Στην εισήγηση για το αγωνιστικό πλαίσιο το Δ.Σ της Δ.Ο.Ε προτείνει
- Γενικές Συνελεύσεις Συλλόγων μέχρι τις 11 του Μαρτίου, προκειμένου να αποφασιστεί η παραπέρα πορεία των κινητοποιήσεων
- Απεργιακή εβδομάδα μέσα στο Μάρτιο με συλλαλητήρια, συνεντεύξεις τύπου, ενημερωτική καμπάνια καθώς και άλλες δράσεις για την ανάδειξη και προβολή των αιτημάτων μας.
- Σύγκλιση Ολομέλειας των Προέδρων της χώρας, τη Δευτέρα 14 Μαρτίου 2011 προκειμένου να ληφθεί απόφαση για την παραπέρα πορεία.
Ολόκληρη η απόφαση της Δ.Ο.Ε έχει ως εξής...
Αθήνα 25/2/2011
Προς
Τους Συλλόγους Εκπαιδευτικών Π.Ε. ΚΟΙN: Μ.Μ.Ε. (συντάκτες εκπ/κού ρεπορτάζ)
ΑΠΟΦΑΣΗ - ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΗΣ Δ.Ο.Ε. ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΠΕΡΑ ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ
Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. στη συνεδρίασή του στις 24/2/2011 και αφού έλαβε υπόψη του τις αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεων του κλάδου αλλά και την κατάσταση, όπως αυτή διαμορφώνεται με:· Τη μαζική συμμετοχή των εκπαιδευτικών αλλά και όλων των εργαζομένων στα μεγάλα παλλαϊκά συλλαλητήρια που πραγματοποιήθηκαν στις 22 και 23 του Φλεβάρη 2011στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη αλλά και σε άλλες πόλεις της χώρας.
· Τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης για τη θεσμοθέτηση ενός νέου μισθολογίου στο δημόσιο τομέα με το οποίο επιδιώκει να περικόψει ακόμη περισσότερο τις αποδοχές μας. Στο στόχαστρο των περικοπών βρίσκονται τα επιδόματα των εκπαιδευτικών (εξωδιδακτικό, απασχόλησης, παραμεθόριων περιοχών, κ.α.) αγνοώντας το γεγονός ότι βρισκόμαστε στην τελευταία κλίμακα αμοιβών μεταξύ των δημοσίων υπαλλήλων.
· Το γεγονός ότι όλες οι κατακτήσεις των εργαζομένων εξακολουθούν να βρίσκονται στο στόχαστρο εθνικών και υπερεθνικών επιλογών, αφού με πρόσχημα την οικονομική κρίση επιχειρούν με βίαιο τρόπο να σαρώσουν ότι θετικό κατακτήσαμε με αγώνες χρόνων και να διαμορφώσουν ένα σκηνικό όπου θα κυριαρχεί η ανασφάλεια και ο φόβος.
· Το γεγονός ότι οι πολιτικές της κυβέρνησης και της Τρόικας (Δ.Ν.Τ., Ε.Ε., Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα) είναι σκληρές, άδικες και αντικοινωνικές.Την κρίση δεν πληρώνουν οι ΕΧΟΝΤΕΣ και ΚΑΤΕΧΟΝΤΕΣ, αλλά για μια ακόμη φορά οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι, τα χαμηλότερα κοινωνικοοικονομικά στρώματα της πατρίδας μας.
· Τη δραματική κατάσταση στην οποία έχουν οδηγηθεί τα ταμεία των εργαζομένων στο δημόσιο εξαιτίας της χρόνιας καταλήστευσης των αποθεματικών τους από το κράτος, τη χρησιμοποίηση των αποθεματικών τους για κάλυψη εισοδηματικών πολιτικών χωρίς την ανάλογη ενίσχυση, αλλά και της εμπλοκής τους σε χρηματιστηριακές συναλλαγές με τα δομημένα ομόλογα.
· Την πρόβλεψη του νέου προϋπολογισμού για μείωση των δαπανών για την Παιδεία σε ποσοστό, για πρώτη φορά κάτω από το 3% του ΑΕΠ, με αποτέλεσμα τηνυποχρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών που αδυνατούν να ανταποκριθούν ακόμη και στις στοιχειώδεις ανάγκες των σχολείων.
· Την κατάργηση του θεσμού της Μετεκπαίδευσηςκαι την απουσία οποιασδήποτε μορφής οργανωμένης επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών.
· Την προώθηση σχεδίου εκτεταμένων συγχωνεύσεων – καταργήσεων σχολικών μονάδων, με μοναδικό στόχο την εξοικονόμηση πόρων από τις λειτουργικές δαπάνες των μικρών και μεσαίων σχολικών μονάδων.
· Τις σαρωτικές αλλαγές στην κοινωνική ασφάλισημε το νέο ασφαλιστικό νόμο ο οποίος προβλέπει:
· αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης και εξίσωσή τους προς τα πάνω για άνδρες και γυναίκες.
· Δραματική χειροτέρευση του τρόπου υπολογισμού της σύνταξης.
· Την αύξηση των έμμεσων και άμεσων φόρων(Φ.Π.Α. από 19% σε 23%). Ιδιαίτερα οι αυξήσεις στα καύσιμα έχουν εκτοξεύσει αυτόματα τις τιμές σε όλα τα είδη λαϊκής κατανάλωσης.
· Την προσπάθεια του Υπουργείου Παιδείας να επιβάλλει την εφαρμογή της "αυτοαξιολόγησης του εκπαιδευτικού έργου της σχολικής μονάδας μιας διαδικασίας που η φιλοσοφία και η πρακτική της μπορεί να αποτελέσει το δούρειο ίππο για την αξιολόγηση - χειραγώγηση των εκπαιδευτικών, αφού όπως προβλέπεται στο άρθρο 23 παρ.7 του Ν.3848/2010: "Την αξιολόγηση της δράσης των σχολικών μονάδων κατά τις διατάξεις του παρόντος άρθρου ακολουθεί η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, η οποία πραγματοποιείται σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις ...(Ν.2986/2002, τις διατάξεις του οποίου δεν έχει αποδεχθεί ο κλάδος)...". Υπενθυμίζουμε ότι ο κλάδος μας έχει ψηφισμένες θέσεις για την αξιολόγηση τις οποίες και έχει καταθέσει τόσο στο Σ.Π.Δ.Ε., όσο και στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας. Θέσεις που θέτουν τη συζήτηση στη βάση της πραγματικής βελτίωσης του εκπαιδευτικού έργου κι όχι στη στοχοποίηση και χειραγώγηση του εκπαιδευτικού που επιχειρείται.
Χωρίς να απεμπολεί κανένα από τα διαχρονικά αιτήματα του κλάδου,
στην παρούσα φάση α π ο φ ά σ ι σ ε :
Α' ΔΙΕΚΔΙΚΗΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ
Διεκδικούμε:
· Νέο μισθολόγιο που θα αναβαθμίζει οικονομικά τον εκπαιδευτικό και θα αντιμετωπίζει ισότιμα εργαζομένους ίδιων προσόντων. Καμία μείωση μισθών. Να επιστραφούν ο 13ος και ο 14ος μισθός καθώς και οι απώλειες από τις περικοπές του 2010.
· 1.400 € καθαρά στο νεοδιόριστο εκπαιδευτικό.
· Δαπάνες για την Παιδεία στο 5% του Α.Ε.Π.
· Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων.
· Κατάργηση του Ν.3848/2010.
· Άμεση χρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών από τον κρατικό προϋπολογισμό.
· Ολοήμερο σχολείο σύμφωνα με τις θέσεις του κλάδου.
· Όχι στις καταργήσεις – συγχωνεύσεις σχολείων με οικονομικά κριτήρια.
· Προσλήψεις αναπληρωτών για κάλυψη όλων των κενών στα σχολεία.
· Όχι στην κατάργηση των Διδασκαλείων και της Μετεκπαίδευσης.
· Εισαγωγική επιμόρφωση πριν την έναρξη των μαθημάτων, προγράμματα επιμόρφωσης για όλους τους εκπαιδευτικούς.
Β' ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ
·Στα πλαίσια της συμπόρευσης με όλους τους εργαζόμενους που πλήττονται από την πολιτική της λιτότητας και των περικοπών, το Δ.Σ της Δ.Ο.Ε. το επόμενο διάστημα θα αναλάβει όλες εκείνες τις πρωτοβουλίες προκειμένου να υπάρξει κοινός αγωνιστικός - απεργιακός βηματισμός με διάρκεια, που θα δίνει προοπτική νίκης στους εργαζόμενους, στην κατεύθυνση της ανατροπής των αδιέξοδων πολιτικών που πλήττουν δικαιώματα και κατακτήσεις γενεών.
· Το Δ.Σ της Δ.Ο.Ε. καλεί σ’ αυτή την ενωτική – αγωνιστική κατεύθυνση τις δευτεροβάθμιες Ομοσπονδίες του Δημόσιου και Ιδιωτικού τομέα, τη Γ.Σ.Ε.Ε. και την Α.Δ.Ε.Δ.Υ.
· Καλεί τα Δ.Σ. των Συλλόγων Εκπαιδευτικών να πραγματοποιήσουν, μέχρι τις 11 του Μάρτη 2011, τακτικές ή έκτακτες Γενικές Συνελεύσεις, προκειμένου να αποφασίσουν για την παραπέρα πορεία του κλάδου.
· Προτείνει απεργιακή εβδομάδα μέσα στο Μάρτη που θα περιλαμβάνει απεργιακή κινητοποίηση, συλλαλητήρια, συνεντεύξεις τύπου, ενημερωτική καμπάνια καθώς και άλλες δράσεις για την ανάδειξη και προβολή των αιτημάτων του κλάδου.
·Συγκαλεί, στην Αθήνα την Ολομέλεια των Προέδρων της χώρας, τη Δευτέρα 14 του Μάρτη 2011 και ώρα 09:00 στο ξενοδοχείο Novotel, (Μιχ. Βόδα 4-6)προκειμένου να ληφθεί απόφαση για την παραπέρα πορεία.
· Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. εκτιμά ότι τα χρόνια προβλήματα της εκπαίδευσης και των εκπαιδευτικών μπορούν να επιλυθούν μόνο μέσα από δυναμικούς αγώνες και σε συντονισμό με ολόκληρο το εκπαιδευτικό και εργατικό κίνημα.
Συναδέλφισσες, συνάδελφοι
Μας καλούν να πληρώσουμε την κρίση, τη στιγμή που είμαστε οι μοναδικοί που δεν έχουμε καμιά απολύτως ευθύνη γι' αυτή.
Τα μέτρα που προσπαθούν να μας επιβάλουν αλλάζουν δραματικά το εργασιακό τοπίο. Τίποτε δεν θα είναι το ίδιο αν περάσουν.
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι χρειάζεται μαχητικά, μαζικά και αποφασιστικά να αντιπαλέψουμε τις προωθούμενες αντιεκπαιδευτικες αλλαγές. Ο μοναδικός δρόμος για να αποτρέψουμε τα σχέδια που απεργάζονται σε βάρος μας είναι να βγούμε στο δρόμο του αγώνα. Να βγούμε στο προσκήνιο, να γίνουμε επικίνδυνος αντίπαλος, να ανατρέψουμε τα άδικα μέτρα του μνημονίου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου