Κυριακή 5 Σεπτεμβρίου 2010

Εφάπαξ... γιοκ!


Δυσοίωνα τα νέα από το Ταμείο Πρόνοιας για την καταβολή του εφάπαξ στους Δημοσίους Υπαλλήλους που βγαίνουν στη σύνταξη.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Σαββατιάτικης Ελευθεροτυπίας, στο Ταμείο Πρόνοιας η ουρά για εφάπαξ αναμένεται να φτάσει στο τέλος του χρόνου τους 37.000 δικαιούχους , από 25.500 φέτος τον Αύγουστο.

Με δεδομένο ότι το Ταμείο μπορεί να ικανοποιήσει μόλις 7.000 συνταξιούχους τον χρόνο , υπολογίζεται ότι όσοι υποβάλουν αιτήσεις τώρα, θα λάβουν το εφάπαξ τα Χριστούγεννα του 2015! (Ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι)

Το συνολικό ποσό που απαιτείται για την πληρωμή των εφάπαξ ξεπερνά το 1,7 δισ. ευρώ και όπως δηλώνει ο Πρόεδρος του Ταμείου,αν δεν ληφθούν τα αναγκαία μέτρα, είναι αδύνατο να βρεθεί τέτοιο ποσό.

Στην οικονομική κατάρρευση του Ταμείου, ρόλο έπαιξε η «κλοπή» των εισφορών από τους δικαστικούς (σ.σ.: λάμβαναν συμπληρωματικό εφάπαξ μετά τη δικαστική αναπροσαρμογή των μισθών σε ευθυγράμμιση με τις αποζημιώσεις των βουλευτών, αν και οι ίδιοι ήταν ήδη συνταξιούχοι και δεν είχαν πληρώσει σχετικές εισφορές), η καταβολή του εφάπαξ με βάση τον τελευταίο μισθό και, κυρίως, οι συνεχείς νομοθετικές παρεμβάσεις στο Ασφαλιστικό, οι οποίες προκάλεσαν πανικό και οδήγησαν τους ασφαλισμένους σε πρόωρη και μαζική έξοδο από την εργασία.

Πρώτοι στην ουρά εξόδου από το Δημόσιο, σύμφωνα με την εφημερίδα, είναι οι εκπαιδευτικοί και οι πιο μορφωμένοι.


Αν και όσοι θεμελιώνουν φέτος συνταξιοδοτικό δικαίωμα δεν θίγονται, ενώ ανατρέπονται τα δεδομένα όσων θα εξέλθουν κατά τα επόμενα χρόνια, η τάση φυγής με απώλειες για τους ίδιους και το σύστημα αποδίδεται στην απογοήτευση από την κατάργηση των Δώρων, την περικοπή των επιδομάτων, το «πάγωμα» των μισθών καθώς και, τελευταία, τη λοιδορία γύρω από την απασχόληση στο Δημόσιο.

Το δημοσίευμα της Ελευθεροτυπίας είναι εδώ

.

Δεν υπάρχουν σχόλια: