Δευτέρα 28 Ιουνίου 2010

Οι «τυχεροί» της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης

(Με κλικ στη φώτο δείτε συνοπτικά τα νέα όρια ηλικίας σε όλους τους Ασφαλιστικούς Φορείς)

Οι «τυχεροί» της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης είναι όσοι προλάβουν να θεμελιώσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2010. Οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι διασώζονται από τις σαρωτικές αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα, που ξεκινούν από το 2011 στο Δημόσιο αλλά και στα ασφαλιστικά ταμεία.

Επιπλέον εκτός κινδύνου είναι και η πλειονότητα όσων ασφαλίστηκαν μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 1982. Για τη συγκεκριμένη ομάδα δεν προβλέπονται αλλαγές στο καθεστώς ασφάλισης, πλην ορισμένων εξαιρέσεων (π.χ. αυξάνονται τα απαιτούμενα έτη ασφάλισης για μητέρες ανηλίκων στο Δημόσιο). Παράλληλα από τις δραματικές ανατροπές στην ηλικία συνταξιοδότησης διασώζονται και όσοι καταφέρουν να συμπληρώσουν έως και επτά πλασματικά έτη. Για τη συμπλήρωση της... πολυπόθητης 40ετίας μεταξύ άλλων υπολογίζονται ο στρατός, οι σπουδές και ο χρόνος λοχείας.

Ανεπηρέαστοι από την αύξηση των ορίων ηλικίας μένουν και οι ασφαλισμένοι μετά την 1η Ιανουαρίου 1993, που έτσι και αλλιώς θα έπαιρναν σύνταξη στα 65. Ωστόσο, όσοι έχουν υψηλούς μισθούς θα επηρεαστούν από τον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει δώσει το υπουργείο Εργασίας, από τον νέο τρόπο υπολογισμού των συντάξεων ευνοούνται όσοι έχουν χαμηλούς μισθούς. Το μέτρο θα «τρέξει» το 2015, οπότε και θα εφαρμοστεί η «βασική» και η «αναλογική» σύνταξη τόσο στο Δημόσιο όσο και στο σύνολο των ασφαλιστικών ταμείων.

Ετσι ασφαλισμένος με 800 ευρώ μισθό θα δει τη σύνταξή του να βελτιώνεται με το νέο σύστημα. Είναι χαρακτηριστικό πως αν συνταξιοδοτηθεί με το παλαιό καθεστώς θα πάρει 562 ευρώ για 35ετή ασφάλιση, ενώ με τον νέο τρόπο υπολογισμού το τελικό ποσό θα διαμορφωθεί στα 732 ευρώ.

Σημειώνεται πως προς το παρόν δεν έχει υπάρξει ρύθμιση για τους ένστολους, θέμα το οποίο παραμένει σε εκκρεμότητα.

Περισσότερα στο ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: