Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2012

Ανακοίνωση Συλλόγου Γ. ΣΕΦΕΡΗΣ για Κενά στη λειτουργία των σχολείων – ωράριο εκπαιδευτικών

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Π.Ε. «Γ. ΣΕΦΕΡΗΣ" Ν. Ιωνίας – Ηρακλείου – Mεταμόρφωσης - Λυκόβρυσης
 Τηλ. 2102812938 –6972008336
 mail : segseferis@gmail.com
Site : https://sites.google.com/site/syllekpaidevtikvngseferis/home
Νέα Ιωνία 24/9/2012

Προς : Σχολεία του Συλλόγου μας, Διεύθυνση πρωτοβάθμιας Β΄ Αθήνας.Δ.Ο.Ε., Τοπικό τύπο.

Θέμα : Κενά στη λειτουργία των σχολείων – ωράριο εκπαιδευτικών.

 Πρόσφατη είναι η εμπειρία εκπαιδευτικών και γονιών της περιοχής μας, όπου οι σχολικοί σύμβουλοι κι άλλοι «μάνατζερ» του «νέου σχολείου» αλώνιζαν τα σχολεία για να διαφημίσουν τα πλεονεκτήματα του σχολείου «διευρυμένου ωραρίου».... Τι «κοινωνική ανάγκη» που εξυπηρετείται ! Τι «εναλλακτικά μαθήματα» που θα διδάσκονται ( θέατρο, εικαστικά κλπ) ! Τι «πρόοδος» ! Τι «εκσυγχρονισμός» ! Τι υποσχέσεις ότι «όλα θα είναι στην ώρα τους στη θέση τους» ! Ούτε ένας χρόνος δεν πέρασε κι είδαμε το μέγεθος της ... «αλήθειας τους».

Οι υποσχέσεις τους είναι τόσο έγκυρες, όσο κι οι απειλές τους. «Πριν αλέκτωρ λαλήσει» ... άπαξ :

• Τα σχολεία «διευρυμένου ωραρίου» δεν έχουν ειδικότητες (θεατρολόγους, μουσικούς, εικαστικών κλπ )
  • Το πρόγραμμά τους δεν μπορεί να βγει κανονικά, αφού δεν υπάρχουν ειδικότητες. • Τα κλασσικά ολοήμερα δεν έχουν ειδικότητες.
• Κι η διοίκηση προσπαθεί «να βάψει αυγά» με ... προφορικές εντολές – μνημεία προχειρότητας, αυθαιρεσίας και αδιαφορίας για την ομαλή λειτουργία των σχολείων :

Προκειμένου «να φαίνεται» ότι το σχολείο διευρυμένου ωραρίου λειτουργεί μέχρι τις 2,
- Δίνουν εντολή να μετακινηθούν εκπαιδευτικοί από το ολοήμερο, για να συμπληρώσουν πρωινό ωράριο. Αδιάφορο το ότι έτσι το ολοήμερο ουσιαστικά καταργείται.
 - Στο ολοήμερο σε κάποιες περιπτώσεις λειτουργούν τμήματα όπου ένας εκπαιδευτικός κρατά μέχρι και 40 παιδιά.
 - Ζητάνε υπερωρίες από τους συναδέλφους.
 - Την ίδια ώρα «ορκίζονται» ότι δε λείπουν δάσκαλοι.
- Μακροπρόθεσμα στοχεύουν – όπως είναι ομολογημένος τους στόχος – στη διεύρυνση του ωραρίου μας.

Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. «Γ. Σεφέρης» :
1. Καλεί το Υπουργείο και τη διοίκηση να διορίσει τώρα αμέσως δασκάλους, εκπαιδευτικούς ειδικοτήτων και εκπαιδευτικούς ειδικής αγωγής, για να καλυφθούν όλα τα κενά, στην πρωινή ζώνη και στο ολοήμερο.
2. Καλεί τη διοίκηση να αιτιολογεί με βάση τη νομοθεσία την όποια «εντολή», η οποία πρέπει να είναι γραπτή. Δεν μπορεί να συνεχιστεί η αυθαιρεσία που δε στηρίζεται πουθενά, παρά μόνο στην καλλιέργεια αδικαιολόγητου φόβου.
3. Καλεί τους εκπαιδευτικούς να μην υποκύψουν σε καμιά αυθαίρετη εντολή αύξησης ωραρίου, υποχρεωτικών υπερωριών ή και αυθαίρετων μετακινήσεων. Η όποια τέτοιου είδους εντολή, είναι απαραίτητο να είναι γραπτή.
4. Υπενθυμίζουμε και τονίζουμε ότι : «Σε περίπτωση απουσίας εκπαιδευτικού προσωπικού, ιδιαίτερα με την έναρξη της σχολικής χρονιάς είτε κατά τη διάρκειά της, οι σύλλογοι διδασκόντων οφείλουν να διαμορφώσουν μεταβατικά προγράμματα που θα εκτείνονται όσο επιτρέπει το υποχρεωτικό ωράριο των εκπαιδευτικών που βρίσκονται στο σχολείο (π.χ. αν λείπει ειδικότητα θα σχολάνε στο 5ωρο κλπ). Το ίδιο θα συμβεί και στα σχολεία με νέο αναμορφωμένο πρόγραμμα, όπου οι σύλλογοι διδασκόντων σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να προχωρήσουν σε πλήρη ανάπτυξη του προγράμματος με 7ωρα σε όλες τις τάξεις εφόσον λείπουν εκπαιδευτικοί. Σε περίπτωση «πιέσεων» από τη διοίκηση θα πρέπει οι συνάδελφοι του σχολείου να επιμένουν στη μη παραβίαση του διδακτικού τους ωραρίου και να ενημερώνονται αμέσως ο Σύλλογος και η ΔΟΕ». (Από ανακοίνωση της Δ.Ο.Ε. με θέμα τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών, αρ. Πρωτοκ. 1332/17-9-2012, την οποία και σας επισυνάπτουμε).

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ     Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΝΙΝΕΤΤΑ ΑΛΤΑΝΗ NΕΛΛΗ ΒOΡΓΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: