Πέμπτη 7 Απριλίου 2016

Περί επιχορήγησης 10.000 ευρώ του Δήμου σε σωματείο εργαζομένων

Το 6ο θέμα της 12ης/6-4-2016  συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου προτάθηκε και μονοπώλησε τη συζήτηση. Για τα  υπόλοιπα θέματα της  Ημερησίας Διατάξεως  δεν κάνω αναφορά, αφού η ψήφος μου ήταν θετική προς τις εισηγήσεις της Δημοτικής Αρχής.

Στο 6o θέμα λοιπόν, η εισήγηση του Δημάρχου  προέβλεπε επιχορήγηση 10.000 ευρώ στο Σωματείο Εργατοτεχνικών Αγίας Παρασκευής (ΣΕΡΔΑΠ). Να σημειωθεί ότι το θέμα αυτό  είχε αποσυρθεί από την προηγούμενη συνεδρίαση λόγω ελλιπούς φακέλου, κατά δήλωση του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου και  αναμέναμε αυτή τη φορά τον πλήρη φάκελο, με δυο έγγραφα  όλα κι όλα δηλαδή, την εισήγηση και την αίτηση του Σωματείου.

Πάλι  ο φάκελος ήταν  ελλιπής   όμως. Κατά δήλωση Δημάρχου, δεν υπήρχε η  αίτηση του σωματείου.Μάς προτάθηκε να περάσουμε  από το  Δήμο για να τη βρούμε και να τη διαβάσουμε.  


Ο πρώην Δήμαρχος Βασίλης Ζορμπάς  ανέφερε ότι τα δέκα χιλιάρικα  δίνονται και φέτος, όπως κάθε χρόνο ακόμα και επί θητείας του,  για αγορά πασχαλινών αρνιών, διαφώνησε με την επιχορήγηση, έκανε την αυτοκριτική του  και τελικώς καταψήφισε. Ο νυν Δήμαρχος δεν τον διέψευσε...

Εν τω μεταξύ το Σωματείο  Εργαζομένων στην καθαριότητα Σ.Ε.Ρ.Δ.Α.Π  διένειμε  στους Δημοτικούς Συμβούλους  ανακοίνωση με την οποία  από τη μια  κατήγγειλλε το Δήμο ως υπαίτιο για την μη παροχή μέσων ατομικής προστασίας, όπως ρούχα εργασίας, υποδήματα, γάντια, μάσκες κ.λ.π που αγοράζουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι   και από την άλλη ανέφερε  ότι οι εργαζόμενοι δεν προσφεύγουν στη δικαιοσύνη εναντίον του Δήμου για να διεκδικήσουν αυτά που δικαιούνται. Μου φάνηκε ασυμβίβαστο αυτό  και απευθυνόμενος  στον πρόεδρο του Σωματείου, πρότεινα να διεκδικούν αγωνιστικά   οι εργαζόμενοι αυτά που  δικαιούνται  και να μην μπαίνουν στη λογική του συμψηφισμού μέσω επιχορηγήσεων, γεγονός που καλλιεργεί σχέσεις χειραγώγησης και μειώνει τις διεκδικητικές δυνατότητες του σωματείου προς τον εργοδότη Δήμο. Ο Πρόεδρος δεν πρέπει να συμμερίστηκε τις απόψεις μου και επέμεινε στην επιχορήγηση.

 Όταν ήρθε η σειρά μου είπα δυοτρία λόγια και καταψήφισα την εισήγηση.

Τελείωσε η Ελλάδα αγαπητοί Δημοτικοί Σύμβουλοι! Στα σχολεία υπάρχουν παιδιά που δεν έχουν γάλα και εμείς ως Δήμος οφείλουμε να είμαστε ευαίσθητοι, πολύ προσεκτικοί, φειδωλοί θα έλεγα, στο δημόσιο χρήμα και στον τρόπο που διαχειριζόμαστε τα έσοδα του δήμου που προέρχονται από το υστέρημα ακόμα και των ανέργων. 

Οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα δίνουν καθημερινά τη δική τους μάχη, εργάζονται σκληρά σε αντίξοες και ανθυγιεινές συνθήκες και έχουν το σεβασμό και την εκτίμηση όλων μας. Οι εργαζόμενοι όμως έχουν μισθό και κυρίως έχουν αξιοπρέπεια. Δεν είναι ή δεν πρέπει να είναι επαίτες του κάθε Δημάρχου και του κάθε Δημοτικού Συμβουλίου. Οφείλουν να κάνουν με συνέπεια τη δουλειά τους και η πολιτεία  υποχρεούται να τους πληρώνει με μισθό και υπερωρίες  όταν χρειάζεται. Αυτό ορίζει το Σύνταγμα και οι νόμοι του κράτους. Επιδοματικές πολιτικές, επιχορηγήσεις κατά το δοκούν "εργασιακά κεκτημένα", και πελατειακές σχέσεις είναι ανάμεσα στις παθογένειες που οδήγησαν την πατρίδα στη σημερινή της κατάσταση. Και αυτές οι παθογένειες θα πρέπει να σταματήσουν επιτέλους. 

 Ο υγιής συνδικαλισμός διεκδικεί, αγωνίζεται και στηρίζεται στις δικές του δυνάμεις. Ελπίδα είμαστε εμείς οι ίδιοι οι εργαζόμενοι και η βούληση να βγάλουμε από την παρακμή τη χώρα, εξαλείφοντας τις παθογένειες που μας έφτασαν εδώ. Το οφείλουμε στα παιδιά μας και στα όνειρά τους που θίγονται. 

Οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα έχουν μισθό και μπορούν να καταβάλουν συνδρομές. Το σωματείο τους οφείλει να είναι διεκδικητικό και να αγωνίζεται για τα εργασιακά τους δικαιώματα και όχι να μπαίνει σε συμψηφισμούς του τύπου "δε σου δίνεις ρούχα και  παπούτσια, εσύ... τότε κι εγώ δε σε πάω στα δικαστήρια αλλά μου δίνεις δέκα χιλιάρικα". Αν θέλουν εύρωστο το ταμείο τους ας αυξήσουν τη συνδρομή, ας περικόψουν έξοδα, ας κάνουν οικονομικές καμπάνιες, ας κόψουν κουπόνια, ας βρουν χορηγούς…. 

Αλλά χορηγός ο εργοδότης Δήμος δεν μπορεί να είναι γιατί έτσι μειώνεται η διεκδικητική τους δυνατότητα. Τέτοιες λογικές άλλωστε οδήγησαν το συνδικαλιστικό κίνημα στην χειραγώγηση και την απαξίωση. Το αντιλαμβανόμαστε όλοι αυτό φαντάζομαι. 

Πρόταση:  Άμεση απόσυρση του θέματος. Η Δημοτική αρχή να καλέσει σε έντιμο διάλογο το σωματείο να ακούσει το διεκδικητικό του πλαίσιο και να δεσμευτεί για λύσεις σε δίκαια αιτήματα και όχι "θα το δούμε",  "το βλέπουμε", "το συζητάμε",  εξηγώντας παράλληλα τους λόγους της μη επιχορήγησης. Οι εργαζόμενοι έχουν συναίσθηση ευθύνης, φιλότιμο και κατανόηση. Μετά από ένα τέτοιο ειλικρινή διάλογο είμαι βέβαιος ότι δε θα καταδεχτούν να πάρουν τα 50 / 100 ευρώ που αντιστοιχούν στον καθένα γιατί έτσι προσβάλλεται η αξιοπρέπειά τους. 

Είναι προφανές κύριε Δήμαρχε ότι αν δεν αποσύρεται το θέμα και επιμείνετε στην επιχορήγηση, για λόγους συνδικαλιστικής συνείδησης μιας και έχω κάνει αρκετά χιλιόμετρα στο συνδικάτο μου, η ψήφος μου θα είναι σαφώς και πολύ έντονα ΟΧΙ."


Υ.Γ Τελικά η εισήγηση του Δημάρχου πλειοψήφησε και το Σωματείο των Εργαζομένων στην καθαριότητα έχει λαμβάνει από το Δήμο μας 10.000 ευρώ.  Απόλυτα σεβαστό.  Στις Δημοκρατίες, στα συλλογικά όργανα εκτελούνται αποφάσεις πλειοψηφίας . Οι μειοψηφίες, απλώς καταγράφονται.

Δεν υπάρχουν σχόλια: