Σάββατο 10 Νοεμβρίου 2012

ΔΑΚΕ Δημ. Τομέα: ΕΡΧΕΤΑΙ Ο ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ της ερήμωσης, των ερειπίων και της κοινωνικής εξαθλίωσης

Οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί που απαρτίζουν την Κυβερνητική παρέα δίνουν τη μεγάλη μάχη, τάχα, για να διασώσουν το επίδομα γάμου και την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας – δεν ιδρώνει όμως το αυτί τους με την καθήλωση του βασικού μισθού στα 586 ευρώ. Έβαλαν φαρδιά πλατιά την υπογραφή τους για την περικοπή 9,75 δις ευρώ, στον προϋπολογισμό του 2013, από τους μισθούς των εργαζομένων στις Δημόσιες Υπηρεσίες, τους συνταξιούχους του Δημοσίου, του ΙΚΑ, του ΟΓΑ και άλλων ταμείων που προστατεύουν φτωχούς και εξαθλιωμένους Έλληνες... Ακόμη και από τους 400.000 ανέργους, αφαιρούν από το επίδομα ανεργίας, τους τρίτεκνους, τους πολύτεκνους και άλλες κοινωνικές ομάδες, αδύναμες και ανήμπορες, αφαίρεσαν επιδόματα που τους κρατούν στο τελευταίο σκαλοπάτι της ζωής.

 Συγχρόνως, με τις μεγάλες περικοπές και τις δραματικές συνέπειες τους για πολλές και μεγάλες κοινωνικές ομάδες, προβλέπονται απολύσεις σε διάφορες Υπηρεσίες του Δημοσίου και διάφορες κατηγορίες εργαζομένων.

Οι ετήσιες απώλειες για τους συνταξιούχους, στο σύνολό τους, θα φτάσουν τα 5,55 δις ευρώ.

Η παρέμβαση, επίσης, στο ασφαλιστικό με την επέκταση των ορίων ηλικίας κατά 2 έτη (στα 67), λένε ότι εξοικονομεί για τα ταμεία περίπου 600 εκατομμύρια ευρώ, με το δεδομένο ότι θα συγκρατηθεί ο ρυθμός των συνταξιοδοτήσεων και έτσι τα ταμεία και θα μειώσουν τον αριθμό των παροχών τους (μερίσματα) και θα συνεχίσουν να εισπράττουν περισσότερες εισφορές.

Επίσης, με νέα οικονομική μείωση που γίνεται στο χώρο της υγείας θα περικοπούν 740 εκατ. ευρώ τα οποία όμως θα τα πληρώσουν, στο σύνολό τους, οι ασφαλισμένοι, αφού και περιορισμένη περίθαλψη θα έχουν και αυξημένες εισφορές θα καταβάλλουν στα φαρμακεία.

Ακόμα, φαίνεται να οριστικοποιείται το θέμα της επιμήκυνσης το οποίο όμως δημιουργεί νέα βάρη για τους πολίτες και νέο χρέος για τη χώρα, αφού θα απαιτηθούν νέες μεγαλύτερες παρεμβάσεις με νέα μέτρα.

Θυμίζουμε ότι πριν από λίγους μήνες, όταν ξεκινούσε η διαπραγμάτευση με την Τρόικα τα μέτρα ήταν στα 11,5 δις ευρώ για το 2013 και το 2014. Ξαφνικά τα μεγέθη άλλαξαν προς το χειρότερο αφού μόνο για το 2013 οι περικοπές πλησιάζουν τα 10 δις (9,75δις), χωρίς να έχουν ακόμα υπολογιστεί και άλλα βάρη όπως νέοι φόροι, αυξήσεις στις ΔΕΚΟ και τα εισιτήρια.

Ακόμη, είναι βέβαιο, ότι η αγοραστική δύναμη των εργαζομένων και των συνταξιούχων θα μειωθεί, αφού με τις επιβαρύνσεις, με διάφορους φόρους, στα προϊόντα η ακρίβεια θα ανέβει ακόμα περισσότερο (παρά την ύφεση στην οικονομία που φαίνεται ότι και το 2013 θα είναι κοντά στο 5%).

Αναλυτικά το μεγάλο πακέτο των περικοπών:

Α. 1. Μισθοί 1.827,5 εκατομμύρια ευρώ

Καταργείται, ότι είχε απομείνει (1.000 ευρώ), από τα επιδόματα δώρων και αδείας, 596 εκατ. ευρώ

2. Εξορθολογισμός γενικού μισθολογίου, 16,2 εκατ. ευρώ

3. Μειώσεις ειδικών μισθολογίων (όχι ένστολων) 261,3 εκατ. ευρώ

4. Μειώσεις ειδικών μισθολογίων (ένστολων) 218,2 εκατ. ευρώ

5. Απολύσεις συμβασιούχων (10% κατ’ αρχήν) 74,5 εκατ. ευρώ

6. Εφεδρεία – απολύσεις (προσυνταξιοδότηση) 8,3 εκατ. ευρώ

7. Περικοπές στα μισθολόγια των ΟΤΑ 105,8 εκατ. ευρώ

8. Περικοπές μισθολογίων:

Υπάλληλοι Βουλής, εξαιρέσεις ενιαίου μισθολογίου (ΕΥΠ, Δημοσιογράφοι κτλ), βουλευτικές αποζημιώσεις, καταργήσεις Διευθυντικών στελεχών, πάγωμα προσλήψεων, αναστολή του κινήτρου επίτευξης στόχων, μείωση αναπληρωτών εκπαιδευτικών, μέτρα 8,6 εκατ. ευρώ και 8,7 εκατ. ευρώ από εκπαίδευση, μείωση έκτακτου προσωπικού ΑΕΙ/ΤΕΙ –(Π.Δ. 407), περιορισμός των προσλήψεων των τακτικών καθηγητών, 547,2 εκατ. ευρώ

Β. Συντάξεις, 5.558,6 εκατ. ευρώ

1. Από την αύξηση των ορίων ηλικίας (65 σε 67) 600 εκατ. ευρώ

2. Μειώσεις στο εφάπαξ 320,7 εκατ. ευρώ

3. α. Μειώσεις ανάλογα με το ποσό της σύνταξης (1.000-1.500: 5%,

1.501-2.000: 10%, 2001-3000: 15%, 3000 και άνω: 20%)

β. Κατάργηση δώρου στις κύριες και επικουρικές συντάξεις.

γ. Κατάργηση δώρων στον ΟΓΑ

δ. Κατάργηση παράνομων συντάξεων και θεραπεία λαθών παροχών συντάξεων

ε. Μειώσεις συντάξεων από τις περικοπές μισθολογίου

στ. Πλαφόν στις συντάξεις ανύπανδρων θυγατέρων

ζ. Μείωση συντάξεων αιρετών και κατάργηση παλαιών ειδικών συντάξεων συνδικαλισμού 4.637,9 εκατ. ευρώ

Γ. Μειώσεις κοινωνικών επιδομάτων 385 εκατ. ευρώ

Μειώνονται τα κοινωνικά επιδόματα από τις περικοπές των ανασφάλιστων ηλικιωμένων, τις μειώσεις και τις καταργήσεις των οικογενειακών επιδομάτων, κατάργηση των εθνικών εποχικών επιδομάτων ανεργίας, μειώσεις στα επιδόματα ανεργίας γενικά, καταβολή των ΕΚΑΣ σε μεγαλύτερη ηλικία (μάλλον μετά τα 65), μειώσεις στην αποζημίωση των μετακινήσεων στα άτομα με νεφρική ανεπάρκεια, μείωση στα ειδικά προγράμματα στη γεωργία.

Δ. Περικοπές στην υγειονομική περίθαλψη 740,1 εκατ. ευρώ

Περικόπτονται δραματικά οι δαπάνες στα φάρμακα, στους Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης, μπαίνει εισφορά στην εισαγωγή στα νοσοκομεία, στους ασφαλισμένους, αυξάνεται η εισφορά στους ασφαλισμένους στον ΟΓΑ, καταργούνται και συγχωνεύονται νοσοκομεία και μονάδες περίθαλψης, μειώνονται (νέα δράματα) και πάλι οι λειτουργικές δαπάνες των νοσοκομείων.

Ε. Εκπαίδευση 122,6 εκατ. ευρώ

Μειώνονται ακόμη περισσότερο οι δαπάνες σε κεντρικές και περιφερειακές υπηρεσίες, περικοπές στη λειτουργικές δαπάνες ΑΕΙ-ΤΕΙ με συγχωνεύσεις, μείωση στις επιχορηγήσεις – πολιτισμός – αθλητισμός.

ΣΤ. Άμυνα 306,3 εκατ. ευρώ

Ζ. Τοπική αυτοδιοίκηση 50 εκατ. ευρώ

Περικοπές τόσο στους δημοτικούς πόρους όσο και στα συλλογικά όργανα.

Η. Παρεμβάσεις στον Τομέα του Δημοσίου 479 εκατ. ευρώ

Αφορούν περικοπές στο ΠΔΕ (Προγράμματα Δημοσίων Επενδύσεων) κατά 150 εκατ. ευρώ, μειώσεις δαπανών στα Υπουργεία 214 εκατ. ευρώ, μειώσεις των επιχορηγήσεων στις άγονες γραμμές 15 εκατ. ευρώ και μειώσεις στις επιχορηγήσεις φορέων εκτός Γ.Κ. 100 εκατ. ευρώ

Θ. Παρεμβάσεις στις ΔΕΚΟ 290,5

Αναδιαρθρώσεις με τη μείωση των λειτουργιών 132 εκατ. ευρώ, περικοπές σε φορείς 40,7 εκατ. ευρώ, ένταξη των εργαζομένων στο ενιαίο μισθολόγιο 117,8 εκατ. ευρώ.

Όπως φαίνεται πλέον η συνέχεια θα είναι και πάλι γεμάτη με νέα μέτρα λιτότητας. Παρά τις μεγαλόστομες δηλώσεις ότι τα μέτρα αυτά είναι τα τελευταία, τους διαψεύδει, η συμφωνία με την Τρόικα, στην οποία ρητά αναφέρεται, ότι οι Έλληνες πολίτες υποχρεώνονται να πληρώσουν και πάλι, μέχρι το 2016, 19 δις ευρώ. Αφού, λοιπόν, τώρα αποφασίζουν για το 2013 μέτρα που θα φτάσουν περίπου στα 10 δις ευρώ, παραμένουν για τα υπόλοιπα χρόνια άλλα 9 δις ευρώ ακόμα. Εξάλλου, το αξιόπιστο της Τρόικα και της ελληνικής πολιτικής έχει πλήρως καταρρεύσει.

Πέραν αυτών είναι χαρακτηριστική η διαφωνία της ΕΚΤ και του ΔΝΤ, στα πλαίσια της χρονικής παράτασης, που επικαλείται ως μεγάλη επιτυχία η Κυβέρνηση, προκειμένου να διευρυνθεί ο χρόνος της δημοσιονομικής προσαρμογής, η ΕΚΤ ισχυρίζεται ότι θα επιβληθούν νέα μέτρα της τάξης των 30 δις ευρώ και το ΔΝΤ 38 δις ευρώ.

Αυτά και πολλά άλλα, που δεν είναι επίσημα γνωστά, όπως το μέγεθος του χρέους που ενώ επισήμως το παρουσιάζει ο Υπουργός Οικονομικών στα 375 δις ευρώ αυτό έχει ξεπεράσει –με τις εγγυήσεις στις τράπεζες που συνεχώς εκπίπτουν –τα 560 δις ευρώ και αναμένεται λόγω τραπεζών και εγγυήσεων να φτάσει στα 700 δις ευρώ.

Ξεκάθαρα, λοιπόν, αποδεικνύεται ότι όσο παραμένει η πολιτική του μνημονίου που μας επέβαλε ο κ. Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ και που συνέχισε η Κυβέρνηση «Παπαδήμου» και δυστυχώς συνεχίζει απαράλλακτα η τρικομματική Κυβέρνηση, τόσο θα διευρύνεται η ανεργία, η φτώχεια και η εξαθλίωση στον ελληνικό λαό και η χώρα θα παραδίδεται με τους πλέον ευτελείς όρους σε συμφέρονται ξένα. Συγχρόνως κάθε εργασιακό ακόμη και ανθρώπινο δικαίωμα, θα εξαφανίζεται, μη εξαιρεμένου και του δημοκρατικού μας πολιτεύματος που ήδη έχει αποδυναμωθεί επικίνδυνα

Καλούμε την ύστατη, αυτή ώρα, όλους τους πολιτικούς, όλων των κομμάτων της Βουλής, πριν ψηφίσουν να μετρήσουν τις συνέπειες που θα εισπράξει η χώρα και ο λαός μας από την απόφαση τους.

Καλούμε όλους τους πολίτες, εργαζόμενους, ανέργους, συνταξιούχους και ιδιαίτερα τους νέους μας.

Να σκεφτούν και να πράξουν ως ΕΛΛΗΝΕΣ.

Καλούμε όλους τους πολίτες στη διαμαρτυρία των συνδικάτων, την Κυριακή 11 Νοεμβρίου 2012, στις 5:00 το απόγευμα, στο Σύνταγμα.

ΑΠΟ ΤΗ ΔΑΚΕ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΤΟΜΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: