Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2011

Εγκύκλιος του Υπ. Εσωτερικών για θέματα συγχωνεύσεων νομικών προσώπων των δήμων - Τι ισχύει για τις Σχ. Επιτροπές ή αλλιώς "δουλειές του ποδαριού"

Η αριθμ.4569/27-1-2011 εγκύκλιος του Υπουργείου Εσωτερικών για Θέματα συγχωνεύσεων και προσωπικού νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου και επιχειρήσεων των δήμων είναι εδώ

Από τη μελέτη της εγκυκλίου και για όσα μας αφορούν ως εκπαιδευτικούς επισημαίνω τα εξής:

1. Ο κάθε Δήμος με πληθυσμό μικρότερο των 300.000 κατοίκων θα έχει δύο μόνο νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, ένα για τους τομείς αρμοδιοτήτων κοινωνικής προστασίας και αλληλεγγύης και παιδείας, και ένα για τους τομείς πολιτισμού, αθλητισμού και περιβάλλοντος. (Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι καταργείται η αυτοτελής Αντιδημαρχία Παιδείας που υπήρχε στους καποδιστριακούς Δήμους και η παιδεία εντάσσεται πλέον στο νομικό πρόσωπο "κοινωνικής προστασίας και αλληλεγγύης και παιδείας")

2. Σε κάθε δήμο θα λειτουργούν δύο σχολικές επιτροπές, μία για τις σχολικές μονάδες της πρωτοβάθμιας και μία για τις σχολικές μονάδες της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ενώ στους δήμους με πληθυσμό άνω των τριακοσίων χιλιάδων (300.000) κατοίκων μπορεί να συσταθούν αντίστοιχες σχολικές επιτροπές για καθεμία δημοτική κοινότητα. Αυτό σημαίνει ότι θα γίνει συγχώνευση όλων των σχολικών επιτροπών σε δύο, μία για τις σχολικές μονάδες της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και μία για τις σχολικές μονάδες της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (για δήμους με πληθυσμό άνω των 300.000 κατοίκων οι ανωτέρω συγχωνεύσεις μπορούν να γίνουν ανά δημοτική κοινότητα.

3. Οι συγχωνεύσεις αυτές θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου.

4. Οι σχολικές επιτροπές που θα προκύψουν από τις ανωτέρω συγχωνεύσεις θα έχουν την ευθύνη της κατανομής των πιστώσεων, τον τρόπο και τη διαδικασία πραγματοποίησης, δικαιολόγησης και ελέγχου των πάσης φύσεως δαπανών και εξόδων, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια.

Δυστυχώς για μια ακόμη φορά αποδεικνύεται η προχειρότητα στη λήψη αποφάσεων των κυβερνώντων αφού με την παρούσα εγκύκλιο -και ενώ βρισκόμαστε λίγες μέρες πριν την λήξη της προθεσμίας συγκρότησης των νέων Σχολικών Επιτροπών και τα οικονομικά των σχολείων μας είναι σε τραγική κατάσταση - διατυπώνεται απλά ένα γενικό πλαίσιο χωρίς να καθορίζονται με σαφήνεια οι αρμοδιότητες και ο τρόπος λειτουργίας των Σχολικών Επιτροπών που όπως αναφέρει η εγκύκλιος "θα ρυθμιστούν με σχετική απόφαση, η οποία θα εκδοθεί από τον Υπουργό Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης"


Δεν υπάρχουν σχόλια: