Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου 2010

Επικίνδυνη η πολιτική της σκόπιμης απαξίωσης

Τρία περιστατικά ατυχημάτων σε σχολεία μέσα σε δυο μέρες έρχονται να αναδείξουν τα σοβαρά προβλήματα υποδομής και τις συνέπειες της αντιλαϊκής πολιτικής

Η προκλητική γύμνια του «νέου σχολείου», την οποία προσπαθούν να καλύψουν με ηλεκτρονικούς υπολογιστές και διάφορες «καινοτομίες», φάνηκε σε όλο της το μεγαλείο. Μέσα σε μια μέρα, χτες, σε δυο σχολεία «έβρεξε» ...σοβάδες και από τύχη δεν υπήρξε σοβαρός τραυματισμός ή τίποτα χειρότερο, ενώ μια μέρα πριν σε άλλο σχολείο έπεσε η μπασκέτα στο προαύλιο τραυματίζοντας ένα μαθητή.

Συγκεκριμένα, χτες το πρωί, οι μαθητές τμήματος της Γ' τάξης του...
3ου Γυμνασίου Αγ. Δημητρίου, ενώ παρακολουθούσαν το μάθημά τους, είδαν σοβάδες να ξεκολλούν και να πέφτουν στα κεφάλια τους. Τέσσερα παιδιά μεταφέρθηκαν στο Ασκληπιείο Βούλας, τραυματισμένα ευτυχώς ελαφρά.

Η Ενωση Γονέων Αγ. Δημητρίου είχε ζητήσει από την αρχή της χρονιάς από τη Δημοτική Αρχή να γίνει έλεγχος των σχολείων. Παράλληλα, οι μαθητές, στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων του Συντονιστικού Αγώνα, είχαν για χτες προγραμματισμένο ραντεβού με το δήμαρχο και ιδιαίτερα μετά το περιστατικό της πτώσης των σοβάδων έφεραν μπροστά στις ευθύνες της τη Δημοτική Αρχή για τα προβλήματα συνολικά των σχολείων. Η αγανάκτηση σε μαθητές και γονείς ήταν έντονη, με δεδομένο μάλιστα ότι στην περιοχή παρουσιάζεται έντονο και το - πανελλαδικό - φαινόμενο των πληθωρικών τμημάτων και μάλιστα σε ακατάλληλες για μάθημα αίθουσες.

Χτες επίσης, στο 6ο Δημοτικό Σχολείο Αργυρούπολης ένα μεγάλο κομμάτι σοβά έπεσε από το μπαλκόνι του πρώτου ορόφου στην αυλή, μπροστά από την είσοδο της Α' τάξης. Το γεγονός ότι δεν υπήρξε τραυματισμός μαθητή οφείλεται μάλλον στην τύχη, αφού εκείνη την ώρα τα παιδιά έκαναν μάθημα, δεν ήταν ώρα διαλείμματος και ευτυχώς δεν έβγαινε εκείνη την ώρα κανένα παιδί από την τάξη...

Προχτές, στο 2ο Γυμνάσιο Καλλιθέας έπεσε πάνω σε μαθητή μπασκέτα στην αυλή του σχολείου, με αποτέλεσμα να του γίνουν 10 ράμματα στο κεφάλι. Οι συμμαθητές του έκαναν χτες αποχή από τα μαθήματα, ζητώντας να εξασφαλιστούν ζητήματα υποδομής του συγκροτήματος που στεγάζει και άλλα σχολεία. Σύμφωνα με μαθητές, στο πλαίσιο της κινητοποίησής τους, ο αντιδήμαρχος τους ενημέρωσε ότι είχε γίνει συντήρηση, ωστόσο ...δεν προβλέφθηκαν οι μπασκέτες.

Τα παραπάνω περιστατικά επιβεβαιώνουν και ότι η Παιδεία είναι πολύ πίσω από αυτό που έχουν ανάγκη και που αξίζουν τα παιδιά. Πέρα από το περιεχόμενό της, που συνεχώς φτωχαίνει και προσαρμόζεται στις απαιτήσεις της «αγοράς», πέρα από την εντεινόμενη εμπορευματοποίηση, χαρακτηρίζεται πια από τραγικές ελλείψεις και σε υποδομές. Πρόκειται για αποτελέσματα μιας πολιτικής που θεωρεί «πολυτέλεια» την εξασφάλιση της ασφάλειας των μαθητών, τον προσεισμικό έλεγχο, τη σύνδεση των σχολείων με κέντρα πρωτοβάθμιας ιατρικής φροντίδας για την αντιμετώπιση μικροτραυματισμών κλπ. Είναι η πολιτική που διατηρεί σχολεία στρωμένα με τσιμέντο αντί για ταρτάν, που πετσοκόβει τις δαπάνες για τις σχολικές επιτροπές, που αρμοδιότητες του ΟΣΚ τις εκχωρεί στην τοπική αυτοδιοίκηση και στους ιδιώτες κ.ο.κ.

Η κατάσταση βέβαια αναμένεται να γίνει χειρότερη όταν το ζήτημα της συντήρησης των σχολείων περάσει πλήρως στους δήμους με τη διοικητική μεταρρύθμιση του «Καλλικράτη». Τη στιγμή μάλιστα που τα σχολικά κτίρια θα συνεχίσουν να υφίστανται φθορές από το χρόνο και που τα χρήματα θα γίνονται όλο και λιγότερα...

Πηγή:Ριζοσπάστης

Δεν υπάρχουν σχόλια: