Δευτέρα 13 Ιουνίου 2011

Έχω «Θέματα» …

Χιουμοριστικός ο τίτλος και η φώτο της ανάρτησης αφού δε γνωρίζω το είδος των ερωτήσεων που θα υποβληθούν στις συνεντεύξεις από τα Συμβούλια Επιλογής στους υποψηφίους Δ/ντές ούτε θέλω να κάνω τον ειδικό και τον έξυπνο.

Προσπαθώ να σκεφτώ απλά όμως…

Ποιοι Νόμοι, Προεδρικά Διατάγματα και Υπουργικές Αποφάσεις διέπουν τη λειτουργία του σχολείου και τη δική μας ως πολιτών, δημοσίων υπαλλήλων και εκπαιδευτικών;

- Και τι, θα μάθω όλη τη νομοθεσία απ΄ έξω ;

- Φυσικά και όχι.

Πάμε δε πάμε για Διευθυντές, μια εικόνα καλό είναι να την έχουμε και ας ξεκινήσουμε από τα αυτονόητα:...

...1. Το Σύνταγμα της Ελλάδος . Δεν πάμε για Συνταγματολόγοι αλλά ειδικά τα άρθρα 1- -25 που αναφέρονται στα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα δεν πρέπει να τα αγνοούμε. Κορυφαία και επίκαιρη στις μέρες μας η ακροτελεύτια διάταξη- το 1-1-4 (άρθρο 120 σήμερα) που ενέπνευσε γενιές Ελλήνων- και η οποία στην τελευταία της παράγραφο αναφέρει:"Η ΤΗΡΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ ΕΠΑΦΙΕΤΑΙ ΣΤΟΝ ΠΑΤΡΙΩΤΙΣΜΟ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥΝΤΑΙ ΚΑΙ ΥΠΟΧΡΕΟΥΝΤΑΙ ΝΑ ΑΝΤΙΣΤΕΚΟΝΤΑΙ ΜΕ ΚΑΘΕ ΜΕΣΟ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΟΠΟΙΟΥΔΗΠΟΤΕ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙ ΝΑ ΤΟ ΚΑΤΑΛΥΣΕΙ ΜΕ ΤΗ ΒΙΑ."

2. Συνεχίζουμε με τον Δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα … (Έχεις δικαίωμα άρνησης εκτέλεσης εντολής στο Διευθυντή ή στον Προϊστάμενό σου ; Η απάντηση στο άρθρο 25) . Σημαντικά άρθρα του Κώδικα όσα αναφέρονται στις υποχρεώσεις μας (24 – 30) , στους περιορισμούς (30,31) και στα πειθαρχικά παραπτώματα (106,107,108)

3. Νόμος 1566/1986. Μπορεί να έχουν περάσει είκοσι έξι χρόνια από τότε που ψηφίστηκε αλλά τα περισσότερα άρθρα του εξακολουθούν να ισχύουν. Από τον 1566 ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα άρθρα 1-4 που αναφέρονται στους σκοπούς της εκπαίδευσης καθώς και το άρθρο 11 για την διοίκηση των σχολείων.

4. Προεδρικό διάταγμα 201/ 98. Οργάνωση και λειτουργία Δημοτικών σχολείων: Εγγραφές, μεταγραφές, βιβλία- έντυπα του σχολείου, διακοπές μαθημάτων σε έκτακτες περιπτώσεις, λειτουργία συστεγαζόμενων σχολείων, συνεδριάσεις συλλόγου διδασκόντων, εκδρομές- επισκέψεις, προγραμματισμός απολογισμός εκπαιδευτικού έργου, εφημερίες …. οι απαντήσεις στον 201/98.

5. Το καθηκοντολόγιο των εκπαιδευτικών. Πρόκειται για μια υπουργική απόφαση του 2002 που καθορίζει μεταξύ άλλων τα καθήκοντα διευθυντών- υποδιευθυντών (άρθρα 27-33) , εκπαιδευτικών - συλλόγων διδασκόντων (άρθρα 36-39). Ρίξτε της μια ματιά

Αν θέλετε περισσότερη νομοθεσία κατηφορίστε το blog κοιτάζοντας στο αριστερό του μέρος και κάπου θα βρείτε να γράφει «ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ». Διαλέξτε το θέμα που σας ενδιαφέρει και κάντε του κλικ.

Υ.Γ Θα επανέλθω με μελέτες περίπτωσης

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Πάντα κοντά μας Γιάννη. Σε ευχαριστούμε για την πολύτιμη βοήθειά σου. Μ.Μ.