Κυριακή 9 Ιανουαρίου 2011

Τι πρέπει να τρώει και πώς πρέπει να ασκείται κανείς από τα 20 ως τα 60

Κάθε δεκαετία έχει δικές της προκλήσεις και κανόνες υγιεινής

Υγιείς και δραστήριοι σε κάθε ηλικία; Ναι, μπορούμε να φροντίσουμε τον εαυτό μας έτσι ώστε να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τις προκλήσεις σε κάθε δεκαετία της ζωής μας, αν ακολουθήσουμε απλές συμβουλές.

Στα 20
Διατροφή: Οι αυξημένες ανάγκες του οργανισμού σε θρεπτικά συστατικά σε συνδυασμό με την ανάπτυξη του σκελετού απαιτούν τις απαραίτητες βιταμίνες Α και D. Προτιμάτε τροφές πλούσιες σε ασβέστιο, με λίγα λιπαρά.

Ασκηση: Το τζόγκινγκ είναι ιδανικό για αυτή την ηλικία. Αρκούν 30 λεπτά δύο-τρεις φορές την εβδομάδα.

Υγεία: Εξέταση αίματος μία φορά τον χρόνο είναι η ιδανική πρόληψη.

Στα 30
Διατροφή: Σε αυτή την ηλικία οι ρυθμοί ζωής έχουν αυξηθεί. Τα ωράρια εργασίας, το άγχος και οι υποχρεώσεις απαιτούν ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού. Μην παραλείπετε το ασβέστιο, τα Ω-3 λιπαρά, που ανεβάζουν τα επίπεδα της σεροτονίνης, και το σύμπλεγμα βιταμινών Β για υγιές νευρικό σύστημα.

Ασκηση: Μια καλή ηλικία για να αρχίσετε ομαδικά αθλήματα δύοτρεις φορές την εβδομάδα.

Υγεία: Μιλήστε με την οικογένειά σας για τυχόν κληρονομικές παθήσεις και εξεταστείτε προληπτικώς. Κόψτε το τσιγάρο.

Στα 40
Διατροφή: Προσπαθήστε να μειώσετε κατά το ένα τρίτο τη λήψη υδατανθράκων (ρύζι, πατάτες και ζυμαρικά). Καταναλώνετε τρόφιμα με ελεγχόμενα λιπαρά, πλούσια σε φυτοστερόλες (φρούτα και λαχανικά) για μείωση της χοληστερόλης. Επιλέξτε ακόμη τροφές πλούσιες σε βιταμίνες Α, C, Ε και σελήνιο (θαλασσινά, ξηροί καρποί).

Ασκηση: Είναι η καλύτερη ηλικία για να αρχίσετε πιλάτες και γιόγκα.

Υγεία: Δώστε έμφαση στην υγεία της καρδιάς, στην πίεση και στη χοληστερίνη. Χάστε βάρος.

Στα 50
Διατροφή: Η κατανάλωση ασβεστίου, βιταμίνης C και D, καθώς και φωσφόρου διευκολύνει την καλύτερη απορρόφηση του ασβεστίου. Τα λιπαρά οξέα Ω-3 δρουν αντιοξειδωτικά και βοηθούν στη διατήρηση της πυκνότητας των οστών.

Ασκηση: Προτιμήστε πιο ήπιες μορφές άσκησης.

Υγεία: Μετά την ηλικία αυτήν αυξάνεται ο κίνδυνος για καρδιαγγειακές παθήσεις, σακχαρώδη διαβήτη και καρκίνους. Προληπτικές εξετάσεις για προστάτη στους άνδρες και μαστογραφία για τις γυναίκες.

Στα 60
Διατροφή: Αυξήστε την κατανάλωση πρωτεϊνών για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Προτιμήστε τροφές πλούσιες σε βιταμίνη D, που καταπολεμούν την εμφάνιση αρθριτικών και οστεοπόρωσης.

Ασκηση: Ιδανική άσκηση το περπάτημα.

Υγεία: Εκτός από τις εξετάσεις ρουτίνας, ελέγξτε τα επίπεδα της οστικής μάζας. Οι άνω των 65 θα πρέπει να εμβολιάζονται κατά της γρίπης.

tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: