Κυριακή 22 Απριλίου 2012

Ο (νεο)φιλελεύθερος Στέφανος Μάνος

Πολλοί είναι αυτοί που χαρακτηρίζουν το Στέφανο Μάνο νεοφιλελεύθερο , ανάλγητο αντικρατιστή , άνθρωπο των αγορών, εκπρόσωπο του μεγάλου κεφαλαίου μπλα μπλα μπλα...
Ωραία αλλά ας πάμε παρακάτω...

Ο Μάνος είτε διαφωνείς είτε συμφωνείς μαζί του έχει θέσεις που είναι ενδιαφέρουσες. Αισθάνεσαι πως δεν σε κοροιδεύει. Δε βερμπαλίζει. Δεν είναι λαικιστής. Ξέρει Ελληνικά, μιλά συγκεκριμένα, χρησιμοποιεί επιχειρήματα και τις θέσεις του τις διατυπώνει με σαφήνεια κάτι που λείπει σήμερα από το δημόσιο λόγο.

Ως υπουργός της νουδού την περίοδο 1990-93 υπέγραψε για να ξεκινήσουν μεγάλα αναπτυξιακά έργα όπως η Αττική Οδός , το Αεροδρόμιο, η γέφυρα Ρίου Αντίρριου και το Μετρό της Αθήνας χωρίς να κατηγορηθεί- πράγμα σπάνιο στις μέρες μας- για διαπλοκή με οικονομικά συμφέροντα , κατάχρηση ή διασπάθιση δημοσίου χρήματος ασχέτως αν μετά στα χρόνια της ισχυρής Ελλάδας του Κωστα Σημίτη έγιναν τα μεγάλα πάρτυ πάνω στα έργα αυτά και στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Με νόμο του Μάνου έγινε η απόσυρση των αυτοκινήτων παλιάς τεχνολογίας και η αντικατάστασή τους με νέα καταλυτικά που συνετέλεσαν στη μείωση του νέφους στην πρωτεύουσα. Επί εποχής Μάνου έπεσαν οι υπογραφές για τις συμβάσεις κινητής τηλεφωνίας, απελευθερώθηκε το ωράριο των καταστημάτων, δημιουργήθηκαν οι πρώτοι πεζόδρομοι, επεβλήθησαν οι χώροι στάθμευσης στις νέες οικοδομές και η μεταφορά συντελεστή δόμησης, προστατεύθηκαν 400 παραδοσιακοί οικισμοί ανάμεσα στους οποίους και η Πλάκα, καθιερώθηκαν οι λεωφορειόδρομοι, διεκόπη η λειτουργία του σταθμού της ΔΕΗ στο Κερατσίνι και μεταφέρθηκε το Γκάζι από την Πειραιώς στην Ελευσίνα.
Οι κάπως μεγαλύτεροι θυμόμαστε και μια διαφήμιση από την εποχή που ήταν υπουργός οικονομικών που δυστυχώς όμως δεν έπεισε τους Νεοέλληνες να αγαπήσουν την Ελλάδα όσο θα έπρεπε



Συμφωνώ σε πολλά απ΄αυτά που λέει o Μάνος όπως για τη μείωση της φορολογίας, την περιστολή των δημοσίων δαπανών και την ιδιωτικοποίηση Οργανισμών όπως για παράδειγμα τον ΟΣΕ που στοιχίζουν δισεκατομμύρια. Συμφωνώ ακόμα για τη λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων,την αποτέφρωση των νεκρών, το χωρισμό εκκλησίας- κράτους και τη μείωση της χρηματοδότησης των κομμάτων φυσικά.

Διαφωνώ με τη θέση του περί εργασιακής εφεδρείας και απολύσεων. Είναι ακραία. Σε αυτήν εδώ τη συνέντευξη (4:26-5:30) μιλάει για 400.000!!! απολύσεις Δ.Υ. Γι΄αυτό το λόγο δεν τον ψηφίσω. Θα ήθελα όμως να δω πολιτικούς σαν το Μάνο στη νέα Βουλή που απ΄ότι φαίνεται θα είναι πολύ πολυπολυκομματική και νομίζω ότι χωράει φιλελεύθερες φωνές με λίγη φαντασία και αρκετές οικολογικές ανησυχίες...

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ποιος ειναι λοιπον αυτος που εχει ακομα πιο ξεκαθαρες αποψεις αλλα δεν απειλει τη θεσουλα σου;

Ανώνυμος είπε...

Κε Λογοθέτη, στην τελευταία σας παράγραφο συμπυκνώνετε πολλές παθογένειες της κοινωνίας μας: ναι, πρέπει να γίνουν μεταρρυθμίσεις αλλά χωρίς να ανοίξει μύτη. Ε, δεν γίνεται αυτό. ΠΑΡΤΕ ΤΟ ΑΠΟΦΑΣΗ. 400.000 είναι οι υπεράριθμοι ΔΥ; Να φύγουν. Το θέμα δεν είναι ΑΝ θα φύγουν. Είναι ΝΑ φύγουν μετά από ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ. Και να μείνουν οι ευσυνείδητοι. Δεν καταλαβαίνω γιατί κόπτεστε για ΟΛΟΥΣ τους ΔΥ;;; Ας ΑΞΙΟΛΟΓΗΘΟΥΝ πρώτα (για το *πώς θα γίνει αυτό με διαφάνεια* έπρεπε να κόπτεται ο καθένας μας) και μετά να συζητήσουμε τι θα γίνουν όσοι δεν 'πιάσουν βάση'... Στο κάτω κάτω, γιατί ένας άχρηστος ιδιωτικός υπάλληλος να είναι άνεργος ενώ ένας δημόσιος να τρώει τα λεφτά που με χίλια ζόρια μαζεύω και δίνω ΕΓΩ στο κράτος μέσω των φόρων μου;;; Ας μάθει να ζει με το επίδομα του ΟΑΕΔ αν δεν θέλει να βελτιώσει την εργασία του. Το οποίο επίδομα κοστίζει στο κράτος ΛΙΓΟΤΕΡΟ από τις απολαβές όχι του μέσου αλλά ενός οποιουδήποτε ΔΥ, αν δεν απατώμαι.

Τέλος, ας καταλάβουμε ότι ναι, ΟΛΑ έχουν σχέση με τον αριθμό των ΔΥ. Θέλετε όλοι Ανάπτυξη, αλλά Ανάπτυξη δεν θα έρθει όσο υπάρχει γραφειοκρατία, όσο π.χ. χρειάζεσαι μήνες για να ανοίξεις μια εταιρεία. Και γραφειοκρατία υπάρχει για να έχουν λόγο ύπαρξης χιλιάδες ΔΥ. Δεν θα πάω ΚΑΝ στη πελατειακή σχέση κομμάτων-ΔΥ και το κακό που έχει κάνει αυτό στην κοινωνία μας. ΚΑΝ.

Το Δημόσιο ΠΡΕΠΕΙ να συρρικνωθεί. Σημαία όλων μας έπρεπε να είναι αυτό (ακόμα και δική σας, αν ως ΔΥ κάνετε ΣΩΣΤΑ τη δουλειά σας, κι έτσι θέλω να υποθέτω), όχι λόγος για ΝΑ ΜΗΝ ψηφίσετε τον Μάνο...!

ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΟΓΟΘΕΤΗΣ είπε...

Είμαι και εγώ υπερ της μείωσης της γραφειοκρατίας αλλά όχι τόσο...