Κυριακή 6 Ιουνίου 2010

Οι άνθρωποι, χειρότεροι από τους αριθμούς...

Από τον ΧΡΗΣΤΟ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗ mich@enet.gr,www.bavzer.blogspot.com

6 πλοία με 682 ακτιβιστές από 42 χώρες αποτελούσαν τον «Στολίσκο της Ελευθερίας» που μετέφερε 10.000 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας αξίας 20 εκατομμυρίων δολαρίων, στους αποκλεισμένους κατοίκους της Γάζας.

Ανάμεσά τους 2 ελληνικά πλοία και 37 Ελληνες ακτιβιστές.

8 νεκροί Τούρκοι ακτιβιστές και 1 Τουρκοαμερικανός από την επίθεση 15 Ισραηλινών κομάντος στο τουρκικό πλοίο «Μαβί Μαρμαρά», που προσπάθησε να σπάσει τον ναυτικό αποκλεισμό της Γάζας τις πρωινές ώρες της 31ης Μαΐου 2010. Το πλοίο είχε μισθώσει η Μη Κυβερνητική Ισλαμική Οργάνωση «Ιδρυμα Ανθρωπιστικής Βοήθειας», που εδρεύει στην Κωνσταντινούπολη και βρίσκεται στο στόχαστρο των ισραηλινών αρχών, λόγω των υποτιθέμενων δεσμών της με την Αλ Κάιντα.

ΣΕ 60 ανέρχονται οι τραυματίες από την πλευρά των ακτιβιστών και 10 από την πλευρά των Ισραηλινών.

Από 1 έως 89 ετών οι επιβαίνοντες στο πλοίο «Μαβί Μαρμαρά».

20 βίντεο έδωσε στη δημοσιότητα ο ισραηλινός στρατός, προκειμένου να αποδείξει ότι οι άνδρες δέχτηκαν επίθεση από τους ακτιβιστές, προτού ανοίξουν πυρ.

70 προσωπικότητες, ανάμεσά τους ο αγγλικανός αρχιεπίσκοπος Ντέσμοντ Τούτου και ο Αμερικανός διανοούμενος Νόαμ Τσόμσκι, στηρίζουν τις προσπάθειες του «Κινήματος για την ελεύθερη Γάζα», που συντόνιζε την ανθρωπιστική αποστολή. Πρόκειται για μια Μη Κυβερνητική Οργάνωση που συνενώνει χριστιανούς, μουσουλμάνους και εβραίους, με στόχο να σπάσει τον ναυτικό αποκλεισμό στη Γάζα. Είναι η έκτη αποστολή που διοργανώνει γι' αυτό τον σκοπό και η τέταρτη συνεχόμενη που εμποδίζεται από τους Ισραηλινούς να φτάσει στον προορισμό της.

ΤΟ 70% των 1.500.000 κατοίκων της Λωρίδας της Γάζας ζει κάτω από το όριο της φτώχειας, ενώ η ανεργία φθάνει το 50%. Το Ισραήλ επιτρέπει μόνο τη διέλευση περιορισμένης ανθρωπιστικής βοήθειας, που δεν ξεπερνά το ένα τέταρτο τής προ του αποκλεισμού, τον Ιούνιο του 2007.

10.000 με 20.000 οι ακυρώσεις στις αφίξεις Ισραηλινών τουριστών στην Τουρκία, μετά την επιδρομή των κομάντος στα πλοία που μετέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, σύμφωνα με τον υπουργό Τουρισμού Ερτογρούλ Γκιουνάι. Σε πάνω από 70.000 τις ανεβάζει ο πρόεδρος των Τουρκικών Ταξιδιωτικών Πρακτορείων, Μπασαράν Ουλουσόι.

Ωφελημένες, Ρόδος και Κύπρος, σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: