Παρασκευή 8 Μαρτίου 2013

Υπουργείο Παιδείας: Προετοιμασία της γενίκευσης του θεσμού της Αξιολόγησης του Εκπαιδευτικού Έργου της σχολικής μονάδας – Διαδικασία Αυτοαξιολόγησης

Με την έναρξη του σχολικού έτους 2013-2014, η Αξιολόγηση του Εκπαιδευτικού Έργου της Σχολικής Μονάδας με τη διαδικασία της Αυτοαξιολόγησης, θα εφαρμοστεί σε όλες τις σχολικές μονάδες Προσχολικής, Δημοτικής και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας και προκειμένου να εξασφαλιστεί η μεγαλύτερη δυνατή ετοιμότητα των σχολικών μονάδων για την εφαρμογή του θεσμού της Αξιολόγησης του εκπαιδευτικού έργου θα πραγματοποιηθεί... επιμόρφωση των Διευθυντών όλων των σχολικών μονάδων της γενικής εκπαίδευσης της χώρας. Την ευθύνη της επιμόρφωσης θα έχουν η Επιστημονική Ομάδα του Έργου της ΑΕΕ με φορέα υλοποίησης το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (Ι.Ε.Π) και οι υπηρεσίες του Υ.ΠΑΙ.Θ.Π.Α.

Τα επιμορφωτικά σεμινάρια θα πραγματοποιηθούν σε επίπεδο Διευθύνσεων Α/θμιας & Δ/θμιας Εκπαίδευσης. Τα σεμινάρια θα απευθύνονται σε όλους τους Δ/ντές των σχολικών μονάδων Π.Ε. και Δ.Ε. Στα σεμινάρια θα συμμετέχουν επίσης οι Σχολικοί Σύμβουλοι παιδαγωγικής ευθύνης των σχολικών μονάδων κάθε Διεύθυνσης Εκπαίδευσης.

Για να μην προκληθεί πρόβλημα στη λειτουργία των μονοθεσίων σχολικών μονάδων της Προσχολικής και της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, η επιμόρφωση των Προϊσταμένων και των Διευθυντών τους θα οργανωθεί και θα πραγματοποιηθεί με την ευθύνη των Σχολικών Συμβούλων σε τοπικό επίπεδο.

Το περιεχόμενο των επιμορφωτικών σεμιναρίων θα περιλαμβάνει:
1. Αναλυτική παρουσίαση του εκπαιδευτικού υλικού και των διαδικασιών υλοποίησης της ΑΕΕ στη σχολική μονάδα (εκτίμηση της εικόνας του σχολείου, ανάπτυξη έρευνας-δράσης στη σχολική μονάδα, σχεδιασμό και εφαρμογή σχεδίων δράσης, αξιοποίηση του Παρατηρητηρίου της ΑΕΕ, υποβολή ετήσιας έκθεσης αξιολόγησης),
2. Παρουσίαση των αποτελεσμάτων από τις δράσεις των σχολείων που συμμετείχαν στο πιλοτικό πρόγραμμα της ΑΕΕ (2010-2012), τρόπους και δυνατότητες αξιοποίησης του Παρατηρητηρίου της ΑΕΕ (εκπαιδευτικό υλικό, καλές πρακτικές σχολείων),
3. Παρεμβάσεις των Δ/ντών και αξιοποίηση της εμπειρίας των σχολείων που συμμετείχαν στο πιλοτικό έργο της ΑΕΕ, συζήτηση, ανατροφοδότηση.
Η πρώτη περίοδος της εφαρμογής της Αυτοαξιολόγησης του εκπαιδευτικού έργου της σχολικής μονάδας θα έχει διάρκεια δύο ετών και θα αφορά στην αξιολόγηση των δράσεων στο πλαίσιο του ετήσιου κύκλου της λειτουργίας του σχολείου όσο και στην ανάπτυξη των σχεδίων δράσης με σκοπό τη βελτίωση της ποιότητας του εκπαιδευτικού έργου. Η διαδικασία της «Αυτοαξιολόγησης» θα υποστηριχθεί από δύο βασικές σταθερές δομές: το Παρατηρητήριο της ΑΕΕ και το Δίκτυο Πληροφόρησης της ΑΕΕ.

Η επιμόρφωση θα πραγματοποιηθεί κατά τη διάρκεια του α΄ εξαμήνου του 2013 (Μάρτιος–Ιούνιος 2013). Το περιεχόμενο της επιμόρφωσης θα αντιστοιχεί στις διαδικασίες υλοποίησης κάθε έτους της διετούς αρχικής περιόδου της εφαρμογής, ως ακολούθως:
• Εκτίμηση της γενικής εικόνας του σχολείου, ανάπτυξη έρευνας-δράσης στο σχολείο, επιλογή, σχεδιασμό και οργάνωση σχεδίων δράσης, υποβολή της ετήσιας έκθεσης αυτοαξιολόγησης.
• Υλοποίηση των σχεδίων δράσης, αξιοποίηση των αποτελεσμάτων, αξιοποίηση του Παρατηρητηρίου της ΑΕΕ, δικτύωση με άλλα σχολεία και διάχυση των καλών πρακτικών, υποβολή της ετήσιας έκθεσης αυτοαξιολόγησης.

Καλούνται οι Περιφερειακοί Δ/ντές ΠΕ & ΔΕ, Προϊστάμενοι Επιστημονικής & Παιδαγωγικής Καθοδήγησης Π.Ε. & Δ.Ε. της Χώρας να συνεργαστούν με την Επιστημονική Ομάδα του Έργου της ΑΕΕ και τα στελέχη του Υ.ΠΑΙ.Θ.Π.Α. (Δ/ντές Σπουδών Π.Ε. & Δ.Ε.) τόσο για την προετοιμασία όσο και για την υλοποίηση των παραπάνω δράσεων.

Καλούνται οι Διευθυντές Π/θμιας & Δ/θμιας Εκπαίδευσης και οι Σχολικοί Σύμβουλοι να συμβάλουν ενεργά στην αποτελεσματική προετοιμασία και υλοποίηση των παραπάνω δράσεων. Οι ημερομηνίες των επιμορφωτικών ημερίδων σε όλες τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης Π.Ε. & Δ.Ε. της χώρας θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: