Σάββατο 16 Φεβρουαρίου 2013

Οι κακότροποι διευθυντές «δηλητηριάζουν» ολόκληρο το γραφείο

Οι κακότροποι διευθυντές δεν κάνουν δύσκολη τη ζωή μόνο των εργαζομένων που τους «φταίνε», αλλά «δηλητηριάζουν» ολόκληρο τον εργασιακό χώρο, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

 Οι «παράπλευρες» συνέπειες της κακής συμπεριφοράς των επικεφαλής τμημάτων ή επιχειρήσεων μπορεί να οδηγήσουν σε απογοήτευση, εκνευρισμό και ερωτηματικά για την υποστήριξη που προσφέρει μια επιχείρηση στους εργαζόμενούς της, λένε οι ερευνητές.

Η εκφοβιστική συμπεριφορά των διευθυντών... των προϊσταμένων και κάθε είδους επικεφαλής στις επιχειρήσεις - η οποία συνήθως εκδηλώνεται με δημόσιες επικρίσεις, φωνές, ειρωνικά σχόλια ή και «παγερή» αδιαφορία - αποτελεί ένδειξη δυσλειτουργικής ηγεσίας, προσθέτουν.

«Αν και οι συνέπειες της εκφοβιστικής ηγεσίας δεν είναι σωματικές όπως συμβαίνει με άλλες μορφές δυσλειτουργικής συμπεριφοράς (όπως η βία και η επιθετικότητα), ασκούν αρνητικό αντίκτυπο στους εργαζόμενους για περισσότερο καιρό», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Πωλ Χάρβεϋ, αναπληρωτής καθηγητής Οργανωτικής Συμπεριφοράς στο Πανεπιστήμιο του Νιου Χάμσαϊρ. «Ένας από τους λόγους που συμβαίνει αυτό είναι ότι η εκφοβιστική συμπεριφορά κατά κανόνα είναι μακροχρόνια», πρόσθεσε.

Η μελέτη του δρος Χάρβεϋ και των συνεργατών του πραγματοποιήθηκε σε 233 αμερικανούς εργαζόμενους σε διάφορα επαγγέλματα. Οι ερευνητές διαπίστωσαν πως από την εκφοβιστική συμπεριφορά των κακών διευθυντών δεν υπέφεραν μόνον τα θύματά τους, αλλά και οι συνάδελφοί τους.

Μάλιστα δεν χρειαζόταν καν να γίνονται μάρτυρες της ψυχολογικής κακοποίησης ενός εργαζόμενου για να αντιμετωπίσουν πρόβλημα: αρκούσε να ακούσουν απλώς μία αφήγηση για τις φωνές που έβαλε ο διευθυντής σε έναν εργαζόμενο ή να διαβάσουν ένα προσβλητικό email του προς έναν συνάδελφό τους.

Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι το κακό που προκαλεί ένας εκφοβιστικός διευθυντής διαχέεται σε ολόκληρο το γραφείο, γράφουν οι ερευνητές στην «Επιθεώρηση Κοινωνικής Ψυχολογίας» (JSP). Και συμπεραίνουν ότι όσοι βρίσκονται στις κορυφές της ιεραρχίας θα πρέπει να έχουν τα αυτιά και τα μάτια τους ανοιχτά για τυχόν εκφοβιστικές συμπεριφορές, ούτως ώστε να τις προλαμβάνουν ή να ελαττώνουν τις συνέπειές τους.

ΠΗΓΗ:http://oneiropagida2012.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: