Τετάρτη 2 Ιανουαρίου 2013

Με τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Μαντινείας και Κυνουρίας Αλέξανδρο

 Η σχέση της οικογένειάς μου   με το Δεσπότη μας, τον Μητροπολίτη Μαντινείας και Κυνουρίας Αλέξανδρο είναι ιδιαίτερη. Στα μέσα της δεκαετίας του 90  μας είχε συμπαρασταθεί όσο κανένας άλλος στην περιπέτεια της υγείας της μητέρας αλλά και στο κατευόδιο του πατέρα μας του Παπαβασίλη  στάθηκε δίπλα  μας πολύτιμος συμπαραστάτης και πνευματικός πατέρας ...

Άγιες μέρες, μέρες αγάπης  βρέθηκα στην Τρίπολη και με τον αδερφό μου το Θανάση νιώσαμε την ανάγκη να τον συναντήσουμε, να πάρουμε την ευχή του, να τον ευχαριστήσουμε και να πούμε δυο κουβέντες...

Σάββατο 29 Δεκεμβρίου2012.  Το ραντεβού είναι για τις δώδεκα το μεσημέρι...


Στην πόρτα του Επισκοπείου, μας υποδέχεται με πλατύ χαμόγελο ο παπαγιάννης ο Σουρλίγκας ο οποίος έχει φροντίσει για τη συνάντηση. Περνάμε το κατώφλι και μπαίνουμε στο γραφείο του. Λιτό, απλόχωρο, καθαρό, φιλόξενο...

 -Την ευχή σου Δέσποτα!
- Του Χριστού και της Παναγίας...

 Η συζήτηση κρατά περισσότερο από μιάμιση ώρα .... Μιλάμε για θέματα Πίστης, για την οικονομική κρίση, για το φιλανθρωπικό ρόλο της εκκλησίας αλλά και για το κοινωνικό έργο που επιτελείται στη Μητρόπολης Μαντινείας και Κυνουρίας.

 Μαθαίνουμε για τα δύο Γηροκομεία της Τρίπολης που φιλοξενούν περισσότερους από εξήντα γέροντες, για τον Οίκο Τυφλών Τριπόλεως, για το γηροκομείο Λεωνιδίου και το νέο γηροκομείο που χτίζεται στην πρωτεύουσα της Τσακωνιάς. Μαθαίνουμε ακόμα για τις προσπάθειες του Σεβασμιότατου να αξιοποιήσει ακίνητο του Δεκάζειου Γηροκομείου που βρίσκεται εγκαταλελειμμένο στο κέντρο της Αθήνας αλλά και τις δυσκολίες που συναντά από την περίφημη ελληνική γραφειοκρατεία.

 Η κουβέντα φτάνει και στην εκκλησιαστική περιουσία. Στόχος του Μητροπολίτη μας είναι να εντοπίσει, να διασφαλίσει και να αναδείξει την κτηματική περιουσία των μοναστηριών που είναι εγκαταλελειμμένη ή καταπατημένη ώστε να αξιοποιηθεί και να φέρει προϊόντα και έσοδα που θα στηρίξουν ακόμα περισσότερο το φιλανθρωπικό έργο της Μητρόπολης. Η «γη θα μας σώσει» μας λέει χαρακτηριστικά και αναφέρει το παράδειγμα των κτημάτων της Μόνης Σίντζας στο Λεωνίδιο τα οποία ήταν εγκαταλειμμένα και αφημένα στο έλεος του Θεού. « Προ δεκαετίας τα καλλιεργήσαμε, δημιουργήσαμε αποθηκευτικούς χώρους, χτίσαμε Ναό, επισκευάσαμε το πηγάδι, φυτέψαμε οπωροφόρα δέντρα, πορτοκαλιές, μανταρινιές ελιές και φέτος με εθελοντική εργασία κληρικών και λαϊκών βγάλαμε περισσότερους από πέντε τόνους βιολογικές πατάτες οι οποίες μοιράστηκαν στα Ιδρύματα της Μητρόπολης, στα Γηροκομεία, τον Οίκο Τυφλών Τριπόλεως,στις Μονές και τα Φιλανθρωπικά Προγράμματα της Μητρόπολης, στο Λεωνίδιο, και στην Τρίπολη... Το ίδιο σκοπεύουμε να κάνουμε και με τα εγκαταλειμμένα κτήματα όλων των μονών και των ναών της Μητροπόλεώς μας»

 Η συζήτηση προχωρά σε θέματα της περιοχής Καστρίου  και επικεντρώνεται στο Μοναστήρι του Προδρόμου. Από την πρώτη στιγμή διαπιστώνουμε το ξεχωριστό ενδιαφέρον του Δεσπότη μας ο οποίος αξίζει να σημειώσουμε ότι μόνο τον τελευταίο χρόνο έχει επισκεφτεί περισσότερες από δέκα φορές τον Πρόδρομο για να τελέσει ιερές ακολουθίες αλλά και για να παρακολουθήσει την πορεία των εργασιών ανακαίνισης του μοναστηριού. Δεν είναι λίγες οι φορές μάλιστα που σηκώνει το ράσο ανασκουμπώνεται και μεταμορφώνεται σε απλό εργάτη στην υπηρεσία του Αγίου.


Χωρίς να μπαίνουμε σε κουραστικές λεπτομέρειες αναφέρουμε επιγραμματικά τα σημαντικότερα σημεία της συνομιλίας που είχαμε για τον Πρόδρομο:

- Η πρώτη φορά που επισκέφτηκε το μοναστήρι ο Δεσπότης μας ήταν τη δεκαετία του 50. Μικρό παιδάκι τότε ήρθε για προσκύνημα από το χωρίο του- Πάπαρι - καβάλα  στο μουλάρι σε ένα ταξίδι που διήρκεσε δυο μέρες .

-Τον Αύγουστο του 2005 ο Μητροπολίτη μας σε συνεννόηση με το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως προχώρησε στην άρση του αφορισμού που είχε επιβάλει ο Πατριάρχης Γρηγόριος προς τους κατοίκους της περιοχής Καστρίου λίγο πριν την επανάσταση του 21 παρακινούμενος από τους καλογέρους του μοναστηριού. ( Περισσότερα αγια το θέμα  εδώ.)

- Η μελέτη και το έργο ανακαίνισης του μοναστηριού ξεκίνησε το 2000 με Ευρωπαϊκά κονδύλια μέσω των κοινοτικών προγραμμάτων στήριξης.

- Η πορεία των εργασιών ανακαίνισης προχωράει ικανοποιητικά αφού το μεγαλύτερο μέρος του έργου έχει ολοκληρωθεί. Απομένει η κατασκευή ενός ξύλινου εξώστη και η ανακατασκευή πέντε έξι κελιών τα οποία προορίζονται να γίνουν μουσείο όπου θα φιλοξενηθούν τα κειμήλια του μοναστηριού. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Μητροπόλεως για την ολοκληρωση του έργου απαιτούνται περίπου 50.000 ευρώ. Όλες οι εργασίες γίνονται υπό την εποπτεία της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας (έδρα Κόρινθος)

- Σε ερώτημα για τα κειμήλια και τα όσα πολύτιμα υπάρχουν στον Πρόδρομο καθώς και για τις φήμες που κατά καιρούς ακούγονται ότι κάποια απ΄αυτά έχουν χαθεί, πήραμε την εξής απάντηση: Από τα μέσα της δεκαετίας του 90 από τότε δηλαδή που ο Σεβασμιότατος ανέλαβε Μητροπολίτης Μαντινείας και Κυνουρίας, έδωσε εντολή λεπτομερούς καταγραφής των αντικειμένων της μονής και κανένα από τα αντικείμενα της λίστας αυτής δεν έχει απολεστεί. Για την περίοδο πριν από την δεκαετία του 90 δεν είναι σε θέση να γνωρίζει, αφού δεν ήταν Μητροπολίτης στην περιοχή μας και επιπλέον δεν υπάρχει απογραφική κατάσταση περιουσιακών στοιχείων.

 - Με πρωτοβουλία του Δεσπότη μας και εθελοντικές δράσεις κληρικών και λαϊκών καθαρίστηκε τον περασμένο Οκτώβριο  το μονοπάτι από τον Πρόδρομο προς το ποτάμι του Τάνου καθώς και το Μετόχι του Αγίου Νικολάου στην Περδικόβρυση . (Σχετικά ρεπορτάζ εδώ και εδώ )

 -Σε αναφορές μας για κάποιους μοναχούς που πέρασαν τα τελευταία χρόνια από τον Πρόδρομο και έφυγαν χωρίς να αφήσουν τις καλύτερες εντυπώσεις, ο Σεβασμιότατος  μας είπε ότι είναι λάθος να υπάρχει μόνο ένας μοναχός αλλά είναι δύσκολο να βρει και να στείλει  δύο ή και περισσότερους μοναχούς στον Πρόδρομο. Χαριτολογώντας μάλιστα και απαντώντας στην ερώτησή μας για το ποιο είναι το όραμά του για το μοναστήρι μας είπε χαμογελώντας:  "Να γίνετε εσείς μοναχοί και  να πάτε στον Πρόδρομο" και συνέχισε: "Στόχος της Μητρόπολης είναι να επανδρωθεί το μοναστήρι με αδελφότητα μοναχών και να είναι σε καθημερινή βάση ανοιχτό στους πιστούς. Μέχρι να δοθεί οριστική λύση στο θέμα θα υπάρχει πρόγραμμα ιερών Ακολουθιών ανά τακτά χρονικά διαστήματα."

 Αποχαιρετώντας τον Σεβασμιότατο μαζί με τις ευχές και τα βιβλία που μας χάρισε αποκομίσαμε την εντύπωση ότι νοιάζεται πραγματικά για το μοναστήρι...

 Ελπίζουμε  ότι με την πνευματική του καθοδήγηση και τη βοήθεια όλων των Καστριτοχωριτών  το μοναστήρι θα αποκτήσει την παλιά του αίγλη, θα ξαναγίνει κέντρο ορθόδοξης πίστης και προσευχής για τα Καστριτοχώρια αλλά και για ολόκληρη την Αρκαδία και μέσω του θρησκευτικού τουρισμού θα  αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης  και προόδου για την περιοχή μας...

2 σχόλια:

Δημήτριος Γ. Μητρόπουλος είπε...

Χρόνια Πολλά και καλά!
Το φίλο σου γιατί δεν τον πήρες;

ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΟΓΟΘΕΤΗΣ είπε...

Την επόμενη φορά... Καλή και ευλογημένη χρονιά Δημήτρη!