Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2011

ΔΗΜΟΣΙΟ: Νέο ψαλίδι στα επιδόματα φέρνει το νέο μισθολόγιο

Oροφή στις αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων του «στενού» δημόσιου τομέα, το ύψος της οποίας θα είναι σαφώς χαμηλότερο των 5.856 ευρώ που ισχύει για γενικούς γραμματείς των υπουργείων, γενικούς διευθυντές και προέδρους δημοσίων φορέων και κάτω των 4.000 ευρώ που καθορίστηκε για τους εργαζομένους στις ΔΕΚΟ, ετοιμάζεται να θέσει η κυβέρνηση, στο πλαίσιο της κατάρτισης νέου μισθολογίου.

Η εξέλιξη αυτή συζητείται ήδη στην επιτροπή που....


...επεξεργάζεται τις ρυθμίσεις για το νέο σύστημα αμοιβών στον δημόσιο τομέα και εκτιμάται ότι θα επιφέρει μειώσεις στις αποδοχές των «ρετιρέ» του Δημοσίου έως και 30%.

Από το ενιαίο μισθολόγιο ξεφεύγουν μόνο οι δικαστικοί και οι γιατροί του ΕΣΥ για τους οποίους θα εξακολουθήσουν να ισχύουν ειδικά μισθολόγια.

Η μείωση των αποδοχών που θα προκύψει για τους δημοσίους υπαλλήλους εκτιμάται ότι είναι ανάλογη ή ακόμη και μεγαλύτερη από τη μείωση των αποδοχών των υπαλλήλων των ΔΕΚΟ.

Θα προκύψει κυρίως μέσα από την κατάργηση όλων των ειδικών επιδομάτων και την ενσωμάτωση ορισμένων μόνον από τα γενικά επιδόματα στον βασικό μισθό.

Στόχος της κυβέρνησης, όπως αναφέρουν ασφαλείς πληροφορίες, είναι να εκλείψει η κραυγαλέα ασυμμετρία στις αμοιβές των υπαλλήλων του «στενού» δημόσιου τομέα. Η επίτευξη αυτού του στόχου θα πραγματοποιηθεί κυρίως με τέσσερις παρεμβάσεις στο ισχύον καθεστώς.

1Η πρώτη παρέμβαση οδηγεί στη βελτίωση της θέσης των χαμηλόμισθων υπαλλήλων για τους οποίους θα υπάρξει- μικρή έστωαύξηση των αποδοχών τους που θα προκύψει μετά την ενσωμάτωση κυρίως των γενικών επιδομάτων στον βασικό μισθό.

Οι εισαγωγικές αμοιβές σήμερα ξεκινούν, χωρίς τα επιδόματα, από 711 ευρώ (υποχρεωτικής εκπαίδευσης) και φθάνουν τα 984 ευρώ (πανεπιστημιακής εκπαίδευσης). Τα επιδόματα διαφοροποιούν αυτές τις αμοιβές από υπουργείο σε υπουργείο. Ετσι, μετά τον υπολογισμό των επιδομάτων, οι μηνιαίες βασικές αμοιβές του νεοεισερχόμενου στο Δημόσιο με πανεπιστημιακή εκπαίδευση κυμαίνονται από 1.280 ως και 2.309 ευρώ.

2Η δεύτερη παρέμβαση αφορά τη βελτίωση της σχέσης μεταξύ εισαγωγικού (ΥΕ) και καταληκτικού (ΠΕ) κλιμακίου που κυμαίνεται σήμερα στο 2,34. Οι μισθοί, δηλαδή, των υπαλλήλων της κατηγορίας πανεπιστημιακής εκπαίδευσης (ΠΕ) που είναι κοντά στη σύνταξη είναι κατά 2,34 υψηλότεροι από τους μισθούς των νεοεισερχόμενων υπαλλήλων της κατηγορίας υποχρεωτικής εκπαίδευσης (ΥΕ), ανεξαρτήτως επιδομάτων. Η σχέση αυτή μετά τη διαμόρφωση του νέου μισθολογίου εκτιμάται ότι θα προσεγγίζει τη σχέση που υπάρχει στις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης και κυμαίνεται γύρω στο 3. Επιπλέον, η διαφοροποίηση του μισθού μεταξύ του εισαγωγικού και καταληκτικού θα διαμορφώνεται με βάση τα χρόνια υπηρεσίας, τα προσόντα των υπαλλήλων, τη θέση ευθύνης και τις συνθήκες εργασίας.

3Η τρίτη παρέμβαση οδηγεί στην περικοπή όλων των «προνομίων» που απολαμβάνουν ειδικές κατηγορίες εργαζομένων στο Δημόσιο. «Δεν είναι μόνο στις ΔΕΚΟ υπάλληλοι με σκανδαλώδη προνόμια» είπε προς «Το Βήμα» κυβερνητικός παράγοντας που μετέχει της επιτροπής επεξεργασίας του νέου μισθολογίου. «Τέτοιοι υπάλληλοι υπάρχουν παντού». Ως παράδειγμα ανέφερε τις εταιρείες ύδρευσης και αποχέτευσης των ΟΤΑ στις οποίες οι συνολικές αμοιβές των διευθυντικών στελεχών υπερβαίνουν και το ανώτατο πλαφόν που ισχύει στις ΔΕΚΟ (4.000 ευρώ).

4Η τέταρτη παρέμβαση θα εξομοιώνει τις αμοιβές των υπαλλήλων, ανεξαρτήτως υπηρεσίας στην οποία εργάζονται, μέσω της κατάργησης των ειδικών (κυρίως) επιδομάτων τα οποία λαμβάνουν και της διαμόρφωσης συστήματος αμοιβών κατά κλάδο.

Σύμφωνα με μελέτη, οι μισθοί των υπαλλήλων με 17 χρόνια υπηρεσίας ξεκινούν από 1.726 ευρώ (υπουργείο Παιδείας) και φθάνουν τα 3.194 ευρώ (υπουργείο Οικονομικών), χωρίς να προσμετρηθούν σε αυτό το ύψος τα ειδικά επιδόματα που χορηγούνται με βάση ειδικά κριτήρια.

Ποιες παροχές μπαίνουν στον βασικό μισθό
Ετοιμάζεται νέο πλαίσιο για τις μετατάξεις στον στενό δημόσιο τομέα
Η «υπέρβαση» της ασυμμετρίας των αμοιβών στο Δημόσιο θα επιτευχθεί με τη σταδιακή κατάργηση όλων των ειδικών επιδομάτων και την ενσωμάτωση ορισμένων μόνο γενικών επιδομάτων στον βασικό μισθό.

Στον βασικό μισθό αναμένεται να ενσωματωθούν:

η οικογενειακή παροχή, το επίδομα θέσης ευθύνης, το επίδομα εξομάλυνσης και το επίδομα επικίνδυνης εργασίας.

Το κίνητρο απόδοσης θα μετονομαστεί σε πριμ παραγωγικότητας. Η σκέψη που επικρατεί, μετά και τις προτροπές της τρόικας, είναι το πριμ παραγωγικότητας να χορηγείται μόνον στους υπαλλήλους οι οποίοι επιτυγχάνουν τους στόχους που θα τίθενται εκ των προτέρων σε κάθε υπηρεσία. Οι στόχοι αυτοί θα έχουν σχέση είτε με την εξυπηρέτηση των πολιτών είτε με την αύξηση των εσόδων, όταν πρόκειται, για παράδειγμα, για τους υπαλλήλους των εφοριών.

Οι μετακινήσεις
Εν τω μεταξύ, η εξομοίωση των αποδοχών των υπαλλήλων με τα ίδια προσόντα και το ίδιο αντικείμενο εργασίας, ανεξαρτήτως υπηρεσίας στην οποία εργάζονται, αποτελεί την πρώτη προτεραιότητα του νέου μισθολογίου. Και αυτό επειδή θεωρείται προϋπόθεση και για τις μαζικές μετακινήσεις προσωπικού μεταξύ των υπηρεσιών που θα είναι το επακόλουθο της αναδιάρθρωσης του δημόσιου τομέα, του «Καλλικράτη στο κράτος», που προωθεί το υπουργείο Εσωτερικών.

Η κατάργηση ή η συγχώνευση υπηρεσιών και οργανισμών που θεωρούνται ανενεργοί ή οι αρμοδιότητές τους αλληλεπικαλύπτονται από εκείνες άλλων υπηρεσιών ή οργανισμών σε συνδυασμό με το κλείσιμο της στρόφιγγας των προσλήψεων οδηγούν σε μαζικές μετακινήσεις προσωπικού. « Το ισχύον σύστημα των μετατάξεων προσωπικού στον «στενό» δημόσιο τομέα θα αλλάξει» σημειώνει μιλώντας προς «Το Βήμα» στέλεχος του υπουργείου Εσωτερικών. «Για να έχει όμως αποτέλεσμα ένα νέο σύστημα, προϋπόθεση είναι να αλλάξει το μισθολόγιο, έτσι ώστε να μην υπάρχουν κραυγαλέες ανισότητες στις αμοιβές από τη μία υπηρεσία στην άλλη».

TO BHMA

Δεν υπάρχουν σχόλια: