιλαμβάνεστε η πρότασή μου για παρέμβαση του Δημάρχου στους συναρμόδιους Υπουργούς για απόσυρση της εγκυκλίου, βρήκε μπετόν αρμέ  συριζαίικο τοίχος   και έπεσε στο κενό.

Και το ερώτημα συνεχίζει να παραμένει αιωρούμενο: Τελικά η ανεξάρτητη αυτοδιοικητική Δημοτική αρχή, όπως αρέσει στον Δήμαρχο να την αποκαλεί, μήπως δεν είναι και τόσο ανεξάρτητη;

Δεν υπάρχουν σχόλια: