Πέμπτη 10 Ιανουαρίου 2013

Αναρχικoί και Φιλελεύθεροι

Για τα γεγονότα στη Βίλα Αμαλία και τους αντιεξουσιαστές καταληψίες της  ακούμε, βλέπουμε και διαβάζουμε διάφορα...


Κυβέρνηση:... Δε θα επιτρέψουμε στις δυνάμεις της ανομίας και του χάους, να ανακόψουν την πορεία της χώρας προς την ανάκαμψη...

Καταληψίες : Η κατάληψη της Βίλας Αμαλίας λειτουργεί εδώ και 20 χρόνια σαν ανοιχτός κοινωνικός πολιτικός χώρος. Οι εκδηλώσεις (προβολές, θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες, συζητήσεις κα) που έχουν οργανωθεί είναι αμέτρητες. Η ανιδιοτελής  εργασία εκατοντάδων ανθρώπων έχουν κρατήσει όρθιο ένα κτίριο που αν είχε αφεθεί στην τύχη των αρχόντων αυτής της πόλης θα είχε καταρρεύσει προ πολλού. 

Ο μέσος Φιλελεύθερος όταν ακούει τη λέξη αναρχικός σκέπτεται μπαχαλάκιας και κουκουλοφόρος. Λάθος! Όχι ότι δεν υπάρχουν τέτοιοι  αλλά οι αναρχικοί και δεν αναφέρομαι  στους γιαλαντζί,  θεωρούν τη βία όχι μόνο ακατάλληλο μέσο επιβολής, αλλά την εξισώσουν με την αστική ηθική, εγκρίνοντάς την μόνο ως μέσο αυτοάμυνας.

Από την άλλη Αναρχικοί  και Φιλελεύθεροι  έχουν αρκετά  κοινά σημεία:

Ορολογία 
Φιλελεύθερος: Αυτός που αγαπά την ελευθερία.
Αναρχικός : Αυτός που δεν θέλει εξουσίες/ θέλει να είναι ελεύθερος

 Ιδεολογία 
 - Είναι και οι δυο διεθνιστές,αντιρατσιστές και αντιφασίστες.
(Μαύρος και κόκκινος Φασισμός (Χίτλερ - Στάλιν - Μάο...) σκότωσαν περισσότερους ανθρώπους από όλους μαζί τους κατακτητές της γης, να μην το ξεχνάμε αυτό)
- Οι φιλελεύθεροι λένε  ελάχιστο κράτος  οι αναρχικοί: « ΚΑΤΩ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ»
 - Και οι δυο είναι εναντίον των πολιτικών απαγορεύσεων  (π.χ. υπέρ αποποινικοποίησης ναρκωτικών/ σεξουαλικών δικαιωμάτων ...)
- Πιστεύουν στα άτομα όχι στις μάζες.

Διαφορές εντοπίζεται στην έννοια της ιδιοκτησίας. Οι Φιλελεύθεροι έχουν Ευαγγέλιο την ατομική ιδιοκτησία ενώ οι Αναρχικοί - πιο Χριστιανοί ίσως-  προτιμούν  κοινοκτημοσύνη. Αυτό όμως  δεν εμποδίζει  τους Φιλελεύθερους  να κάνουν   μια βόλτα σε κάποια από τις   Βίλες  Αμαλία... Πού ξέρεις, μπορεί να ανακαλύψουν  κανένα  φίλο  εκεί και ίσως του αγοράσουν και σπρέι για να γράψει  το  αγαπημένο του σύνθημα...


Δεν υπάρχουν σχόλια: