Δευτέρα 13 Ιουνίου 2011

"Ψαλίδι" σε μισθούς και επιδόματα

"Σεισμικές δονήσεις" - σύμφωνα με δημοσίευμα του Έθνους- προκαλεί στο Δημόσιο το Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πρόγραμμα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Μπαίνει "ψαλίδι" σε επιδόματα και θεσμοθετείται εισφορά 3% μέχρι το 2015 για τους άνεργους

Πιο συγκεκριμένα οι οριζόντιες περικοπές που προβλέπονται για τους δημοσίους υπαλλήλους και μας "δαγκώνουν" ως εκπαιδευτικούς είναι:...

... * Θεσμοθέτηση εισφοράς 3% για την ανεργία επί των μεικτών αποδοχών.Το σύνολο των 770.000 υπαλλήλων θα δουν τον μισθό τους να μειώνεται κατά 40 ευρώ τον μήνα κατά μέσο όρο με τη θεσμοθέτηση της νέας εισφοράς.

* Μείωση του κινήτρου απόδοσης κατά 50%. Στην κατηγορία Υπαλλήλων Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης, το ποσό της περικοπής ξεπερνά τα 45 ευρώ.

* Αναβολή απόδοσης του ποσού ωρίμανσης η οποία θα γίνεται κάθε 4 ή 5 χρόνια αντί για 2 που ισχύει σήμερα. Για παράδειγμα εκπαιδευτικός, που έχει συμπληρώσει 29 χρόνια υπηρεσίας, λαμβάνει σήμερα βασικό μισθό 1.585 ευρώ. Με την επιβολή "παγώματος" του μισθού μέσω της απόδοσης του ποσού ωρίμανσης κάθε 4 ή 5 χρόνια, θα χάσει περίπου 70-80 ευρώ τον μήνα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ωρίμανση θα αποδίδεται μόνο έπειτα από αξιολόγηση των προϊστάμενων για την παραγωγικότητα του υπαλλήλου. Εάν η εισήγηση είναι αρνητική τότε δεν θα καταβάλλεται η ωρίμανση, η οποία μέχρι σήμερα αποδιδόταν αυτόματα, με τη συμπλήρωση της διετίας. Το μέτρο αναμένεται να ενσωματωθεί στο Ενιαίο Μισθολόγιο που θα ψηφιστεί εντός του καλοκαιριού.

Ενιαίο μισθολόγιο Από 10% έως 40% η μείωση των μισθών

Σταδιακή εφαρμογή του Ενιαίου Μισθολογίου που θα επιφέρει σύγκλιση των μισθών του δημόσιου τομέα με τις αποδοχές των ιδιωτικών υπαλλήλων προβλέπεται στο Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πρόγραμμα. Το Ενιαίο Μισθολόγιο θα εφαρμοστεί άμεσα στους νεοπροσλαμβανόμενους, ενώ θα υπάρξει μία μεταβατική περίοδος 3 ετών προκειμένου να εφαρμοστεί σε όλους τους υπαλλήλους.

Οι δημόσιοι υπάλληλοι με το Ενιαίο Μισθολόγιο και σε συνδυασμό με τις οριζόντιες περικοπές που θα επιβληθούν, θα δουν τους μισθούς τους να μειώνονται από 10-40% ανάλογα με τις αποδοχές και τα επιδόματα που λαμβάνουν σήμερα. Στόχος του προγράμματος είναι να εξοικονομηθούν 2,2 δισ. ευρώ από τη μισθολογική δαπάνη του Δημοσίου μέχρι το 2015.

Η σύγκλιση των μισθών ιδιωτικού και δημόσιου τομέα δεν θα υπολογιστεί σε μηνιαία κλίμακα αλλά στο σύνολο των ετήσιων αποδοχών, δηλαδή υπολογίζοντας τον 13ο και 14ο μισθό που λαμβάνουν οι ιδιωτικοί υπάλληλοι.

Ετσι οι ετήσιες αποδοχές ενός νεοδιόριστου δημοσίου υπαλλήλου ΥΕ που είναι 9.532 ευρώ θα πρέπει να φτάσουν τις 10.360 ευρώ που αντιστοιχούν στον συνάδελφό τους στον ιδιωτικό τομέα (14 μισθοί).

Ωστόσο με την περικοπή και κατάργηση δεκάδων ειδικών επιδομάτων και την ενσωμάτωση στον βασικό μισθό μέρους των γενικών επιδομάτων, θα επέλθει μείωση των συνολικών αποδοχών που λαμβάνουν οι νεοδιοριζόμενοι δημόσιοι υπάλληλοι σήμερα.

Εφαρμόζοντας την αρχή "ίση αμοιβή για ίδια δουλειά" η οποία αναφέρεται σε υπαλλήλους ίδιων προσόντων και προϋπηρεσίας ενδέχεται ένας αριθμός χαμηλά αμειβόμενων υπαλλήλων να δουν τις αποδοχές τους να αυξάνονται οριακά.

Ολόκληρο το δημοσίευμα στο ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: