Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2013

Ιδέες για δασκάλους:Ο "μυστικός" μαθητής της εβδομάδας!

Ψάχνοντας τρόπους για να "ηρεμήσω" μια αρκετά ανήσυχη τάξη και να τραβήξω το ενδιαφέρον κάποιων μαθητών μου στα μαθήματα, κατέληξα στον "μυστικό μαθητή της εβδομάδας". Τους άρεσε πολύ και πέτυχε και ο σκοπός μου!

Έβαλα χαρτάκια με όλα τα ονόματα των μαθητών σε ένα κουτί... Στην αρχή κάθε εβδομάδας τραβούσα από εκεί ένα χαρτάκι, μπροστά σε όλη την τάξη, χωρίς όμως να τους ανακοινώσω φυσικά το όνομα, αλλά ούτε και το φύλο του παιδιού που κληρώθηκε.

Τους είχα εξηγήσει από την αρχή τη διαδικασία. Για να ανακηρυχτεί ο "μυστικός" μαθητής, μαθητής της εβδομάδας πρέπει να είναι τυπικός στις υποχρεώσεις της εβδομάδας και να φέρεται όμορφα στους συμμαθητές του. Στην ουσία να τηρεί τους κανόνες της τάξης που είχαμε γράψει.

Κάθε Παρασκευή, κάναμε την ανακοίνωση και τη βράβευση, αν ο μαθητής έκανε όντως αυτά που είχαμε συμφωνήσει. Αν πάλι όχι, τότε τους ρωτούσα αν ήθελαν να μάθουν το όνομα και αν όλοι ήθελαν, το ανακοίνωνα και εξηγούσα για ποιο λόγο έχασε το βραβείο. Το όνομά του όμως ξαναέμπαινε στην κληρωτίδα και έτσι είχε κι άλλη ευκαιρία να πάρει το βραβείο.

Το βραβείο το είχα σχεδιάσει εγώ, το εκτύπωνα έγχρωμο και το πλαστικοποιούσα για κάθε μαθητή που το κέρδιζε. Εκτός όμως από αυτό, ο μαθητής της εβδομάδας μπορούσε να μου ζητήσει να βρω πληροφορίες για όποιο θέμα τον ενδιέφερε. Οτιδήποτε! Όταν διάλεγε θέμα, έβρισκα βίντεο, εικόνες και πληροφορίες και κάναμε κάτι σαν μια μικρή παρουσίαση του αγαπημένου του θέματος σε όλη την τάξη.

Το καλό με αυτό τον τρόπο είναι ότι, επειδή δε γνωρίζει κανείς αν κληρώθηκε το όνομά του, προσπαθούν όλοι! Ο καθένας όσο και όπως μπορεί. Άλλωστε αυτός είναι και ο σκοπός!

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: