Πέμπτη 28 Μαρτίου 2013

Για την ελεύθερη είσοδο εκπ/κών σε αρχαιολογικούς χώρους. Τα δικαιολογητικά έκδοσης κάρτας ελευθέρας

της Δέσποινας Σαββίδου, αιρετού ΠΥΣΠΕ Δυτικής Θεσσαλονίκης (τηλ.6944 734.044 -mail: desavvidou@yahoo.gr)

 «ΕΠΑΝΕΡΧΕΤΑΙ Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΙΣΟΔΟΣ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΤΑ ΜΟΥΣΕΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ» 

 Συναδέλφισσες-Συνάδελφοι,
 επανέρχεται η ελεύθερη πρόσβαση των εκπαιδευτικών στα Δημόσια Μουσεία και στους αρχαιολογικούς χώρους από 21.03.2013 σύμφωνα με το ΦΕΚ 655 / τεύχος Β' /21.03.2013.

Η θετική αυτή εξέλιξη αποτελεί δικαίωση... των προσπαθειών των εκπαιδευτικών συνδικαλιστικών φορέων (ΟΛΜΕ,ΔΟΕ) για την άρση της άδικης και αντι-εκπαιδευτικής απόφασης για κατάργηση της δυνατότητας ελεύθερης εισόδου στους αρχαιολογικούς χώρους της πατρίδας μας (ΦΕΚ 1945 / τεύχος Β΄ / 15.06.2012).

Το δικαίωμα των εκπαιδευτικών να έχουν ελεύθερη πρόσβαση στα Μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους, δεν αποτελεί ευνοϊκή μεταχείριση και παροχή προς έναν επαγγελματικό κλάδο αλλά στοιχειώδη υποχρέωση της Πολιτείας για την ενίσχυση και βελτίωση του εκπαιδευτικού έργου. Η περικοπή αυτή αποτελούσε ένα ακόμη πλήγμα για τους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι έχουν ήδη πληγεί βαρύτατα από τις μνημονιακές πολιτικές και έχουν υποστεί τη δραματική συρρίκνωση των εισοδημάτων τους. Η κατάργηση αυτής της απαράδεκτης ρύθμισης αποδεικνύει ότι με τη σύνδεση πολιτισμού και παιδείας αξιοποιείται πλέον και ο εκπαιδευτικός χαρακτήρας του πολιτισμού της χώρας μας.

Τώρα πλέον όλοι οι εν ενεργεία εκπαιδευτικοί, μόνιμοι και αναπληρωτές, Α΄ βάθμιας και Β΄βάθμιας εκπαίδευσης δικαιούνται κάρτα ελεύθερης εισόδου στα Δημόσια Μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους.

Στην περίπτωση των αναπληρωτών και ωρομισθίων εκπαιδευτικών, η έκδοση δελτίου ελευθέρας εισόδου είναι δυνατή για το διάστημα που ασκούν το εκπαιδευτικό τους έργο. Η κάρτα εκδίδεται από τις κατά τόπους Αρχαιολογικές Εφορίες ή Μουσεία σε όλη την Ελλάδα.

Απαραίτητα δικαιολογητικά:

Α. Εάν η κάρτα εκδίδεται για πρώτη φορά και αφορά μεμονωμένους εκπαιδευτικούς:
-Δύο φωτογραφίες
-Βεβαίωση από τη Διεύθυνση του σχολείου που να αναφέρει το ονοματεπώνυμο του εκπαιδευτικού, ότι είναι εκπαιδευτικός του κλάδου ΠΕ……, το σχολείο που υπηρετεί και αν είναι μόνιμος ή αναπληρωτής.

Β. Εάν η κάρτα επανεκδίδεται και αφορά μεμονωμένους εκπαιδευτικούς:
-Μία φωτογραφία
-Η παλιά κάρτα
-Βεβαίωση από τη Διεύθυνση του σχολείου που να αναφέρει το ονοματεπώνυμο του εκπαιδευτικού, ότι είναι εκπαιδευτικός του κλάδου ΠΕ…, το σχολείο που υπηρετεί και αν είναι μόνιμος ή αναπληρωτής.

Γ. Εάν σε ένα σχολείο είναι πολλοί οι ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί για έκδοση κάρτας, εκτός των παραπάνω χρειάζεται και ένα διαβιβαστικό από τη Διεύθυνση του σχολείου, που θα αναφέρει: «Σας διαβιβάζουμε τα δικαιολογητικά των παρακάτω εκπαιδευτικών - τα ονοματεπώνυμα, διευθύνσεις κατοικίας και τηλέφωνα- και σας παρακαλούμε για την έκδοση…)»

Σημείωση: Η κάρτα ελεύθερης εισόδου δεν έχει σχέση με την «Ταυτότητα Εκπαιδευτικού» της Δ.Ο.Ε. Η «Ταυτότητα Εκπαιδευτικού», αναγράφει όλα τα στοιχεία του εκπαιδευτικού (ονοματεπώνυμο, πατρώνυμο, ΦΕΚ διορισμού, υπηρεσία που υπηρετεί, ειδικότητα, κ.ά.) θεωρείται και υπογράφεται από τον Δ/ντή Εκπαίδευσης και τον Πρόεδρο του Συλλόγου. Όλα τα στοιχεία αναγράφονται στην ελληνική και την αγγλική γλώσσα, ισχύει για διετία και αναγνωρίζεται σε όλες τις χώρες του κόσμου αλλά εντός της Ελλάδας….. μόνο κατά βούληση των υπαλλήλων των κατά τόπων Μουσείων και αρχαιολογικών χώρων!!!!!

Αίτημα της Δ.Ο.Ε. είναι να δοθεί στους εκπαιδευτικούς το δικαίωμα να χρησιμοποιούν ως κάρτα ελευθέρας εισόδου και την «Ταυτότητα Εκπαιδευτικού», που πιστοποιεί την εκπαιδευτική ιδιότητα, χωρίς να απαιτούνται άλλες γραφειοκρατικές διαδικασίες.


 Με συναδελφικούς χαιρετισμούς 
 Δέσποινα Σαββίδου

Δεν υπάρχουν σχόλια: