Κυριακή 6 Φεβρουαρίου 2011

Οι τζάμπα μάγκες

του Σταύρου Θεοδωράκη

Θα έχετε ακούσει κάποια από τα επιχειρήματα (!) των φοροφυγάδων. «Δεν πληρώνω γιατί δεν είναι καλοί οι δρόμοι. Δεν πληρώνω γιατί δεν έχω καλή υγεία. Δεν πληρώνω γιατί δεν υπάρχουν καλές συγκοινωνίες. Δεν πληρώνω γιατί δεν έχουμε καλά σχολεία….». Και αν δεν πεισθείς από όλα αυτά σου πετάνε τον «άσο τους»: «Δεν πληρώνω γιατί τα λεφτά τα τρώνε οι πολιτικοί»....

...Αυτές τις μέρες έλαβα πολλά ιμείλ διαφόρων νεοσύστατων οργανώσεων που μου θύμισαν την επιχειρηματολογία (!) των φοροφυγάδων. «Δεν πληρώνω τα διόδια γιατί δεν έχουμε καλούς δρόμους. Δεν πληρώνω το εισιτήριο στα νοσοκομεία γιατί δεν έχουμε καλή υγεία. Δεν πληρώνω στα λεωφορεία γιατί δεν έχουμε καλές συγκοινωνίες»… Μέχρι και «δεν πληρώνω τη ΔΕΗ γιατί μολύνει το περιβάλλον» άκουσα. Και βεβαίως δεν πληρώνω δάνεια, δεν πληρώνω τέλη στο δήμο, δεν πληρώνω κλήσεις. Επωδός και σε αυτό το «κίνημα των τσάμπα» ή («τσάμπα κίνημα» δεν έχω καταλάβει) είναι ότι «οι πολιτικοί τα φάγαν τα λεφτά». Και μας καλούν λοιπόν να γίνουμε όλοι πολιτικοί και μεγαλοεργολάβοι και να φάμε και εμείς ότι μπορούμε. Είναι η βολική εκδοχή της επανάστασης. Που να τα αλλάζω όλα; Που να πιάνω τα λαμόγια; Που να αλλάζω τους κανόνες; Που να χτίζω μια καινούργια κοινωνία; Να γίνω και εγώ ένας από αυτούς που δεν πληρώνει και να πάει ο τόπος να χεστεί.

Το ξέρω ότι πολλοί δεν το έχουν συνειδητοποιήσει. Πλάκα κάνουν. Και είναι εντελώς διαφορετικό να αρνούμαστε να πληρώσουμε μια συγκεκριμένη υπηρεσία πιέζοντας με αυτό τον τρόπο να διορθωθεί (να λέμε δηλαδή «δεν πληρώνουμε αυτά τα συγκεκριμένα διόδια μέχρι να φτιαχτούν οι κακοτεχνίες στον συγκεκριμένο δρόμο») και εντελώς διαφορετικό το γενικευμένο απολίτικο «δεν πληρώνω – δεν πληρώνω». Μέχρι και το «δεν πληρώνουμε τις πιστωτικές κάρτες» προστέθηκε τις τελευταίες ημέρες!

Να προσέξουμε λοιπόν γιατί θα ξυπνήσουμε ένα πρωί και θα δούμε στο καθρέφτη το πρόσωπο του κτήνους που υποτίθεται ότι πολεμάμε.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Φίλε Γιάννη. Διάβασα το σχόλιο του καθόλα σοβαρού κι αξιόλογου Σ. Θεοδωράκη με τίτλο "Οι τζάμπα μάγκες" και θέλω να πω τα εξής: θα αναφερθώ στον "εθνικό" δρόμο Κορίνθου-Πάτρας που πιστεύω ότι έχεις οδηγήσει.Θα έχεις δει λοιπόν ότι κάθε λίγο και λιγάκι υπάρχουν ταμπέλες που σε προειδοποιούν για συχνά θανατηφόρα ατυχήματα. Θα έχεις προσέξει επίσης ότι πουθενά στο δρόμο δεν υπάρχει διαχωριστική νησίδα όπως άλλωστε επιβάλλεται για να ονομάζεται αυτός εθνική οδός.Επίσης που αλλού στην Ευρώπη νοείται εθνική οδός όταν υπάρχει μία λωρίδα ανά κατεύθυνση και μία λ.ε.α που αναγκαστικά χρησιμοποιείται από τους οδηγούς.Για τον συγκεκριμένο δρόμο πληρώνεις διόδια τα οποία μάλιστα τις τελευταίες μέρες τιμώνται 3,10€ και κάπου διάβασα ότι υπάρχει η σκέψη να γίνουν κι αμφίδρομα. Το κυριότερο όμως κατά τη γνώμη μου είναι το εξής:Πού ακούστηκε οι μεγαλοεργολάβοι που ανέλαβαν την κατασκευή των δρόμων να ζητάνε αντίτιμο διοδίου πριν ακόμη ολοκληρώσουν το έργο και μάλιστα να το χρηματοδοτούν όχι με δικά τους κεφάλαια(όπως είναι το λογικό) αλλά με τα χρήματα των οδηγων.Βέβαια διόδια θα εξακολουθούν να υπάρχουν και μετά την ολοκλήρωση του έργου το οποίο ,ας σημειωθεί, έχει καθυστερήσει λόγω του ότι οι τράπεζες έχουν περιορίσει τα δάνεια προς αυτούς.Ας φτιάξουν λοιπόν πρώτα το δρόμο και μετά ας ζητούν αυξήσεις στα διόδια.Και "αυξήσεις" λογικές γιατί ας αναλογιστούμε πόσα χρήματα έχει χάσει κάθε ελληνική οικογένεια τον τελευταίο καιρό.Αν σκεφτούμε και την τιμή της βενζίνης νομίζω ότι γίνεται απαγορευτική η μετακίνηση.Τις προάλλες γύριζα από την Θεσ/νίκη. Κάθε 20-25 χμ. διόδια ποικίλων τιμών(μέχρι και παιδικό είχε,όπως είπε κάποιος-1€). Δεν νομίζω λοιπόν ότι το "δεν πληρώνω" τα διόδια έχει κάποια σχέση με το δεν πληρώνω την πιστωτική μου κάρτα ή δεν πληρώνω το λογαριασμό της ΔΕΗ, ούτε επειδή όπως λέει το άρθρο "οι πολιτικοί έφαγαν τα λεφτά".
Σ ευχαριστώ που με διάβασες
Δραβίλας Θοδωρής

ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΟΓΟΘΕΤΗΣ είπε...

Είναι διαφορετικό, Θόδωρε, να μην πληρώνεις διόδια σε ένα δρόμο σαν την Κορίνθου – Πατρών, που κινδυνεύεις ανά πάσα στιγμή να σκοτωθείς, από το γενικευμένο δεν πληρώνω- δεν πληρώνω διόδια, εισιτήρια, πρόστιμα, φόρους…

Δε διαφωνώ στα όσα γράφεις. Συνηγορώντας σου λέω ότι την Παρασκευή που μας πέρασε έβαλα στο http://logothetis63.blogspot.com/2011/02/blog-post_3902.html επιστολή Έλληνα, μόνιμου κάτοικου της Σουηδίας, που καταθέτει την εμπειρία του από τους ελληνικούς δρόμους και τους συγκρίνει με τους ευρωπαϊκούς … Πραγματικά είναι να λυπάσαι με την σύγκριση.

Φαντάζομαι όμως πως άλλο θέλει να πει ο Θεοδωράκης με το άρθρο του. Αν τον ερμηνεύω σωστά, νομίζω ότι αναφέρεται σε όσους συνειδητά ψάχνουν χίλιες δυο δικαιολογίες για να ξεφύγουν από την υποχρέωση τους να εφαρμόσουν το Νόμο… Και το άσχημο είναι ότι σε αυτήν την παρανομία πολλές φορές συνηγορούν λαϊκίστικα και τα κόμματα . Κυρίως της Αριστεράς .

Να αναφέρω ένα πρόσφατο παράδειγμα…
Διάβασα την Πέμπτη στο Ριζοσπάστη http://www1.rizospastis.gr/story.do?id=6080898&publDate=3%2F2%2F2011
ότι οι δημοτικοί σύμβουλοι του ΚΚΕ στο Δήμο της Αθήνας καταγγέλλουν τη δημοτική αρχή γιατί επιβάλλει πρόστιμα και αφαίρεση πινακίδων (στα λαϊκά στρώματα) που παρκάρουν παράνομα στα πεζοδρόμια και στους χώρους όπου απαγορεύεται η στάθμευση…

Ούτε λίγο ούτε πολύ το ΚΚΕ μας προτείνει να παρκάρουμε όπου γουστάρουμε , να εμποδίζουμε την πρόσβαση των ΑΜΕΑ στα πεζοδρόμια,την κυκλοφορία στους δρόμους …. και αφού κάνουμε όλες αυτές τις παρανομίες να χαρακτηρίζουμε χαράτσι και φορομπηξία το πρόστιμο που δικαιολογημένα μας επιβάλλεται και να λέμε «δεν πληρώνω δεν πληρώνω»

Αν δεν είναι λαϊκισμός αυτός τότε πες μου εσύ τι είναι ;