Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2011

1.800 ευρώ το πλαφόν στους μισθούς

Ανώτατο όριο αποδοχών τα 1.800 ευρώ για υπαλλήλους πανεπιστημιακής εκπαίδευσης με 35ετία, φέρνει το νέο μισθολόγιο που ετοιμάζει η κυβέρνηση για 780.000 δημοσίους υπαλλήλους.
Κατά μέσο όρο, θα υπάρχουν απώλειες της τάξης του 15%, καθώς οι...


....υψηλοί λόγω παχυλών επιδομάτων μισθοί (των 3.200 ευρώ) που λαμβάνει περίπου το 10% των δημοσίων υπαλλήλων θα μειωθούν σημαντικά, ενώ οι χαμηλά αμειβόμενοι θα έχουν μια μικρή αύξηση του βασικού τους μισθού. Μάλιστα, εξετάζεται να καταργηθούν και τα επιδόματα εορτών (1.000 ευρώ).
Το σχέδιο για το νέο μισθολόγιο βρίσκεται στην τελική ευθεία και όπως πληροφορείται ο «ΑΤ» από αρμόδιους παράγοντες, έχουν ήδη δοθεί οι σχετικές προτάσεις των εμπειρογνωμόνων στην επιτροπή που έχει συσταθεί από την κυβέρνηση. Προτείνεται «άγρια περικοπή» έως και 50% στα επιδόματα «δια» της συγχώνευσής τους στους νέους βασικούς μισθούς. Θα μείνουν 4 επιδόματα που θα χορηγούνται με κριτήρια, ενώ στη θέση των καταργούμενων σχεδιάζεται να καθιερωθεί ένα γενικό επίδομα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στις προτάσεις που έχει στα χέρια της η επιτροπή, οι νέοι βασικοί (εισαγωγικοί) μισθοί του Δημοσίου διαμορφώνονται ως ακολούθως:
1. Για την κατηγορία ΥΕ, βασικός μισθός περίπου στα 810 ευρώ (από 711 ευρώ σήμερα).
2. Για την κατηγορία ΔΕ, μισθός 970 ευρώ (από 830 ευρώ σήμερα).
* Για την ΤΕ κατηγορία, ο βασικός μισθός πάει στα 1.120 ευρώ (από 940 σήμερα).
* Για την ΠΕ κατηγορία, εισαγωγικός μισθός 1.200 ευρώ (από 985 ευρώ σήμερα).
Προτείνεται να θεσπιστεί ανώτατο όριο του βασικού μισθού που δεν θα ξεπερνά τα 1.800 ευρώ (για υπάλληλο ΠΕ).
Επί αυτών των αποδοχών, θα προστίθενται τα επιδόματα που η κυβέρνηση σκοπεύει να διατηρήσει. Δεδομένου όμως ότι το «οικογενειακό» θα συνδυαστεί με το ύψος του εισοδήματος και το «ειδικών συνθηκών» με βάση την ειδικότητα και την περιοχή, γίνεται αμέσως αντιληπτό ότι το ανώτατο πλαφόν των 1.800 ευρώ θα είναι ο «κανόνας» για τους περισσότερους υπαλλήλους, με εξαίρεση όσους είναι σε διευθυντικές θέσεις και όσους θα πάρουν το επίδομα παραγωγικότητας - αρκεί να πιάσουν τα κριτήρια απόδοσης.

Στα 4 επιδόματα που διατηρούνται, (οικογενειακό, θέσης, ειδικών συνθηκών και παραγωγικότητας) μπαίνουν κριτήρια, που σημαίνει ότι δε θα πληρώνονται σε όλους τους υπαλλήλους. Για παράδειγμα:

* Το οικογενειακό επίδομα θα χορηγείται με εισοδηματικά κριτήρια. Από την περικοπή του, η κυβέρνηση εκτιμά ότι θα μαζέψει φέτος 150 εκατ. ευρώ, όπως άλλωστε προβλέπει η 3η επικαιροποίηση του μνημονίου που ψηφίστηκε τον Δεκέμβριο από το Συμβούλιο της Ευρώπης και δημοσιεύτηκε 29 Ιανουαρίου στην Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων.
* Το επίδομα θέσης θα καταβάλλεται -όπως και σήμερα- σε διευθυντές και είναι πιθανό να συνδυαστεί με το κίνητρο παραγωγικότητας.
* Το επίδομα ειδικών συνθηκών θα καταβάλλεται σε όσους παίρνουν σήμερα το «ανθυγιεινό» και στους υπαλλήλους των παραμεθόριων περιοχών.

www.adesmeytos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: