ΕΝΩΣΗ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
Ομιλία στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 02ας Ιουνίου 2011 με θέμα: «Συζήτηση για τη λειτουργία του Σινέ Θανάσης Βέγγος για το καλοκαίρι του 2011»
Η Ένωση Συλλόγων Γονέων Αγίας Παρασκευής από την ίδρυσή της υπερασπίζεται με σθένος τη δημόσια Παιδεία και δεν διαπραγματεύεται επ’ ουδενί το δημόσιο χαρακτήρα των σχολείων....
...Με αυτή τη πολιτική μας έχουμε σταματήσει κατ’ επανάληψη προσπάθειες εφαρμογής επιλογών που αντικειμενικά θίγουν τον δημόσιο χαρακτήρα του σχολείου και το μετατρέπουν σε «οίκο εμπορίου».
Η ανάγκη υπεράσπισης των παραπάνω προβάλλει εντονότερη τώρα που κάθε τι δημόσιο βάλλεται και θα πρέπει όλοι μας να επιλέξουμε τη δική μας «κόκκινη γραμμή». Πιστεύουμε ότι όλοι σε αυτή τη πόλη υπερασπιζόμαστε με σθένος την ίδια πολιτική.
Και ενώ το δημοτικό συμβούλιο σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία είναι απολύτως αναρμόδιο να συζητήσει θέματα παραχώρησης σχολικών χώρων, και όλοι το γνωρίζουμε αυτό, βρισκόμαστε σήμερα εδώ για να συζητήσουμε όχι το θέμα της παραχώρησης αυτής καθαυτής αλλά της προσπάθειας της δημοτικής αρχής να ενοικιάσει σε ιδιώτη χώρο δημόσιου σχολείου με πρόσχημα την λειτουργία του θερινού κινηματογράφου «Θανάσης Βέγγος».
Ουδέποτε η Ένωση Συλλόγων Γονέων αντέδρασε στη μετατροπή του αύλειου χώρου του 2ου Γυμνασίου σε χώρο θερινού δημοτικού κινηματογράφου θεωρώντας ότι η χρήση είναι απόλυτα συμβατή με το χώρο αρκεί να συντρέχουν οι παρακάτω προϋποθέσεις:
1) Η εκμετάλλευση του κινηματογράφου να γίνεται από το Δήμο ή από στενά συνδεδεμένο με το Δήμο φορέα. Αυτό σημαίνει ότι αποκλείεται η λύση «ενοικίασης» του χώρου για εκμετάλλευση σε όποιου είδους ιδιωτικά συμφέροντα.
2) Καταβολή στην οικεία σχολική επιτροπή των εξόδων ύδρευσης, φωτισμού και τηλεφωνικής παροχής κατά τη περίοδο χρήσης του αύλειου χώρου.
3) Απαγόρευση ανάρτησης διαφημίσεων τουλάχιστον κατά το χρόνο όπου οι μαθητές χρησιμοποιούν το σχολείο.
4) Στη περίπτωση έναρξης του θερινού κινηματογράφου πριν από το πέρας των εξετάσεων, να απελευθερώνεται η αυλή του σχολείου από τα τραπεζοκαθίσματα ώστε να είναι στη διάθεση των μαθητών.
5) Να παραδίδεται ο χώρος σε άριστη κατάσταση
Οι προϋποθέσεις αυτές στο μεγαλύτερο χρονικό διάστημα λειτουργίας του κινηματογράφου έγιναν σεβαστές αλλά και όταν δεν έγιναν (πληρωμή λογαριασμών, φθορές) προσπαθούσε πάντα η σχολική κοινότητα με τις απαραίτητες παρεμβάσεις να τα επιλύει σε συνεργασία με την εκάστοτε δημοτική αρχή.
Τώρα εμφανίζεται μια άλλη πολιτική που απέχει από τις διακηρύξεις που η δημοτική αρχή έχει δεσμευτεί. Μια πολιτική που διέπεται από τη λογική «επειδή δεν προκάναμε να οργανώσουμε τον δημοτικό κινηματογράφο τότε ακολουθούμε την εύκολη και δήθεν αναγκαστική λύση και τον δίνουμε σε κάποιον ιδιώτη» δηλαδή εκχωρούμε δημόσιο χώρο του οποίου προορισμός είναι η εκπαίδευση των μαθητών. Αν αποδεχθούμε αυτή τη λογική τότε αύριο ή στο μέλλον θα ακουστεί ότι δεν προκάναμε να οργανώσουμε τις επισκευές των σχολείων και επειδή δεν έχουμε λεφτά τις δίνουμε στην Χ εταιρεία να τις οργανώσει έναντι διαφήμισης μέσα στο χώρο των σχολείων (φαινόμενο που παρουσιάστηκε την φετινή σχολική χρονιά στο Πειραιά), δεν προκάναμε να νοικιάσουμε σχολικά κτίρια για να στεγαστούν το ΕΠΑΛ και το ΣΕΚ, δεν προκάναμε να νοικιάσουμε τα πούλμαν που μεταφέρουν τα παιδιά του σχολείου Κωφών και βαρήκοων… Τα παραδείγματα που μπορούμε να αναφέρουμε είναι πολλά και οι πόρτες που ανοίγουν διάπλατα είναι πολλές για να καταργηθεί ο δημόσιος χαρακτήρας του σχολείου.
Επί πλέον θεωρούμε ως παραπλανητική για το ΝΠΔΔ της 18ης σχολικής επιτροπής την αίτηση παραχώρησης του αύλειου χώρου που κατετέθη από την ΚΟΙΠΕΔΑΠ διότι θεωρούμε ότι τη χρονική στιγμή που κατετέθη το αίτημα είχε ήδη αποφασιστεί από τη δημοτική αρχή η φόρμουλα εκχώρησης σε ιδιώτη και αυτό άλλωστε ομολόγησε ο ίδιος ο κ. Δήμαρχος στη χθεσινή (1/6/2011) συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.
Γι αυτό λοιπόν αντιδρούμε στο να ανοίξουν τέτοιου είδους πόρτες γιατί μετά η κατάσταση δεν θα μαζεύεται. Και αν η Δημοτική Αρχή και το Συμβούλιο έχει την ίδια άποψη για υπεράσπιση του δημόσιου χαρακτήρα του σχολείου τότε οφείλει να προνοήσει, να μελετήσει και να οργανώσει έτσι τον τεράστιο αυτό τομέα ώστε να μην αφήσει, όχι πορτούλες αλλά ούτε χαραμάδες. Όταν λοιπόν η έλλειψη έγκαιρου προγραμματισμού συνδυαστεί με την έλλειψη πολιτικής βούλησης ή/και οικονομικών πόρων τότε η «εύκολη λύση» είναι να προστρέξεις στον όποιο ιδιώτη. Και είναι αυτή η «εύκολη λύση» η οποία οδηγεί σταδιακά στην απεμπόληση του δημόσιου χαρακτήρα της παιδείας, στην εισβολή ιδιωτικών συμφερόντων μέσα στα σχολεία και στην μετατροπή του μαθητή και του γονέα σε πελάτη.
Καταλήγοντας, θεωρούμε ότι η λειτουργία του θερινού δημοτικού κινηματογράφου είναι ανάσα πολιτισμού για τη πόλη μας και όαση δροσιάς για όσους παραμείνουν «εντός των τειχών» και η δημοτική αρχή όφειλε και οφείλει να εξασφαλίσει τη λειτουργία του σεβόμενη μέχρι κεραίας τις παραπάνω απόψεις μας διαφορετικά έχει τη απόλυτη ευθύνη μη λειτουργίας του διότι γνώριζε και γνωρίζει και το «νόμιμον» όπως εκφράζεται από την ισχύουσα νομοθεσία αλλά και το «ηθικόν» όπως εκφράζεται από τις απόψεις μας επί των συγκεκριμένων θεμάτων. Καλούμε λοιπόν το Δημοτικό Συμβούλιο και την Δημοτική Αρχή να πάρει τις αποφάσεις του με γνώμονα την προστασία του δημόσιου χαρακτήρα του σχολείου.
Αγία Παρασκευή 02 Ιουνίου 2011 Το Διοικητικό Συμβούλιο
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου