Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2013

Ανοιχτή επιστολή παραίτησης του Αντιπροέδρου του Δ.Σ. του συλλόγου "Ο ΠΕΡΙΚΛΗΣ"

των Σωτήρη Γεωργόπουλου και Νίκου Μαρίνη, μελών της ΔΑΚΕ στο Δ.Σ του ΠΕΡΙΚΛΗ


Συναδέλφισσα, Συνάδελφε

Το Δ.Σ. του συλλόγου, εκφράζοντας όλους τους συναδέλφους, στόχο έχει τη συσπείρωση των μελών του σε μια κοινή προσπάθεια καλλιέργειας του συνδικαλιστικού ενδιαφέροντος, για την όσο το δυνατόν καλύτερη άσκηση των κατοχυρωμένων συνδικαλιστικών μας δικαιωμάτων. Στα πλαίσια αυτά το Δ.Σ., πρωτίστως ο Πρόεδρος, καθώς και όλα τα μέλη του θα πρέπει να σέβονται και να τηρούν τις αποφάσεις που λαμβάνονται.
Αυτό ίσχυε μέχρι τώρα. Μετά τις φετινές εκλογές του συλλόγου στις 21/11/2012 φάνηκε η αλαζονεία και οι αντιδημοκρατικές αντιλήψεις ορισμένων μελών του Δ.Σ. για τον τρόπο λειτουργίας του.
Στην πρώτη ανακοίνωσή τους οι ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ έβαλαν θέμα συγκρότησης Δ.Σ. με προγραμματική συμφωνία των δράσεων, μόνο πάνω σε θέσεις που θα καθορίζουν οι ίδιοι οι εκπρόσωποί τους. Σ’ αυτή τη διαδικασία προσμέτρησαν και το μέλος της ΕΣΑΚ-ΔΕΕ ώστε να έχουν πλειοψηφία, χωρίς όμως να μπουν στον κόπο έστω να πάρουν και τη σύμφωνη γνώμη του.
Οι υπόλοιποι, που δεν είναι προοδευτικοί, αριστεροί και δικοί τους, δεν έχουν θέση στο Δ.Σ. Το ότι τους εξέλεξαν οι συνάδελφοι δεν έχει γι’ αυτούς καμία σημασία.
Τελικά στο 1ο Δ.Σ. αποφασίστηκε ομόφωνα... η συγκρότηση διαπαραταξιακού Δ.Σ.
Από εκείνο το σημείο και ύστερα οι ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ άρχισαν να κάνουν ότι θέλουν και να γράφουν στα παλιά τους τα παπούτσια τις αποφάσεις που λαμβάνονται στο Δ.Σ.
Στο 2ο Δ.Σ. συζητήθηκε το θέμα της ατζέντας. Και πάλι οι ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ πρότειναν να μπουν σκίτσα στην ατζέντα. Η ΔΑΚΕ διαφώνησε με το σκεπτικό ότι αυτή η ενέργεια δεν προσφέρει κάτι σημαντικό. Ωστόσο προτείναμε ότι θα μπορούσαμε να βάλουμε μερικά σκίτσα με θετικά μηνύματα. Ούτε αυτή τη φορά μας άκουσαν και αποφάσισαν να προχωρήσουν σε αυτό που εκείνοι ήθελαν. Και μάλιστα ενώ στο συμβούλιο έφεραν μερικά σκίτσα για έγκριση, στην εκτύπωση της ατζέντας έβαλαν επιπλέον ότι άλλο ήθελαν.
Ακόμη αποφασίσαμε να γράψουμε μια επιστολή προς τους γονείς, όπου θα επισημαίνονται τα προβλήματα των σχολείων και της εκπαίδευσης και το οποίο θα ολοκληρώναμε σε Δ.Σ. στις 28/1/13.
Στις 23/1/2013 πραγματοποιήθηκε Έκτακτη Γενική Συνέλευση με θέμα τις προτάσεις των συλλόγων προς την Ολομέλεια των Προέδρων. Η ολομέλεια συγκλήθηκε από τη ΔΟΕ για τις 4/2/2013 με θέμα τη διαμόρφωση αγωνιστικής πρότασης του κλάδου για το επόμενο χρονικό διάστημα. Εκεί οι ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ έβαλαν εκτός ημερήσιας διάταξης ξανά το θέμα της επιστολής προς τους γονείς. Προσπάθησαν μάλιστα να περάσουν το κείμενό τους με την παρουσία 15 συναδέλφων, σε μια Συνέλευση δηλαδή χωρίς ΑΠΑΡΤΙΑ.
Κατηγορηθήκαμε ότι δεν είχαμε έτοιμη πρόταση για το γράμμα προς τους γονείς και ότι κρίναμε το δικό τους. Αν έχουν τα κότσια, ας στείλουν στα σχολεία το αρχικό τους κείμενο για να δουν όλοι οι συνάδελφοι ΤΙ πρότειναν οι ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ να σταλεί στους γονείς. Ένα κείμενο που απαξιώνει το σχολείο και τους εκπαιδευτικούς, αφού οι συνάδελφοι μαθαίνουν στα παιδιά «κολλυβογράμματα» και κάνει τους γονείς να αναρωτιούνται ποιος είναι ο λόγος να στέλνουν τα παιδιά τους σε τέτοιο σχολείο και με τέτοιους εκπαιδευτικούς.
Η εκπαίδευση έχει προβλήματα και μάλιστα πολλά. Τα ζούμε όλοι μας καθημερινά. Ίσως στην περιοχή μας να μην είναι τόσο έντονα όσο αλλού, αλλά υπάρχουν. Όμως κανένα συνδικάτο δεν μπορεί να απαξιώνει την αγωνία, τον μόχθο και την αφοσίωση όλων των συναδέλφων που δίνουν την ψυχή τους κάθε μέρα στην τάξη.
Κατηγορηθήκαμε ακόμη ότι στο Δ.Σ. δεν τονίζουμε την υποχρηματοδότηση των σχολείων και ότι λέμε ότι τα σχολεία μας λειτουργούν χωρίς κενά. Πράγμα τελείως αναληθές. Την υποχρηματοδότηση των σχολείων την έχουμε αναδείξει εδώ και 2 χρόνια και μάλιστα τονίζουμε ότι κάθε χρόνο τα πράγματα γίνονται και χειρότερα. Όσο για τα κενά είπαμε ότι στη Δ/νσή μας τα πράγματα είναι καλύτερα σε σχέση με άλλες Δ/νσεις αλλά ΠΟΤΕ δεν είπαμε ότι όλα είναι μια χαρά.
Είναι η γνωστή τακτική των ΠΑΡΕΜΒΑΣΩΝ. Πες πες στο τέλος κάτι θα μείνει, ακόμα και ας είναι ψέμα.
Το ΚΟΡΥΦΑΙΟ στην Έκτακτη Γ. Σ. ήταν ότι μας αποκάλεσαν ΦΑΣΙΣΤΕΣ. Τα άλλα μέλη των Παρεμβάσεων πέρασαν το χαρακτηρισμό αυτό με χαμηλούς τόνους για να μη στενοχωρήσουν τις συντρόφισσά τους.
Τους ευχαριστούμε για την ευαισθησία τους. Ευτυχώς, για εμάς αλλά και για όλους τους συναδέλφους του συλλόγου μας, έχουμε ως παρακαταθήκη την ιστορία μας και την παρουσία μας στα κοινά. Τον χαρακτηρισμό αυτό τον αφήνουμε στην κρίση όλων των συναδέλφων! Τελικά το γράμμα προς τους γονείς συζητήθηκε σε Δ.Σ. στις 28/1/13. Εκεί αποφασίσαμε να στείλουμε ένα συγκεκριμένο κείμενο προς τους γονείς. Ως δια μαγείας όμως το κείμενο που εκτυπώθηκε ήταν διαφορετικό από αυτό που είχαμε καταλήξει, με συνθηματολογία που ήθελαν οι ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ. Ένα τελικό κείμενο που είναι διαφορετικό από αυτό που είχε αποφασιστεί και για το λόγο αυτό η ΔΑΚΕ ζήτησε να μη δοθεί στα σχολεία.
Θέλουμε να ευχαριστήσουμε τα μέλη των ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ γιατί άλλα λέμε, άλλα συναποφασίζουμε και άλλα τελικά πραγματοποιούνται.
Και υπάρχει και συνέχεια….
Αποφασίσαμε σαν Δ.Σ. να αναμορφώσουμε την ιστοσελίδα του συλλόγου μας. Την ιστοσελίδα την είχε διαμορφώσει ο πρώην Πρόεδρος του συλλόγου, ο Βασίλης ο Φουρτούνης και τη συντηρούσε μέχρι σήμερα. Για μια ακόμη φορά τον ευχαριστούμε για την προσφορά του.
Είχαμε πάρει απόφαση ότι μόλις ετοιμαστεί ο νέος δικτυακός τόπος του συλλόγου μας θα τον έβλεπαν πρώτα τα μέλη του Δ.Σ. για να κάνουν τις όποιες παρατηρήσεις τους, αν είχαν και στη συνέχεια θα έπαιρνε κάθε παράταξη τους κωδικούς της για το δικό της κομμάτι μέσα στην ιστοσελίδα. Όμως αυθαίρετα και χωρίς καμία προσυνεννόηση είδαμε ξαφνικά την Παρασκευή στις 8/2/2013 ανεβασμένη την νέα ιστοσελίδα του συλλόγου μας που περιλάμβανε μόνο ανακοινώσεις των ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ.
Και ένα ακόμα εξίσου σημαντικό ατόπημα.
Μέλη των ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ του Δ.Σ. του συλλόγου έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας στην ημερίδα που διοργάνωσαν σχολικοί σύμβουλοι Α/θμιας και Β/μιας Εκπ/σης το Σάββατο 9-2-2013. Εκεί δήλωσαν ότι εκπροσωπούν τον Πρόεδρο του συλλόγου και άρα το σύλλογο, παροτρύνοντας τους συναδέλφους να αποχωρήσουν από την ημερίδα, χωρίς όμως να υπάρχει καμία τέτοια απόφαση του Δ.Σ.
Αλήθεια ποιες είναι οι ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ που θα καθορίσουν ποια ημερίδα θα παρακολουθήσουν οι συνάδελφοι και ποια όχι και μάλιστα εκτός εργασιακού ωραρίου; Ποια είναι τα μέλη των ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ που εκπροσωπούν όλο το σύλλογο χωρίς απόφαση;
Kαι το κερασάκι στην τούρτα! Ο εκπρόσωπος των Παρεμβάσεων Νίκος Παπασπύρου μπροστά σε όλο το Δ.Σ. και τους εκπαιδευτικούς που παρακολουθούσαν την τελευταία συνεδρίαση του Δ.Σ. (10/2/2013) απείλησε την εκπρόσωπο της ΕΣΑΚ στο Δ.Σ. ότι θα την καταγγείλει στους συναδέλφους της εάν δεν δεχόταν τις αλλαγές που είχε κάνει αυθαίρετα ο ίδιος στο κείμενο προς τους γονείς. Την απειλή του την επανέλαβε πολλές φορές ακόμα και όταν ο Πρόεδρος του Συλλόγου του ζητούσε επανειλημμένως να ανακαλέσει. Ντροπή και αίσχος μέλος του Δ.Σ. να απειλεί άλλο μέλος του για να υποστηρίξει μια πρωτοβουλία του διαφορετική των αποφάσεων του Δ.Σ.
Θέλουμε να τονίσουμε ότι λυπούμαστε ειλικρινά για τον κατήφορο που παίρνει και τον τρόπο που λειτουργεί το Δ.Σ. του ΣΥΛΛΟΓΟΥ μας. Ο σύλλογος όμως είναι ΣΥΛΛΟΓΟΣ όλων των συναδέλφων, όχι μόνο των ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ.
Πάνω απ’ όλα όμως σεβόμενοι την αξιοπρέπειά μας και τιμώντας τους συναδέλφους που μας εμπιστεύθηκαν δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να συζητάμε, να αποφασίζουμε και τελικά να γίνεται ότι θέλουν οι ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ.
Για τους παραπάνω λόγους η ΔΑΚΕ αρνείται να συμμετέχει πλέον σε διαπαραταξιακή σύνθεση του Δ.Σ., αφού δεν υφίσταται κανένας λόγος για την ύπαρξή του.
Καταγγέλλουμε τον αντιδημοκρατικό και αντιδεοντολογικό τρόπο λειτουργίας των Παρεμβάσεων στο Δ.Σ. του Συλλόγου μας. Δεν θα τους ακολουθήσουμε στον κατήφορο που έχουν πάρει.
Είμαστε αντίθετοι στις λογικές της απαξίωσης όλων των υπολοίπων που υιοθετούν οι Παρεμβάσεις.
Η ΔΑΚΕ ΠΑΡΑΙΤΕΙΤΑΙ από τη θέση του Αντιπροέδρου του Δ.Σ. του συλλόγου την οποία κατείχε μέχρι σήμερα. Όμως θα συνεχίσουμε και από τη θέση του απλού μέλους του Δ.Σ. να αγωνιζόμαστε για το καλό όλων ανεξαιρέτως των συναδέλφων.
Λυπούμαστε για άλλη μια φορά, γιατί πιστεύαμε και πιστεύουμε ότι πάνω απ’ όλα είμαστε συνάδελφοι με κοινά προβλήματα και κοινές αγωνίες.


Συναδελφικά 
 Γεωργόπουλος Σωτήρης 
 Μαρίνης Νίκος 
 Μέλη της ΔΑΚΕ στο Δ.Σ. του ΠΕΡΙΚΛΗ

2 σχόλια:

Λύτος Δ.Κωνσταντίνος είπε...

Αυτή ήταν πάντα η ακροαριστερά! Περιμένατε κάτι άλλο;

Ανώνυμος είπε...

Και πού είσαι ακόμα!!!!!Έχουν να δουν τα μάτια μας πολλά ακόμα. Ξέρεις τι είναι ξαφνικά να βρίσκεσαι σε κάποια θέση; Πού να αντέξεις τόση "δόξα"....