Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2011
Οι ταινίες της ΝΙΚΗΣ: " Καληνύχτα και καλή τύχη"
Ο Τζόρτζ Κλούνι με το "καληνύχτα και καλή τύχη " αποδεικνύεται ως ένα απ τα πιο φιλελεύθερα μυαλά του Hollywood.
Μας πάει 50 χρόνια πίσω στα πρώτα χρόνια του ψυχρού πολέμου στην Αμερική και μας παρουσιάζει την μετωπική σύγκρουση μιας ομάδας δημοσιογράφων (με επικεφαλή τον Έντουαρντ Μόροου) με τον συντηρητικό γερουσιαστή Μακάρθι. Η σύγκρουση άνιση...
...αφού ο Μακάρθι αντιπροσωπεύει το ίδιο το σύστημα , έχει τις πλάτες της κυβέρνησης των ΗΠΑ στον αντι-κομουνιστικό αγώνα και μπορεί να χρησιμοποιήσει οποιοδήποτε μέσο για να σπείρει την τρομοκρατία στο εσωτερικό της χώρας. Αφορμή της σύγκρουσης η αποπομπή ενός αξιωματικού σέρβικης καταγωγής απ την πολεμική αεροπορία, όπου σύμφωνα με απόρρητο έγγραφο θεωρείται πιθανός κόκκινος κατάσκοπος. Ο Μόροου με την παρέα του ορθώνουν ανάστημα εν μέσω δημοσιογραφικής έρευνας και του τηλεοπτικού πομπού CBS και έρχονται σε ευθεία σύγκρουση με την διοίκηση της πολεμικής αεροπορίας και τον Μακάρθι. Τους καλούν να δώσουν εξηγήσεις και ασκούν έντονη κριτική στις ανήθικες μεθόδους που εφαρμόζονται σ αυτόν το ανηλεή υπόγειο ¨πόλεμο¨. Τραβώντας το θέμα για καιρό η μάχη γίνεται όλο και πιο δύσκολη αφού η ασυμβίβαστη στάση αρχισυντάκτη (Τζόρτζ Κλούνι ) και Μόροου (Ντέιβιντ Στράθερν) ανοίγουν νέες παρτίδες.
Όλη η ταινία διαδραματίζεται μέσα στα δημοσιογραφικά ¨ κάτεργα ¨ οι μικροί χώροι, ο κόσμος να πηγαινοέρχεται (ασφυκτικά πλαίσια), η έμφαση στο στήσιμο της τηλεοπτικής εκπομπής, η στιβαρή παρουσία του Ντέιβιντ Στράθερν (αξεπέραστο το στυλ του) και η ασπρόμαυρη φωτογραφία καθηλώνουν. Ο Κλούνι διαχειρίζεται την πραγματική αυτή ιστορία με πολιτική άποψη χωρίς όμως να στέκεται στο πολιτικό σχόλιο (το οποίο είναι αυτονόητο) αλλά στην ανάπτυξη των χαρακτήρων κα δη του Έντουαρντ Μόροου. Το γεγονός ότι δεν ηρωποιεί τον Μόροου είναι στα συν, ο Μόροου πράττει με βάση την συνείδηση του, τις ιδέες του δεν κουνιέται βήμα απ αυτές κι όλα αυτά όχι μόνος του αλλά μαζί με τους υπόλοιπους συντελεστές της εκπομπής, αυτό δεν είναι πράξη ηρωισμού αλλά στάση υπευθυνότητας και ακλόνητης υπακοής στις δημοκρατικές αξίες.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου