Πέμπτη 10 Ιανουαρίου 2013

Ποιες αποδείξεις μαζεύουμε το 2013

Σύμφωνα με νομοθετική ρύθμιση που θα κατατεθεί στη Βουλή  θα αναγνωρίζονται αποδείξεις που αφορούν... Στη διατροφή, τα μη αλκοολούχα και αλκοολούχα ποτά, τα είδη επισκευής και συντήρησης κατοικίας, τις υπηρεσίες επισκευής και συντήρησης κατοικίας, τα διαρκή καταναλωτικά αγαθά, τα είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες, τα ανταλλακτικά αυτοκινήτου, τα καύσιμα, τα λιπαντικά, η συντήρηση και επισκευή αυτοκινήτου- μοτοσικλέτας, οι μεταφορές πραγμάτων, η αναψυχή και οι πολιτιστικές δραστηριότητες, τα δίδακτρα φροντιστηρίων και ξένων γλωσσών, τα εστιατόρια- ζαχαροπλαστεία- καφενεία- κυλικεία και έξοδα ξενοδοχείων, τα κουρεία- κομμωτήρια, τα είδη ατομικής φροντίδας, τα προσωπικά είδη, τα κοσμήματα- ρολόγια, είδη ταξιδίου, είδη καπνιστού κλ.π. 

 Οι αποδείξεις που δεν περνάνε στην εφορία είναι: ενοίκια, ύδρευση, δημοτικά τέλη, αποχέτευση, υπηρεσίες κοινοχρήστων, ηλεκτρισμός, υγραέριο- φυσικό αέριο, πετρέλαιο, στερεά καύσιμα, ζεστό νερό, ατμός και πάγος, φάρμακα, φαρμακευτικά προϊόντα και θεραπευτικές συσκευές, ιατρικές, οδοντιατρικές και παραϊατρικές υπηρεσίες, νοσοκομειακή περίθαλψη, αγορά αυτοκινήτων, αγορά μοτοποδηλάτων και ποδηλάτων, υπεραστικά τρένα, ταξί-υπεραστικά λεωφορεία, αεροπλάνα, πλοία, αστικές συγκοινωνίες, ταχυδρομικές υπηρεσίες, τηλεφωνικός εξοπλισμός, τηλεφωνικές υπηρεσίες, δίδακτρα σχολείων, ασφάλιστρα κατοικίας, ασφάλιστρα υγείας, ασφάλιστρα μεταφορών και άλλες ασφαλίσεις.

 Σύμφωνα με τη νέα διάταξη:
 -Οι αποδείξεις πρέπει να αντιστοιχούν στο 25% του εισοδήματός
 -Το μέγιστο όριο είναι 10.500 ευρώ. Δηλαδή, αν το εισόδημά μας υπερβαίνει τις 42.000 ευρώ δεν χρειάζεται να συλλέγουμε περισσότερες αποδείξεις.
-Οι αποδείξεις ισχύουν κατ' άτομο, δηλαδή συγκεντρώνονται ξεχωριστά για το σύζυγο και ξεχωριστά για τη σύζυγο.
 -Δεκτές για πρώτη φορά γίνονται και οι αποδείξεις που έχουν εκδοθεί και σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όχι μόνο της Ελλάδας όπως συνέβαινε μέχρι τώρα.
 -Το πρόστιμο για τη μή συλλογή αποδείξεων, θα υπολογίζεται από το 2014 επί της διαφοράς «αποδείξεις που απαιτούνται μείον αποδείξεις που συγκεντρώθηκαν» και με συντελεστή 22%.Για το 2013 ο επιπλέον φόρος θα είναι 10% για το ποσό των αποδείξεων που δεν μαζέψαμε.
-Οι αποδείξεις δεν θα συμπεριλαμβάνονται στη φορολογική δήλωση και θα κρατούνται στο σπίτι σε περίπτωση που ζητηθούν από την εφορία για έλεγχο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: