Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2011

ΘΕΜΑΤΑ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ

Επιστολή του Δ.Σ της Δ.Ο.Ε προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας αναφέρει τα εξής:
ΘΕΜΑΤΑ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ

Κυρία Υπουργέ, Κυρία Υφυπουργέ

Ένα χρόνο μετά την απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής, ο διαγωνισμός για την πρόσληψη εκπαιδευτικών στην Ειδική Αγωγή δεν «ξεπαγώνει» από το Υπουργείο Εσωτερικών, με άμεσο κίνδυνο να χαθούν οι πιστώσεις. Το αίτημα της Δ.Ο.Ε. για...

μόνιμους διορισμούς στην Ειδική Αγωγή, όχι μόνο δε βρίσκει ανταπόκριση αλλά και ο διαγωνισμός του ΑΣΕΠ δεν πραγματοποιείται και ας είχαν εγκριθεί τα χρήματα! Καταδικάζει το Υπουργείο λοιπόν τους συναδέλφους αποφοίτους των Π.Τ.Ε.Α, να εργάζονται μόνο ως αναπληρωτές, πέρα από τη δεκαετία που ήδη διανύουν.

Ταυτόχρονα, στους πίνακες αναπληρωτών Ειδικής Αγωγής διαπιστώνονται σοβαρά προβλήματα. Υπάρχουν καταγγελίες στη ΔΟΕ που αφορούν μεταπτυχιακούς τίτλους Ειδικής Αγωγής, που αποκτήθηκαν στο εξωτερικό. Το αποτέλεσμα της «εισβολής των μεταπτυχιακών» είναι πως η συντριπτική πλειοψηφία των συναδέλφων αναπληρωτών Ειδικής Αγωγής, κάθε χρόνο, θα βρίσκεται σε κατώτερες θέσεις στον πίνακα αναπληρωτών, αφού στην Ειδική Αγωγή, όποιος αποκτήσει μεταπτυχιακό τίτλο μπαίνει πρώτος στον πίνακα και ας έχει μηδενική προϋπηρεσία (δηλαδή ξεπερνά στον πίνακα ανθρώπους που έχουν από 10 έως 80 μήνες προϋπηρεσία!!). Πρόκειται για μια άδικη διάταξη του νόμου της Ειδικής Αγωγής 3699/2008 που πρέπει ν' αλλάξει.

Το Δ.Σ. της ΔΟΕ ζητά άμεσα να πραγματοποιηθεί ο διαγωνισμός του ΑΣΕΠ για την πρόσληψη εκπαιδευτικών Ειδικής Αγωγής, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις του Υπουργείου και να δοθούν στη δημοσιότητα όλοι οι τίτλοι μεταπτυχιακών σπουδών στην Ειδική Αγωγή.

Κυρία Υπουργέ

Κυρία Υφυπουργέ

Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. έγκαιρα και με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς είχε καταγράψει, σε περισσότερα από χίλια, τα λειτουργικά κενά σε Σ.Μ.Ε.Α.Ε. ( ειδικά σχολεία και Τμήματα Ένταξης).

Μετά το διορισμό των αναπληρωτών συναδέλφων ΠΕ71 και ΠΕ61, παραμένουν ακόμα εκατοντάδες λειτουργικά κενά του ειδικού και βοηθητικού προσωπικού με αποτέλεσμα πολλά Τ.Ε. να παραμένουν κλειστά και ειδικά σχολεία να υπολειτουργούν. Η κατάσταση αυτή όπως και το κλείσιμο του ειδικού σχολείου Κωφών της Αθήνας αποδεικνύουν ότι:

Οι περικοπές στο χώρο της παιδείας υποβαθμίζουν την παρεχόμενη ποιότητα εκπαίδευσης και ταυτόχρονα καταργούν θεμελιώδη δικαιώματα ισότητας των πολιτών.

Γνωρίζετε πολύ καλά ότι δεν υπάρχει χρόνος για πειράματα. Υπάρχει μια κρίσιμη ηλικία ανάπτυξης δεξιοτήτων κατά τη διάρκεια της οποίας η εκπαιδευτική παρέμβαση οφείλει να είναι σταθερή, δομημένη και να εφαρμόζεται από εξειδικευμένο προσωπικό.

Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. επισημαίνει αυτά τα γεγονότα που άπτονται και της παιδαγωγικής διαδικασίας και των εργασιακών δικαιωμάτων και απαιτεί από το Υπουργείο Παιδείας:

* Να μείνει ο χώρος της παιδείας εκτός των μνημονίων και των περικοπών. Η κάλυψη όλων των λειτουργικών κενών και η στελέχωση των ΣΜΕΑΕ με όλες τις απαιτούμενες ειδικότητες (εκπαιδευτικό, ειδικό εκπαιδευτικό και ειδικό βοηθητικό προσωπικό) και η πρόσληψη αναπληρωτών Ειδικής Αγωγής για την παράλληλη στήριξη, είναι το ελάχιστο δείγμα πολιτισμού και σεβασμού στα άτομα με αναπηρία.
* Οποιαδήποτε σκέψη για υποβάθμιση ή κλείσιμο Σ.Μ.Ε.Α.Ε είναι εγκληματική.
* Οι συνάδελφοι που εργάζονται σε Σ.Μ.Ε.Α.Ε προασπίζουν εκτός από τα εργασιακά δικαιώματά τους και τα δικαιώματα των παιδιών με αναπηρία.

Κυρία Υπουργέ

Κυρία Υφυπουργέ

Η οικονομική κρίση και οι περικοπές που ανακοινώνονται έχουν πλήξει και την ευαίσθητη κοινωνική ομάδα των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους. Η κυβέρνηση όχι μόνο δεν εξαιρεί τα άτομα με αναπηρία από την επιβολή αλλεπάλληλων φορολογικών επιβαρύνσεων αλλά προχωράει και σε σημαντικές μειώσεις στα ποσά επιχορηγήσεων προς τους προνοιακούς υποστηρικτικούς φορείς των ατόμων με βαριές αναπηρίες με αποτέλεσμα να οδηγούνται στην ουσιαστική κατάργησή τους.

Η ανεργία χτυπάει την πόρτα των ατόμων με αναπηρία και τις οικογένειές τους σε πολλαπλάσιο βαθμό από το γενικό πληθυσμό της χώρας. Παρ΄ όλα αυτά τα άτομα με αναπηρία και τα μέλη των οικογενειών τους δεν έχουν εξαιρεθεί από το μέτρο της εργασιακής εφεδρείας, παρ ότι στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, μόνο ένα μέλος της οικογένειας εργάζεται.

Με αφορμή τα παραπάνω το ΔΣ της ΔΟΕ αποφάσισε :

*
Να συνταχθεί στο πλευρό του ελληνικού αναπηρικού κινήματος και να κάνει σαφές προς κάθε κατεύθυνση ότι τα άτομα με αναπηρία δεν είναι παθητικοί δέκτες καταστάσεων και δεν μπορούν να πληρώσουν την κρίση για την οποία δεν ευθύνεται κανένας εργαζόμενος.
* Καλεί την κυβέρνηση να εγγυηθεί την ασφάλεια και την προστασία των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους και όχι να τους επιβάλλει περαιτέρω βάρη.



Ο αγώνας για αξιοπρέπεια, ενάντια στην περιθωριοποίηση, τη φτώχεια

και τον κοινωνικό αποκλεισμό θα συνεχιστεί μέχρι εσχάτων.

Η Ειδική Αγωγή είναι αναπόσπαστο κομμάτι της εκπαίδευσης.

Η υποβάθμιση της παρεχόμενης Ειδικής Αγωγής μας αφορά όλους.

Απαιτούμε Δημόσια και Δωρεάν Ειδική Αγωγή για όλα τα άτομα με αναπηρία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: