Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου 2013

Ο ευτελισμός του νόμου και της τάξεως

Για πολλά χρόνια η ελληνική αστυνομία ταυτίστηκε με τον χαφιεδισμό, την καταστολή και την κατάδοση. Εν πολλοίς αυτό είναι το κληρονόμημα του μετεμφυλιακού κράτους που αποφάσισε να ανεχτεί για εθνικούς υποτίθεται λογούς τόσο το παρακράτος όσο και τον αποκλεισμό μερίδας των πολιτών.

 Ελπίζαμε και ελπίζουμε ότι... η στάση αυτή απέναντι στην αστυνομία θα λήξει. Έλα όμως που η αστυνομία κάνει ότι περνάει από το χέρι της για να ευτελισθεί η έννοια του νόμου και της τάξης. Στην ελληνική αστυνομία αξίζουν συγχαρητήρια γιατί κατάφερε να συλλάβει μια σπείρα εγκληματιών που τόλμησαν να κάνουν ένοπλη ληστεία στην περιοχή της Κοζάνης. Πως διαχειρίστηκε αυτήν την υπόθεση η ελληνική αστυνομία? Με τον χειρότερο τρόπο, δηλαδή αποφάσισαν οι νταήδες των αστυνομικών τμημάτων να ξεκαθαρίσουν τους προσωπικούς τους λογαριασμούς δέρνοντας τους συλληφθέντες.

Για να καλυφθεί ο βασανισμός, χρησιμοποιήθηκε η κλασσική βαλκανική κουτοπονηριά. Λίγο Microsoft Paint και η άποψη πως 10.000.000 Έλληνες είναι ανόητοι και δεν μπορούν να καταλάβουν πως μια εικόνα είναι “πειραγμένη” από κάποιο πρόγραμμα διαχείρισης γραφικών. Και η αστυνομία έχασε κάθε τεκμήριο σοβαρότητας και αθωότητας. Γιατί απέδειξε πως εντός της υπάρχουν νταήδες και γενικά κάποιοι τύποι που αντιλαμβάνονται τον νόμο και την τάξη ως μια προσωπική υπόθεση που μπορεί να λύνεται με δυο μπουνιές και όχι εντός ενός συντεταγμένου πλαισίου.

Κυρίως εξευτελίστηκε για άλλη μια φορά η έννοια του νόμου και της τάξης. Η προστασία των κρατούμενων και τα διάφορα νομικά συστήματα εξασφάλισης των δικαιωμάτων δεν εφευρέθηκαν για να προστατεύουν τους εγκληματίες αλλά τους αθώους. Αν η αστυνομία φέρεται με τέτοιον τρόπο στους εγκληματίες, ποιος εξασφαλίζει ότι δεν θα συμπεριφερθεί έτσι στον καθένα που θα έχει την ατυχία να εμπλακεί σε μια υπόθεση. Πόσες "πέτσινες" ομολογίες μπορούν να αποσπασθούν με αυτόν τον τρόπο? Ή σε ευρύτερο επίπεδο πόσο ασφαλείς είμαστε με μια αστυνομία νταήδων και κουτσαβάκηδων που θα μας σταματήσει για έναν τυπικό έλεγχο στο αυτοκίνητο? Είμαστε σίγουροι ότι δεν θα καταχραστούν οι αστυνομικοί την θέση εξουσίας που έχουν?

Στις σχέσεις μεταξύ πολίτη και εξουσίας υπάρχει μια στοιχειώδης ασυμμετρία. Η εξουσία πάντα πρέπει να αποδεικνύει ότι είναι “καλόβολη” και πως πράττει εντός των πλαισίων της. Υπό μια έννοια το τεκμήριο της αθωότητας της εξουσίας είναι δευτερεύον. Αντίθετα ο πολίτης έχει πάντα το τεκμήριο της αθωότητας διότι όταν κρίνεται από την εξουσία είναι ο αδύναμος κρίκος της υπόθεσης. Και για να νομιμοποιηθεί η εξουσία στα μάτια των πολιτών, οφείλει να επιδεικνύει την δέουσα προσοχή στον νομικό πολιτισμό.

Παλαιότερα η εξουσία φυλάκιζε και εξόριζε βάσει των πολιτικών φρονημάτων. Σε μεγάλες ομάδες του πληθυσμού ανεξαρτήτως ιδεολογικής τοποθέτησης η αστυνομία ταυτίστηκε με την χειρότερη εικόνα της εξουσίας. Η έννοια του νόμου και της τάξης θεωρήθηκε μια συντηρητική αξία, αντί για δικαίωμα και προϋπόθεση καθημερινής συμβίωσης. Το χειρότερο που μπορεί να καταφέρει η αστυνομία είναι να ξαναδικαιώσει τον αριστερισμό και να ταυτιστεί με τις απόψεις του φάσματος πέριξ της παλαιάς ΕΠΕΝ.

http://www.blemilo.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: