Δευτέρα 30 Απριλίου 2012

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 1ου ΜΑΘΗΤΙΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ Δημοτικών Σχολείων Αγίας Παρασκευής

Ο Σχολικός Σύμβουλος της 17ης Εκπαιδευτικής Περιφέρειας Αττικής, σε συνεργασία με τους Διευθυντές των Σχολικών Μονάδων ευθύνης του και τους εκπαιδευτικούς των Ε΄ και Στ΄ τάξεων, διοργανώνουν το 1ο μαθητικό συνέδριο Δημοτικών Σχολείων Αγίας Παρασκευής, που θα διεξαχθεί την Πέμπτη 7 Ιουνίου 2012, στο Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ»...

Συμμετοχή
Στο συνέδριο θα συμμετέχουν όλοι οι μαθητές των τάξεων Ε΄ και ΣΤ΄ των δημοτικών σχολείων (δημόσιων και ιδιωτικών) που ανήκουν στην 17η Εκπαιδευτική Περιφέρεια Αττικής (1ο, 3ο, 4ο & 10ο, 5ο & 11ο, 6ο, 7ο, 9ο Αγίας Παρασκευής και το ιδιωτικό σχολείο «Διονύσιος Σολωμός») με εργασίες που οι ίδιοι θα έχουν εκπονήσει.
Σκοπός του συνεδρίου είναι η ενθάρρυνση των μαθητών να αποκτήσουν εμπειρία στις διαδικασίες συμμετοχής σε ένα συνέδριο υψηλών προδιαγραφών.
Στόχοι του συνεδρίου είναι:
• Να γνωριστούν, να επικοινωνήσουν και να ανταλλάξουν απόψεις μαθητές της ίδιας ηλικίας και γειτονιάς.
• Να ενισχυθούν οι ευκαιρίες συνεργασίας εκπαιδευτικών της ίδιας εκπαιδευτικής περιφέρειας.
• Να δημιουργηθεί ένας θεσμός για τις επόμενες σχολικές χρονιές, μέσα από τον οποίο θα αναδεικνύεται η παραγωγή καλών πρακτικών για μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Θεματολογία
Το θέμα των εργασιών είναι ελεύθερο και επιλέγεται από τους ίδιους τους μαθητές με τη συνεργασία και την καθοδήγηση των δασκάλων τους.
Μπορεί να είναι εργασία που έχει ήδη εκπονηθεί από τους μαθητές κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς ή που θα εκπονηθεί τώρα με την ευκαιρία της συμμετοχής στο συνέδριο.
Ειδικότερα για τους μαθητές της Στ΄ τάξης το περιεχόμενο των ανακοινώσεων μπορεί να αφορά έναν αποχαιρετισμό στο δημοτικό σχολείο, αναμνήσεις από τα χρόνια που πέρασαν, προσδοκίες για το σχολείο που ακολουθεί κ.λπ.
Οι εργασίες, που μπορούν να είναι ατομικές ή ομαδικές, με την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών της τάξης, καλό θα είναι να έχουν στοιχεία πρωτοτυπίας και ελκυστική παρουσίαση (ίσως με τη συνδρομή των εκπαιδευτικών πληροφορικής η δημιουργία ενός PowerPoint, video ή άλλης παρουσίασης).
Κάθε σχολείο θα παρουσιάσει μία εργασία από κάθε τάξη, ενώ όλες οι υπόλοιπες θα αναρτηθούν με τη μορφή “poster” στο χώρο του συνεδρίου.
Οι προφορικές εργασίες θα παρουσιασθούν από τους ίδιους τους μαθητές. Κάθε προφορική παρουσίαση μαθητή δεν θα ξεπερνάει τα 6-7 λεπτά.
Όλες οι εργασίες των μαθητών θα κατατεθούν, με τη φροντίδα των δασκάλων τους και τη βοήθεια των καθηγητών πληροφορικής, σε ψηφιακή μορφή και θα συμπεριληφθούν σε έναν οπτικό δίσκο (CD) πρακτικών, που θα μοιραστεί στα σχολεία και θα αναπαραχθεί για κάθε μαθητή στις αρχές της επόμενης σχολικής χρονιάς. Όλοι οι μαθητές θα λάβουν τιμητικό δίπλωμα συμμετοχής στο Συνέδριο.
Επιστημονική Επιτροπή
Η Επιστημονική Επιτροπή του Συνεδρίου συγκροτείται από όλους τους δασκάλους της Ε και Στ τάξης, οι οποίοι θα αξιολογήσουν τις εργασίες των μαθητών και θα αποφασίσουν ποιες θα ανακοινωθούν και ποιες θα αναρτηθούν σε poster. Κάθε μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής δεν μπορεί να αξιολογήσει εργασίες του δικού του σχολείου. Η Επιτροπή τελεί υπό την εποπτεία Συντονιστή, ο οποίος, σε συνεργασία με την Οργανωτική Επιτροπή, θα αναλάβει τόσο τον Συντονισμό των εργασιών όσο και την ευθύνη διεξαγωγής του Συνεδρίου.
Στα μέλη της Επιστημονικής Επιτροπής θα χορηγηθεί σχετική βεβαίωση.
Οργανωτική Επιτροπή
Πρόεδρος: Ο Σχολικός Σύμβουλος.
Μέλη: Οι Διευθυντές των σχολικών μονάδων. Στα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής θα χορηγηθεί σχετική βεβαίωση.
Πρόγραμμα Συνεδρίου
Το Συνέδριο θα διεξαχθεί σε ώρες μαθημάτων, θα το παρακολουθήσουν όλοι οι μαθητές και εκπαιδευτικοί των Ε΄ και Στ΄ τάξεων, καθώς και οι Διευθυντές των σχολικών μονάδων, ενώ θα προσκληθούν γονείς, και άλλοι ενδιαφερόμενοι (φορείς, Σχολικοί Σύμβουλοι κ.λπ.).
Λόγω του μεγάλου αριθμού μαθητών το Πρόγραμμα θα διαμορφωθεί σε δύο μέρη:
Α μέρος: 8.30 -11.00 πμ, θα παρουσιαστούν οι εργασίες των σχολείων: 1ο, 3ο, 4ο & 10ο και 6ο.
Β μέρος: 12.00 -14.00 μμ, θα παρουσιαστούν οι εργασίες των σχολείων: 5ο & 11ο, 7ο, 9ο και «Διονύσιος Σολωμός».
Την ημέρα διεξαγωγής του Συνεδρίου το σχολείο θα λειτουργήσει κανονικά για τις υπόλοιπες τάξεις και το Ολοήμερο με την ευθύνη των Υποδιευθυντών του σχολείου.
Το Συνέδριο τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Αγίας Παρασκευής και της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Β΄ Αθήνας και έχει την υποστήριξη του Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ».


Το προσωρινό πρόγραμμα του Συνεδρίου είναι εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια: