Τρίτη 17 Απριλίου 2012

Ετοιμάζουν αύξηση του ωραρίου των εκπαιδευτικών μετά τις εκλογές με "οδηγία" του ΟΟΣΑ

Του Χρ. Κάτσικα (αναδημοσίευση από το alfavita.gr)

Επιχείρηση αύξησης του ωραρίου των εκπαιδευτικών
ως όχημα για τις απολύσεις
Τα δυο μεγάλα κόμματα, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, έχουν συμφωνήσει για την αύξηση του ωραρίου των εκπαιδευτικών και επιτελείς του Υπουργείου Παιδείας και στην Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και στην Κυβέρνηση Παπαδήμου έχουν ήδη επεξεργαστεί ένα σχέδιο αύξησης του ωραρίου των εκπαιδευτικών το οποίο "πατάει" πάνω στις οδηγίες του ΟΟΣΑ...

Το σχέδιο αυτό βρίσκεται στα συρτάρια του Υπουργείου Παιδείας και αναμένεται η κατάλληλη στιγμή για να παρουσιαστεί μετά τις εκλογές όποτε κριθεί ότι η συγκυρία είναι κατάλληλη. Η «αναμόρφωση του ωραρίου των εκπαιδευτικών» αποτελεί το επόμενο βήμα της καθιέρωσης, από το φθινόπωρο που μας πέρασε, του πλήρους οκταώρου στο στενό δημόσιο τομέα και την απογευματινή λειτουργία υπηρεσιών αιχμής, όπως εφορίες, πολεοδομίες και ασφαλιστικά ταμεία (Κατ’ εφαρμογή του άρθρου 41 του ν. 3979/2011 - ΦΕΚ Α’138 ).
Ας δούμε όμως τα πράγματα με μια σειρά.
Στις 2 Αυγούστου του 2011 στην Αθήνα ο επικεφαλής του ΟΟΣΑ Angel Gurría («Σύμβουλος της κυβέρνησης μαζί με την ΕΕ και το ΔΝΤ» σύμφωνα με προσφώνηση του τότε Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης κ. Ε. Βενιζέλου) σε κοινή συνέντευξη Τύπου με υπουργούς της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, παρουσίασε την «Έκθεση» του Οργανισμού για την «ελληνική οικονομία». Στη συνάντηση της υπουργού Παιδείας Άννας Διαμαντοπούλου με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΟΣΑ, Angel Gurría παραδόθηκε στην υπουργό η μελέτη που διεξήγαγε ο ΟΟΣΑ «Καλύτερες Επιδόσεις και Επιτυχείς Μεταρρυθμίσεις στην Εκπαίδευση, Προτάσεις για την Εκπαιδευτική Πολιτική στην Ελλάδα», για την αναβάθμιση της ποιότητας και την καλύτερη αποδοτικότητα της Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας και Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στην Ελλάδα.


Στη μελέτη που διεξήγαγε ο ΟΟΣΑ για την κατάσταση της Εκπαίδευσης στην Ελλάδα τονίζεται μεταξύ άλλων πως «οι καθηγητές δουλεύουν λιγότερο συγκριτικά με τον μέσο όρο της Ευρώπης» και ότι «το κόστος ανά μαθητή στην Ελλάδα είναι υψηλό. Και αυτό εξαιτίας κυρίως της αναλογίας μαθητών - εκπαιδευτικών αφού ο μέσος όρος στην Ευρώπη είναι 14,4, όταν στην Ελλάδα (στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση) είναι 10,1 μαθητές ανά δάσκαλο».
Ο ΟΟΣΑ είναι σαφής και κάνει και συγκεκριμένη πρόταση: "Η Ελλάδα θα πρέπει να αυξήσει την εβδομαδιαία υποχρεωτική διδασκαλία κατά μέσο όρο τέσσερις με πέντε ώρες για να φτάσει το μέσο όρο του ΟΑΣΑ. Οι αλλαγές θα πρέπει να εστιάζουν στην αύξηση του ωραρίου των πιο έμπειρων και πιο καλά προετοιμασμένων εκπαιδευτικών στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση".
Στοιχειώδη γνώση να έχει κάποιος από την ιστορία της ελληνικής εκπαίδευσης και από τις εκπαιδευτικές πολιτικές καταλαβαίνει τι σημαίνουν οι προτροπές αυτές του «αθώου» και «ουδέτερου» αυτού Οργανισμού που χρόνια τώρα πασχίζει να προσαρμόσει την εκπαίδευση και την εργατική δύναμη στις «νέες συνθήκες», κοντολογίς, στην ευελιξία, αποδοτικότητα, ανταγωνιστικότητα, επιχειρηματικότητα, απασχολησιμότητα, κόστος, κλπ, αλλά και να τις αναπτύξει, να τις τυποποιήσει περισσότερο, να τις μετρήσει και να τις ελέγξει, ώστε να διαμορφώσει το σημερινό εργαζόμενο: με εργασιακές προδιαγραφές 19ου αιώνα και παραγωγικές δυνάμεις 21ου αιώνα!


ΜΕΘΟΔΙΚΑ ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΩΡΑΡΙΟΥ
Η κυρίαρχη πολιτική οικοδομεί την πολιτική της επιχειρηματολογία κατηγορώντας το κράτος πρόνοιας ως «υπερφορτωμένο κράτος», ως «γραφειοκρατικό παραλογισμό», ως «ελέφαντα» που ισοπεδώνει τις «ζωτικές δυνάμεις» της κοινωνίας, δηλαδή το Σύνδεσμο Βιομηχάνων, κάτω από το βάρος τους κόστους του. Μισθοί, κοινωνική ασφάλεια, συντάξεις, δωρεάν υγεία, δωρεάν παιδεία, προστασία της μητρότητας, όλα αυτά τα στοιχεία που διασφαλίζουν τους όρους της αξιοπρεπούς διαβίωσης των ανθρώπων και της προαγωγής του πολιτισμού είναι «βαρίδια» στα πόδια της νέας «ιεράς συμμαχίας». Αναπτύσσεται μια πολιτική ορολογία που μοιάζει με τη «λιποδιάλυση» που υπόσχονται τα ινστιτούτα αδυνατίσματος. Μόνο που το «λίπος» που πρέπει να «καεί» στην προκειμένη περίπτωση είναι οι κατακτήσεις των δυνάμεων της εργασίας.
Είναι φανερό ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας έχει πάρει εδώ και αρκετό καιρό τις αποφάσεις της για ένα πολύ σημαντικό θέμα οι οποίες αν υλοποιηθούν δίνουν ένα ακόμη συντριπτικό χτύπημα στις εργασιακές σχέσεις στο χώρο του δημόσιου σχολείου: Πρόκειται για το μηδενισμό των προσλήψεων, τον περιορισμό του αριθμού των σχολικών μονάδων, την αύξηση των μαθητών στο τμήμα και βεβαίως την αύξηση του ωραρίου των εκπαιδευτικών. Ήδη έχει κάνει τα πρώτα βήματα με τη μείωση των προσλήψεων τα δυο τελευταία χρόνια (από 6-7.000 μόνιμες προσλήψεις εκπαιδευτικών το χρόνο, το 2010 επέβαλε 2.850 προσλήψεις και το 2011 μόλις 600 περίπου), με τον περιορισμό των σχολικών μονάδων (με 1100 περίπου σχολεία λιγότερα ξεκίνησε η σχολική χρονιά 2011/12 και έπεται συνέχεια τα επόμενα χρόνια) και με την αύξηση του αριθμού μαθητών στο τμήμα.
Κάθε πόλεμος αρχίζει με τα λόγια και το υπουργείο Παιδείας έχει συμπληρώσει πολλά ένσημα στην προσπάθειά του να πείσει την κοινή γνώμη ότι οι εκπαιδευτικοί εργάζονται εξαιρετικά λίγες ώρες. Περιμένει την κατάλληλη στιγμή για να παρουσιάσει με επικοινωνιακή μαεστρία τις «οδηγίες» του ΟΟΣΑ σαν μια αναμφισβήτητη «ιατρική γνωμάτευση» για τη σωτηρία της εκπαίδευσης στη χώρα μας. Σε ένα περιβάλλον που εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι έχουν καταδικαστεί να εργάζονται με αυξημένο και ελαστικό ωράριο, σε μια περίοδο που το οκτάωρο για τον ιδιωτικό τομέα έχει γίνει το πιο σύντομο ανέκδοτο, τα τσακάλια της ενημέρωσης της υποταγής, δεν χρειάζεται να κάνουν μεγάλη προσπάθεια για να διαμορφώσουν μια κοινή γνώμη που, σε στιγμές κρίσης, χαλαρώνει με το "κάψιμο της καλύβας του γείτονα".
Ας μην υπάρχει καμιά αμφιβολία. Τα βήματα ήδη ακούγονται, οι σκιές αρχίζουν να προβάλλουν. Μόνο οι υπάλληλοι της συναίνεσης, οι κατασκευαστές του εφικτού και οι θεατές της ζωής δεν ακούνε και δεν βλέπουν ή κάνουν ότι δεν ακούν και ότι δεν βλέπουν.
«Κατασκευάζουν» βήμα-βήμα την εργασιακή εφεδρεία την απόλυση χιλιάδων εκπαιδευτικών ως τμήμα της μείωσης του δημοσίου τομέα. Οργανώνουν, με αριστοτεχνικό τρόπο, τον ακρωτηριασμό. Έτσι που να ξεσπάσει με τη φυσικότητα της βροχής που ακολουθεί τις αστραπές και τους κεραυνούς. Γιατί όσοι έχουν τα μάτια να δουν και το θάρρος και την τιμιότητα να πιστέψουν στα μάτια τους μπορούν να καταλάβουν πολύ καλά πως παίζεται το παιχνίδι με τους αμείλικτους αριθμούς: Ένα δίωρο ή ένα τρίωρο επιπλέον π.χ για τους 80.000 καθηγητές σημαίνει 8-10.000 καθηγητές περίσσευμα!
Ήδη τα πρώτα βήματα έχουν γίνει και έχει σημασία να τα θυμίσουμε:
1. Αφενός με την Εγκύκλιό με τίτλο "Διαχείριση πλεονάζοντος εκπαιδευτικού δυναμικού" (βλέπε http://www.alfavita.gr/artrog.php?id=44301), το Υπουργείο Παιδείας μπορεί ανά πάσα στιγμή να μετατρέψει τους 180.000 εκπαιδευτικούς σε λάστιχο. Οι επιτελείς του Υπουργείου Παιδείας, ως νονοί μιας διεστραμμένης αλλοίωσης των εννοιών και των λέξεων, με σημαία «την ορθολογική διαχείριση, την εξασφάλιση της πληρότητας των σχολικών μονάδων σε εκπαιδευτικό δυναμικό και την απρόσκοπτη και άρτια λειτουργία αυτών», μπορούν να αλλάξουν το εργασιακό καθεστώς των μόνιμων και των αναπληρωτών εκπαιδευτικών.
Η εγκύκλιος προβλέπει τρία... δρομολόγια. Το πρώτο είναι να αποσπαστεί σε άλλη σχολική μονάδα μένοντας εντός των ορίων του νομού όπου υπηρετεί. Το δεύτερο δρομολόγιο είναι να πάει σε σχολική μονάδα "άλλου Περιφερειακού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Πρωτοβάθμιας ή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της ίδιας περιφερειακής διεύθυνσης". Αυτό σημαίνει ότι αλλάζει νομό με ότι αυτό συνεπάγεται για τη ζωή του και τη ζωή της οικογένειάς του. Την απόφαση για τις περιπτώσεις αυτές λαμβάνει ο περιφερειάρχης εκπαίδευσης μετά από πρόταση του ανώτερου περιφερειακού υπηρεσιακού συμβουλίου. Αλλά υπάρχουν και χειρότερα. Να πάρει "φύλλο πορείας" έξω από τα όρια της περιφέρειας και να μετακινηθεί από τη μια άκρη της χώρας στην άλλη.
Στη γραμματική και το συντακτικό της εκπαίδευσης την εποχή των μνημονίων, το τσάκισμα της ζωής ενός ανθρώπου και της οικογένειάς του ονομάζεται απόσπαση «σε περιοχή μετάθεσης άλλης περιφερειακής διεύθυνσης»! Τη μοίρα αυτών που θα εξαναγκαστούν να αλλάξουν τόπο διαμονής ή, αν έχουν οικογένεια, να μπουν στην περιπέτεια των δύο σπιτιών, θα την αποφασίζει η ίδια η υπουργός, μετά από πρόταση του αρμόδιου ανώτερου περιφερειακού υπηρεσιακού συμβουλίου.
2. Αφετέρου, το προσχέδιο με τον εύηχο τίτλο «Οργάνωση των Περιφερειακών Υπηρεσιών Διοίκησης της Εκπαίδευσης – Πρώτα ο μαθητής – Πρώτα η σχολική μονάδα – Νέα Διοίκηση για το Νέο Σχολείο», το οποίο το υπουργείο Παιδείας δημοσιοποίησε πριν από λίγους μήνες (στα πλαίσια της προσαρμογής της σχολικής εκπαίδευσης στη νέα «καλλικρατική» δομή της δημόσιας διοίκησης, δηλαδή της προσαρμογής των εργασιακών σχέσεων των εκπαιδευτικών στις επιταγές του Μνημόνιου και των περικοπών), προβλέπει ότι «σε περίπτωση απουσίας εκπαιδευτικού η αναπλήρωση στα διδακτικά του καθήκοντα γίνεται με εντολή του διευθυντή από εκπαιδευτικό της ίδιας σχολικής μονάδας, κατά προτίμηση της ίδιας ή συναφούς ειδικότητας, που έχει κενό στο ημερήσιο διδακτικό ωράριο εργασίας του. Η άρνηση συμμόρφωσης στο ανωτέρω εκπαιδευτικό καθήκον συνιστά πειθαρχικό παράπτωμα»(Άρθρο 18).

ΔΕΝ ΘΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΑΝ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ
Οι εκπαιδευτικοί, όπως και όλοι οι εργαζόμενοι, σε λίγο δεν θα έχουν να χάσουν τίποτε πέρα από τις αλυσίδες τους. Βρίσκονται σε ένα σταυροδρόμι. Ή θα πάρουν το δρόμο του ανυποχώρητου, σκληρού και παρατεταμένου αγώνα και της ελπίδας ή θα βρεθούν κυριολεκτικά στο δρόμο. Όχι χωριστά ούτε υποταγμένα. Χέρι χέρι με τους μαθητές, τους φοιτητές, τους γονείς, τους εργαζόμενους, όλους όσους παράγουν τον κοινωνικό πλούτο και απολαμβάνουν τη στέρηση. Η επιστροφή στα σωματεία είναι ζήτημα ζωής. Η συντριβή των υποταγμένων ηγεσιών των σωματείων είναι απαραίτητο στοιχείο της νίκης.

Και μερικά σχόλια αναγνωστών

Dimitrios Zoides · 7ο ΓΕΛ ΑΘΗΝΩΝ

ας κοιταξουν πρωτα την ποιοτητα στην εκπαιδευση και μετα ολα τα αλλα.Αν θελουν πραγματικα να δουν προοδο πρωτα πρεπει να κοιταξουν το συμφερον των ανθρωπων που ασχολουνται με την εκπαιδευση και δεν ειναι αλλοι απο τους εκπαιδευτικους.Συνθηματα τυπου πρωτα ο μαθητης ειναι εντελως παραπλανητικα και χυδαια!



Eirianna Nestori · Κορυφαίος σχολιαστής · Εργάζεται στην εταιρεία ΥΠΕΠΘ

Symfwnw kai epay3anw (kyriws gia to teleytaio)!
Me ayto to syn8ima, oi ma8ites exoun ginei akoma kai "8rasytatoi", ka8ws ferontai na exoun mono dikaiwmata (kai oxi "ypoxrewseis")!!!




Γιάννης Π. Πλατάρος · Κορυφαίος σχολιαστής · Εργάζεται στην εταιρεία ΥΠΔΒΜΘ

Μου άρεσε μια αποστροφή της έκθεσης, που ομιλεί για εκπαιδευτικούς που έχουν εμπειρία και έχουν μικρό ωράριο! Πράγματι η όλη πρακτική μοιάζει με την λογική του ώριμου φρούτου :
1) Ο Παλιός παίρνει αφύσικα πολλά λεφτά (ναι ! -ναι!) ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΝΕΟ των 680€.
2) Αν συγκρίνεις τα λεφτά που παίρνει σε σχέση με το ωράριο που έχει, η διαφορά είναι ΑΚΟΜΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ από τον νέο (των 680€!)
3) Αν ενστερνιστούμε την λογική που αναπτύσσει η έκθεση «ότι ο παλιός λόγω εμπειρίας, τα ξέρει καλά και-άρα- δεν έχει μεγάλους χρόνους προετοιμασίας κτλ »
4) Αν ενστερνιστούμε την τακτική του διαίρει και βασίλευε
ΤΟΤΕ ΕΙΚΑΖΩ:
Τα ωράρια να διαμορφωθούν ως εξής:
16-->20
18-->21
19-->22
21-->23
(Σε πρώτη φάση γιατί θα ακολουθήσει και δεύτερη, αφού οι παλιοί θα απαυδήσουν και θα αποχωρίσουν με συνταξιοδότηση, οπότε θα πάμε στο 25-26 (όπως παλιά, πριν 50 χρόνια)
Τα παραπάνω είναι οι αισιόδοξες σκέψεις μου λόγω αναμονής της Αναστάσεως...


Apostolis Georgiou · Φυσικος στην εταιρεία Γυμνασιο ΕΠΑΛ Βροσινας Ιωαννινων

το σχεδιο λεει 5-6 ωρες, θα μας αυξησουν τελικα 2-3, και θα τους ειμαστε και υποχρεωμενοι, <μετα απο δικες μου ενεργειες> κλπ κλπ

Bill Despoina · Εργάζεται στην εταιρεία Polemikì Aeroporia

siga ta oa
emeis pou doulevoume 8 wres thn mera kai 3-4 24 wres yphresies to mhna ti na poume adikimenoi eiste .....xwria tis askhseis


Bill Despoina · Εργάζεται στην εταιρεία Polemikì Aeroporia

egw erxomai kai doulevw kai 40 wres thn evdomada mew thelei to ypourgieio?


Makis Valos · Κορυφαίος σχολιαστής

ere ΚΟΥΝΙΑ ...... Ε ΡΕ ΜΕΣΑΝΥΧΤΑ......ΣΤΑ ΑΛΗΘΕΙΑ ΠΙΣΤΕΥΕΤΕ ΟΤΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΗ Η ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΠΟΥ ΕΡΧΕΤΑΙ? ΑΥΤΟ ΤΟΥς ΝΟΙΑΖΕΙ Ή Η ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΝΤΡΙΒΗ ΜΑΣ ΜΕΣΩ ΑΥΤΗς?ΑΥΤΟ ΤΟΥς ΝΟΙΑΖΕΙ Ή Η ΕΡΓΑΣΙΑΚΗ ΥΠΟΔΟΥΛΩΣΗ?
ΤΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΗ ΠΟΥ ΘΑ ΑΠΑΙΤΕΙ ΝΑ ΑΠΟΛΥΘΟΥΝ ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ Π.Χ.10000 ΕΠΕΙΔΗ ΘΑ ΤΟ ΕΠΙΒΑΛΕΙ Η ΤΡΟΪΚΑ? ΚΑΙ ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΑΝ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟΙ ΟΙ ΑΝΙΚΑΝΟΙ?
ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΟΥ ΠΕΙΤΕ ΠΟΙΟ ΚΟΜΜΑΤΟΣΚΥΛΟ ΘΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΘΕΙ ΑΡΝΗΤΙΚΑ ΚΑΙ ΠΩς?
ΠΟΙΟΣ( ΚΑΙ ΠΩς) ΘΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΕΙ ΜΕ ΑΔΙΑΒΛΗΤΟ ΤΡΟΠΟ ΤΟΝ ΑΠΟΣΠΑΣΜΕΝΟ ΣΤ0 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΩΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ?Η' ΤΟΥΣ ΔΕΚΑΔΕΣ(ΕΩΣ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ) ΣΥΜΒΟΥΛΟΥΣ-ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ(!!!​!!!!) ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΠΑΡΕΙ ΝΟΜΙΜΟΤΑΤΑ ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΟΥΣ?ΠΩς ΘΑ ΚΡΙΘΕΙ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΙΚΑΝΟΙ ΝΑ ΔΙΔΑΞΟΥΝ?
ΑΥΤΑ ΚΑΤΑΛΑΒΑΤΕ ΑΠΟ ΤΟ ΕΦΑΡΜΟΣΘΕΝ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΟ-ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟ? ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΙΛΑΜΕ.
. Η ΠΛΑΚΑ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΟΛΟΙ ΜΑΣ ΘΕΩΡΟΥΜΕ ΟΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΙΚΑΝΟΙ ! ΟΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΘΑ ΒΓΑΛΕΙ ΤΟΥς .....ΑΛΛΟΥς ΜΗ ΙΚΑΝΟΥΣ
ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΕΠΟΧΕΣ ΣΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΘΑ ΕΠΙΚΡΑΤΟΥΝ ΝΟΜΟΙ ΖΟΥΓΚΛΑΣ ΔΥΣΤΥΧΩΣ.ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΔΕΝ ΤΗΝ ΤΡΕΜΕΙ ΟΥΔΕΙΣ. ΣΤΗ ΜΟΡΦΗ ΠΟΥ ΕΡΧΕΤΑΙ ΟΜΩΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΗΝ ΤΡΕΜΟΥΜΕ ΟΛΟΙ.(ΑΞΙΟΛΟΓΗΜΕΝΟς ΜΕΣΩ ΑΣΕΠ ΟΜΙΛΕΙ ,ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΕΠΩΝΑ ΔΙΕΚΔΙΚΩ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΜΕΣΩ ΑΣΕΠ ΤΗΝ..... ΕΠΑΝΑ....ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΤΗΤΑ ΜΟΥ. ΤΗΝ ΩΡΑ ΠΟΥ ΤΑ ΛΑΜΟΓΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΙΔΡΩΝΟΥΝ ,ΟΠΩς ΑΛΛΩΣΤΕ ΔΕΝ ΙΔΡΩΣΑΝ ΠΟΤΕ)


Apostolis Georgiou · Φυσικος στην εταιρεία Γυμνασιο ΕΠΑΛ Βροσινας Ιωαννινων

ειμαστε οι ΜΟΝΑΔΙΚΟΙ στο δημοσιο που ΔΕΝ μπηκαμε με ΜΕΣΟΝ, ειτε με επετηριδα οπως εγω στα 40 μου ειτε με ΑΣΕΠ οπως εσυ. Και δυστυχως επειδη ΔΕΝ ειμαστε κομματικος στρατος και δεν εχουμε συνδικαλιστικη δυναμη--ΔΕΗ, ταξι, φορτηγα κλπ--ειμαστε και οι πρωτοι υποψηφιοι για απολυση

Jim Iliopoulos · Kiáton, Korinthia, Greece

Μετά τις εκλογές ετοιμαστείτε να στρέψουν όλη την κοινωνία εναντίον μας. "Οι τεμπέληδες που δε θέλουν να δουλέψουν 3 ώρες παραπάνω" και τα σχετικά... Σε ένα υγιές κράτος, που θα πλήρωνε για να έχει παιδεία, κατά τη γνώμη μου το ωράριο θα έπρεπε να ορίζεται ανά ειδικότητα και το σχολείο θα έπρεπε να είναι ολοήμερο για όλους τους μαθητές. Αλλά υπό καθεστώς μνημονίων, μόνος στόχος είναι οι απολύσεις. Μην τσιμπάτε κάποιοι και αρχίζετε τα ανταγωνιστικά "γιατι στην Α/θμια 24 και στη Β/θμια 21" κλπ. Μας πετάνε στο δρόμο, πάρτε το χαμπάρι. Η ΟΛΜΕ πρέπει από τώρα να είναι έτοιμη απέναντι σε αυτό το ενδεχόμενο. Κι επειδή θα μας παίξουν επικοινωνιακά, θα πρέπει να το προσέξουμε αυτό και να βγούμε με τις δικές μας αντιπροτάσεις και επιχειρηματολογία στην κοινωνια


M PANAHS (signed in using Hotmail)

ΠΟλύ σωστά! Δυστυχώς θα μας ανεβάσουν τα ωράρια χωρίς να ματώσει κανείς... Και δε θα νοιάξει κανέναν! Ασχέτως αν στο σπίτι ο καθηγητής πρέπει να κάνει σκληρή προετοιμασία και διορθώσεις με το άγχος του "σωστού" βαθμού και αν στην Α'θμια έχεις να κάνεις πολλή προετοιμασία ακόμη και στις μικρές τάξεις αφού χωρίς υλικά, εποπτικά και καλό αναλυτικό αναγκαζόμαστε να γινόμαστε ...συγγραφείς!

John J Ioannou

Mia einai i antiprotasi: opoios "zilevei" toso ta trela mas "pronomia" as erthei mia xronia na ta apolaysei.. sa de ntrepomaste, o enas enantion tou allou etoimoi na tsimpisoun. Kapoioi vevaia opws fainetai apantoun "epaggelmatika" kai me perisso zhlo. Tyxaio;


Σωτήρης Φωτογράφος

Το ψέμα είναι ένα από τα καλύτερα όπλα του ''μοντέρνου'' φασισμού . Λιγοστεύουν τα σχολεία , ταλαιπορούν κ' διώχνουν τους δασκάλους και του καθηγητές , αυξάνουν τον αριθμό μαθητών άνα τάξη με συνέπεια το επίπεδο γνώσης και ποιότητας του μαθήματος να πέφτει ακόμη ποιο χαμηλά...Και ύστερα σου λένε πρώτα ο μαθητής , το νέο σχολείο και ένα σωρό άλλα παραμύθια...Στα λόγια πρώτα και στη πράξη τελευταία...Το μόνο που τους νοιάζει είναι να αφαιρέσουν χρήματα από τη παιδεία και όχι μόνο...αφού το σύνθημά τους είναι πρώτα οι ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ και μετά ο ΛΑΟΣ!!! ΝΤΡΟΠΗ ΤΟΥΣ!!! ( Και μην ξεχνάμε μία έρευνα του ΟΟΣΑ πριν κάποια χρόνια που έλεγε ότι μία ώρα ενός καθηγητή ισούται με 2 1/2 ώρες γραφείου . Επιπλέον ο καθηγητής έχει κατά μέσο όρο 3 ώρες περίπου απασχόληση στο σπίτι για την επόμενη διδακτική μέρα.Αυτά για όσους δεν ξέρουν...)

ΜΑΡΙΑ ΜΙΛΙΓΚΑΚΗ · Εργάζεται στην εταιρεία ΒΙΛΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ

Μήπως πρέπει να σκεφτεί κανείς ότι στη διαμόρφωση της αναλογίας μαθητών -καθηγητών παίζει μεγάλο ρόλο η μορφολογία του τόπου; Η Ελλάδα έχει πολλά απομονωμένα χωριά και πολλά νησιά, με αποτέλεσμα την ανάγκη λειτουργίας πολλών μικρών σχολικών μονάδων και την απαίτηση εκπαιδευτικών όλων των ειδικοτήτων. Όσον αφορά το κόστος... σε ποια χώρα της "ανεπτυγμένης" Ευρώπης ο εκπαιδευτικός "κοστίζει" 680 ευρώ το μήνα, με στέγη και τροφή δική του όσα χρόνια και αν χρειαστεί να βρίσκεται μακριά από το σπίτι του;

Makis Valos · Κορυφαίος σχολιαστής

ΤΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΤΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΜΕΝ ΟΠΟΥ ΚΑΙ ΟΠΩς ΜΑΣ ΑΡΕΣΕΙ. Η ΧΩΡΑ ΗΤΟ ΑΣΘΕΝΗΣ ΚΑΙ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΜΠΕΙ ΕΙΣ ΤΟΝ ΓΥΨΟΝ....(ΚΑΙ ΘΑ ΜΠΕΙ....)


Eirianna Nestori · Κορυφαίος σχολιαστής · Εργάζεται στην εταιρεία ΥΠΕΠΘ

Makis Valos O,ti 8eloume leme, etsi? De mas ta les kai mas ta statistika pou xrisimopoioume opws MAS aresei, "tropopoihmena" opws 8a prepei na einai???


Eirianna Nestori · Κορυφαίος σχολιαστής · Εργάζεται στην εταιρεία ΥΠΕΠΘ

Zeygos pou gnwrizw, triteknoi, fetos den pire kaneis apospasi...Ara:
1on) zoun xwrista
2on) anagkastika plirwnoun 3 spitia (to diko tous, ekei pou menei h gynaika, sto nisi pou menei o antras)

Me ayta ta dedomena, as mas poun oi parapanw katakrites kai genika oloi osoi mas "xleyazoun" , "ypotimoun" ti douleia enos ekpaideytikou...pws mporei na zei ayti h tritekni oikogeneia me tous simerinous mis8ou


Jm Mt · Κορυφαίος σχολιαστής

Μην συγκρίνουν με το εξωτερικό, που παίρνουν, ακόμα και στην Πορτογαλία, περισσότερα χρήματα


Mina Kalkani · Κορυφαίος σχολιαστής

γιατι δεν λειε κάποιος επιτέλους τι ώρα πάνε και τι ωρα φεύγουν από το σχολείο τους οι εκπαιδευτικοι σε χώρες όπως η Ισπανία , Πορτογαλία ,φιλανδία κλπ?ΓΙΑΤΙ?



Manos Protonotarios · Κορυφαίος σχολιαστής · Top Model - Belly dancing στην εταιρεία Abercrombie & Fitch

Mina Kalkani ti isxiei se autes tis xwres? pantws auto pou ipopsiazomai einai oti profanws tha exoun grafeio, ipologisti, ektipwti, internet kai xwro wste na mporoun na doulepsoun se anthrwpines sinthikes kai xwris sinexeis diakopes klp klp toulaxiston gia misi wra kati pou sta perissotera ellinika sxoleia einai epistimoniki fantasia - den xerw an pisteuete oti prepei na ftasoume sto simeio na kathomaste oxtawro sto sxoleio kai meta na prepei na girisoume spiti gia na doulepsoume sovara alles 4-5 wres - kai se autous pou milane gia tis liges wres kai kala didaskalias kapoios prepei na tous pei oti einai poli paromoio me to na plirwnetai enas manager i enas pwlitis mono gia tis wres pou kanoun mee


M PANAHS (signed in using Hotmail)

Manos Protonotarios Τα πράγματα δεν είναι ρόδινα παντού έξω. Στην Ισπανία της κρίσης όμως οι μισθοί είναι τρελά υψηλότεροι, παίρνουν ανά τριετία καλές αυξήσεις, είχαν μέχρι πρόπερσι δύο δώρα 3.500 (μια νηπιαγωγός με 4-5 χρόνια και κάμποσα αναπληρώτρια), τώρα κόπηκαν γύρω στα 800-900 ευρώ από τα δώρα. Τα ωράρια δεν είναι πάντα καλά, εξαρτάται από το σχολείο, το μέγεθος, την Κομουνιδάδ. Το λογικότατο πάντως είναι πως αρχίζουν 9! Ως 2. Και ολοήμερο νηπιαγ. ως 5. Νομίζω όμως πως κάθεται ο ίδιος εκπ. από 9 ως 5 με διάλειμμα 1 ώρας για φαγητό που προσφέρεται στο σχολείο με πολύ φτηνή τιμή.Αλλιώς μπορεί να βγει έξω και επιστρέφει. Αυτά σε μεγάλα σχολεία. Αλλά στο σπίτι δεν προετοιμάζεται. Έχουν κάθε βδομάδα 4-5 συλλόγους διδασκόντων κατά τη 1.30 και για μισή - 1 ώρα. Μπορώ να μάθω και άλλα πάντα μόνο για α'θμια.

Dimitris Papaioannou

ΟΙ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΕΣ ΠΟΣΕΣ ΩΡΕΣ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ? ΑΥΤΟ ΘΑ ΤΟ ΑΠΑΝΤΗΣΟΥΝ ΚΑΠΟΙΑ ΣΤΙΓΜΗ? ΠΑΜΠΛΟΥΤΕΣ ΦΥΡΕΣ!!


Takis Arfanis · Κορυφαίος σχολιαστής · ΧΗΜΙΚΟ ΤΜΗΜΑ Πανεπιστήμιο Αθηνων


Ειλικρινά εάν δεν μπορεί να αποφύγει κανείς την αύξηση των διδακτικών ωρών ας κοιτάξουμε να το εκμεταλλευτούμε προς όφελος των μαθητών και της διδασκαλίας αυτής καθεαυτής.

Σε σχετικές συζητήσεις που είχαμε μεταξύ συναδέλφων, συνειδητοποιήσαμε ότι τα μονόωρα μαθήματα ήταν πραγματικά προβληματικά. Είτε οι μαθητές από εβδομάδα σε εβδομάδα έχαναν την επαφή για ένα σωρό λόγους (πχ μπορεί να έλειπε μια φορά ο καθηγητής, την άλλη κάποιος μαθητής ή ακόμα ξέχναγαν το όλο αντικείμενο). Επίσης συνειδητοποιήσαμε ότι η πραγματική καθαρή ώρα που ο μαθητής είναι συγκεντρωμένος είναι μόλις 35 λεπτά (μετά αρχίζει και βαριέται και είτε πιάνει την κουβέντα είτε κάνει φασαρία είτε τέλος πάντων δεν παρακολουθεί) .Έτσι λοιπόν βλέπουμε ότι λίγο πολύ όλα τα μαθήματα έχουν κάποιο … «κενό».

Μια καλή λύση θα ήταν να αυξάναμε τις διδακτικές ώρες της ...

Gianna Sarcofago

Κ.Αρφάνη δεν νομίζω να αυξηθούν οι ώρες των μονόωρων μαθημάτων(κάτι που θα έπρεπε να γίνει) αλλά μάλλον-φαντάζομαι- θα μας βάζουν να διδάσκουμε κ άλλα αντικείμενα για να καλύψουμε αυτές τις επιπλέον ώρες, έτσι ώστε να αποφεύγουν να καλούν ωρομίσθιους και αναπληρωτές. Η΄ κάνω λάθος;

Takis Arfanis · Κορυφαίος σχολιαστής · ΧΗΜΙΚΟ ΤΜΗΜΑ Πανεπιστήμιο Αθηνων

Μα φυσικά εάν και εφόσον αυξηθούν οι ώρες μας θα καλύπτουμε το ήδη υπάρχον ωρολόγιο πρόγραμμα.Απλά εγώ παραπάνω έκανα ΠΡΟΤΑΣΗ και προτείνω κάτι απο την εμπειρία μου.Εξάλλου προτείνω αύξηση συνολικά την εβδομάδα κατά 10 ώρες παραπάνω (35λεπτα όπως λέω) που μπορεί να κατανεμηθούν επιπλέον όχι μόνο σε μονόωρα αλλά και άλλα μαθήματα προφανώς.

Manos Protonotarios · Κορυφαίος σχολιαστής · Top Model - Belly dancing στην εταιρεία Abercrombie & Fitch

Takis Arfanis oi mathites den kourazontai apo ti diarkeia tis wras - mporoun na einai sigkentrwmenoi kai aporrofimenoi se auto pou kanoun gia triwra - to provlima einai oi sinthikes tis taxis - o tropos ilopoiisis tis didaskalias - oi aithouses pou einai kries kai exoun ixo kai o mathitis einai sfigmenos kai den mporei na xalarwsei - to asximo klima - kai polla alla - kai epeidi auta kathistoun diskoli ti diadikasia nomizoume oti ta dialeimata tha mas swsoun - i ousia tis ekpaideusis den einai oti einai kourastiki kai diskoli kai prepei na tin katapioun oso pio anwdina ginetai oi mathites - exoume xasei teleiws to orama mas gia tin paideia mesa apo tin apogoiteusi pou viwnoume - i ekpaideusi einai apolausi kai energitiki simmetoxi - kai oles oi methodoi pou proteinontai einai paraloges kai adiexodes oso de sineiditopoioume tin ousia - toso kairo leme oti ola xekinoun apo tin paideia kai epilegoume ta pio ftina mesa - to anthrwpino dinamiko einai o kinitirios moxlos gia tin oikonomia (mias ka milame gia oikonomiki krisi) kai kathorizei ti koinwnia exoume (koinwniki sineidisi, allileggii, ithiki - entimotita, sevasmos sto perivallon, ilithios opadismos, narkwtika, klp klp) kai to ti viwnoume simera einai to apotelesma tis paideias pou eixame ta teleutaia xronia - i ellada den prokeitai na orthopodisei an den xodeutei xrima me swsto programmatismo gia tin paideia - einai paratimena ta paidia kai anti na veltiwnetai i katastasi xeiroterevei


παπις παπικος

Σε ολα εμεις οι εκπαιδευτικοι ειμαστε αρνητικοι. Ολα μας ενοχλουν σε ολα εχουμε διαφωνιες.Σε καθετι καινοτομο φερνουμε τον κοσμο αναποδα.Εγω δεν εχω κανενα προβλημα να αυξηθουν οι ωρες ακομα και οι μαθητες ανα τμημα αρκει να ανεβουμε και μισθολογικα-με 7 χρονια υπηρεσιας 870 ευρω δε βγαινει-.Δε θελω να ανοιξω πολεμο με τους λεγομενους παλιους αλλα θα πρεπει να εμπνεουν εμας τους νεοτερους.Το μονο που εχω δει ειναι παζαρεμα των ωρων, ποσες μερες θα σχολασουν νωριτερα και ποτε θα κανουν κενο για να πανε στη λαικη για ψωνια


Niki Nikou · Κορυφαίος σχολιαστής

Και να μαγειρεψουν φυσικά!Αυτό το ξεχασες.....
Εγω θα προτιμούσα να μείνω στις διδακτικές ώρες που έχω,αλλά να εφαρμοστεί το ωραριο 8-2 ,εχω δεν εχω μαθημα.Το σχολείο ξερουμε όλοι οτι έχει και αλλες υποχρεωσεις εκτός απο να κάνεις μάθημα>Συμφωνώ ότι χρήματα είναι λιγοστά πλέον,αλλα αυτό δεν θα με κάνει ίδια με τα μούτρα τους,να ξύνομαι γιατί δεν με πληρώνουν όσο θα έπρεπε........

Mina Kalkani · Κορυφαίος σχολιαστής

Niki Nikou συναδελφοι Χρονια πολλα.Χρόνια τώρα ότι μας ξεβολεύει το πολεμάμε.Οι νέοι συν/φοι όταν έρχονται στην εκπαίδευση ξεκινάνε με σχετική όρεξη,ασχετα αν είναι ήδη κουρασμένοι από τα φροντιστήρια που έκαναν πριν διοριστούν.Συναντάνε όμως εμάς το "κατεστημένο" που μπροστά σε ότιδήποτε καινοτόμο βγάζουμε δόντια...To ποιο απλό, πόσοι από τον κλάδο μας, πάνω από τα 45 χρόνια τους ,γνωρίζουν την χρήση pc?Λοιπόν, να αρθει η μονιμότητα και να κρινόμαστε εκ του αποτελέσματος των επιδόσεων των μαθητών μας εφόσον και αυτοί φτάνουν στην 1η Λυκείου μέσα από κάποιες διαδικασίες επιλογής μιας και το Γενικό Λύκειο δεν ειναι υποχρεωτικό.Άπλά πράγματα. Αυτός που δουλεύει και τιμάει το όποιο ψωμί τρώει δεν έχει να φοβηθεί τίποτα.Εξάλλου κανένας εκπαιδευτικός δεν έγινε πλούσιος από τις 18-16 ώρες εργασίας ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΩΣ στο δημόσιο σχολείο.Το γνωρίζαμε και ήταν επιλογή μας ....

Takis Arfanis · Κορυφαίος σχολιαστής · ΧΗΜΙΚΟ ΤΜΗΜΑ Πανεπιστήμιο Αθηνων

@Νικι Νικου &παπις παπικος
Νομίζω ότι οι μεμονωμένες περιπτώσεις που αναφέρατε δεν αφορούν το σύνολο.Εξάλλου η αξιολόγηση που ΠΡΕΠΕΙ να εφαρμοστεί και ελπίζω να είστε και εσείς αρωγοί αυτής της άποψης,θα εξαφανίσει κάθε τέτοιου είδους φαινόμενα.Υπάρχει κάποιος που φοβάται την αξιολόγηση του έργου του σαν διδάσκων;(γιατι για εκτέλεση ή μη του Εργου απο τον εκπαιδευτικό, αφορά η αξιολόγηση και όχι ο μπαμπούλας που θα μας κάνει ντά ντα ή η μέτρηση των ωρών που είμαστε σε σχολείο=δεν πωματίζουμε μπουκάλια κύριοι και κυριες και δεν πληρωνόμαστε με το κομμάτι.Κάνουμε ενα εργο που δεν υπολογίζει ωράριο!)

2 σχόλια:

memi είπε...

καλημέρα! χρόνια πολλά!
προσωπικά δεν με ενοχλεί η αξιολόγηση ( δουλεύω και επιμορφώνομαι) , ούτε η αύξηση του ωραρίου ,αλλά το μισθολογικό και μόνο αυτό!!! όλα αντιμετωπίζονται εκτός από το μισθολογικό.
οι εκπαιδευτικοί ασκούν λειτούργημα και ως λειτούργημα θα έπρεπε να αμοίβονται!!!

Ανώνυμος είπε...

Δηλαδή δε σε ενδιαφέρει από ποιους θα αξιολογηθείς ;Είσαι σίγουρη ότι η αξιολόγηση θα είναι αξιοκρατική ; Πρόσεξε μόνο μη βρεθείς πιο κάτω από άλλους που δε θα δουλεύουν και δε θα επιμορφώνονται....αλλά θα έχουν άλλα προσόντα....και γνωριμίες.