Δευτέρα 15 Απριλίου 2013

ΔΟΕ: Σχετικά με την παρουσία ελεγκτών στα σχολεία. ( Είναι φήμη... σε κανένα σχολείο δεν παρουσιάστηκαν "Επιθεωρητές")

Tις τελευταίες μέρες κυκλοφορούν φήμες που προέρχονται από ανώνυμες «διαρροές» και «έγκυρες» πληροφορίες σχετικά με αιφνιδιαστικές επισκέψεις ελεγκτών του Σώματος Επιθεωρητών - Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης σε σχολεία.
 Την προηγούμενη εβδομάδα το φαινόμενο έλαβε ανεξέλεγκτες διαστάσεις... με ανάλογες (αβάσιμες) πληροφορίες να διακινούνταν σε όλη τη Ελλάδα, δημιουργώντας κλίμα ανασφάλειας σε σχολεία και εκπαιδευτικούς, ενώ κάτω από το βάρος αυτών των πληροφοριών κάποια στελέχη της διοίκησης και διευθυντές σχολικών μονάδων αντιδρούν σπασμωδικά θέτοντας ανύπαρκτα ζητήματα για το ωράριο των συναδέλφων, τους οποίους καλούν αιφνιδιαστικά και παράνομα στα σχολεία εκτός ωραρίου ή τους καλούν να λάβουν έγγραφη άδεια για απουσία στο «κενό» τους, προκαλώντας πανικό που επηρεάζει την ομαλή λειτουργία των σχολείων.
Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε.:
• Θεωρεί ότι το θολό αυτό σκηνικό στήνεται σκόπιμα για να καλλιεργηθεί το έδαφος ότι η εκπαίδευση και τα σχολεία «βρίθουν κοπανατζήδων».
• Καλεί τα στελέχη της διοίκησης και τους διευθυντές σχολικών μονάδων να σεβαστούν τον νόμο.
• Καλεί τον κλάδο σε επαγρύπνηση για την τήρηση των εργασιακών δικαιωμάτων που απορρέουν από συγκεκριμένες νομοθετικές διατάξεις οι οποίες δεν μπορούν να καταργηθούν με φήμες και διαρροές.
• Καταγγέλλει όλους εκείνους που διασπείρουν ψευδείς πληροφορίες για επίσκεψη των ελεγκτών δημόσιας διοίκησης με προφανή στόχο να επιτείνουν το «κλίμα αποσυντονισμού» που έχουν δημιουργήσει οι εφεδρείες, οι απολύσεις «επίορκων», ο μηδενισμός των προσλήψεων και όλα εκείνα τα μέτρα που επιβάλλει η Τρόικα και εφαρμόζει η κυβέρνηση.
• Είναι παραπάνω από βέβαιο ότι κανείς έλεγχος δεν είναι δυνατό να μας τρομοκρατήσει αντιθέτως θα βεβαιώσει ότι σε όλα τα σχολεία οι εκπαιδευτικοί εργάζονται και πέραν του ωραρίου και μάλιστα σε αρκετές περιπτώσεις αναλαμβάνουν δουλειά και στο σπίτι τους προκειμένου να ανταπεξέλθουν στις καθημερινές ανάγκες των μαθητών τους.

Θυμίζουμε για μία ακόμη φορά τη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβούλου της Δ.Ο.Ε. κ. Γιάννη Δραγασάκη :

«Σε απάντηση των σχετικών ερωτημάτων σας γνωρίζουμε ότι:
Με το άρθρο 13 παρ.7 ν.1566/85, όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 9 παρ.3 ν.2517/97, ορίζεται με ακρίβεια το εβδομαδιαίο υποχρεωτικό ωράριο διδασκαλίας των εκπαιδευτικών που υπηρετούν στα δημοτικά σχολεία, δηλαδή 25 ώρες για όσους υπηρετούν σε 1θέσια, 2θέσια και 3θέσια και από 21-24 ώρες για όσους υπηρετούν στα λοιπά σχολεία και ανάλογα με τα χρόνια υπηρεσίας τους. Σε περίπτωση που οι ώρες διδασκαλίας του προγράμματος κάθε δημοτικού σχολείου δεν καλύπτονται με το υποχρεωτικό ωράριο των διδασκόντων, ανατίθεται υπερωριακή διδασκαλία στους εκπαιδευτικούς του ίδιου σχολείου.
Κατά την παρ.8 του ίδιου άρθρου όλοι οι εκπαιδευτικοί των σχολείων της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης παραμένουν υποχρεωτικά στο σχολείο τους τις εργάσιμες ημέρες, πέρα από τις ώρες διδασκαλίας, για την προσφορά και άλλων υπηρεσιών που συνδέονται με το γενικότερο εκπαιδευτικό έργο, όπως συμμετοχή σε γιορταστικές, αθλητικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις, ενημέρωση των γονέων και κηδεμόνων, τήρηση βιβλίων του σχολείου και εκτέλεση διοικητικών εργασιών. Κάθε εκπαιδευτικός παραμένει υποχρεωτικά στο σχολείο, στις εργάσιμες μέρες πέρα από τις ώρες διδασκαλίας, για την εκτέλεση συγκεκριμένου έργου που του έχει ανατεθεί από τα όργανα διοίκησης του σχολείου όχι όμως πέρα από 6 ώρες την ημέρα ή 30 ώρες την εβδομάδα, με την επιφύλαξη της παρ.2 της περίπτωσης ΣΤ του άρθρου 11 του ν. 1566/85, δηλαδή των συνεδριάσεων του συλλόγου διδασκόντων που γίνονται μέσα στο ωράριο εργασίας και σε καμιά περίπτωση σε ώρες διδασκαλίας των μαθημάτων.
Εξάλλου κατά το άρθρο 55 ν. 1566/85 οι εκπαιδευτικοί υποχρεούνται μεταξύ των άλλων, εκτός από το να συμπληρώνουν το υποχρεωτικό ωράριο διδασκαλίας, και να διδάσκουν τις προβλεπόμενες από το νόμο ώρες υποχρεωτικής υπερωριακής διδασκαλίας, καθώς και να μετέχουν σε επιμορφωτικές δραστηριότητες, όταν καλούνται από τους σχολικούς συμβούλους ή να αναλαμβάνουν την πραγματοποίηση διαλέξεων και σεμιναρίων, στα πλαίσια των επιμορφωτικών δραστηριοτήτων, καθώς και να προσφέρουν διοικητικές υπηρεσίες, όταν δεν υπάρχουν ή δεν επαρκούν οι διοικητικοί υπάλληλοι.
Από όλα τα παραπάνω συνάγεται πως ο εκπαιδευτικός που συμπληρώνει είτε το ωράριο διδασκαλίας και δεν του έχει ανατεθεί άλλο συγκεκριμένο έργο είτε το ωράριο εργασίας είτε την υπερωριακή απασχόληση, δεν έχει λόγο να παραμένει στο σχολείο, ούτε και χρειάζεται συνδικαλιστική κάλυψη για την αποχώρηση αυτή».
Αθήνα 18 Φεβρουαρίου 2004
Ο Νομικός Σύμβουλος της Δ.Ο.Ε.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΡΑΓΑΣΑΚΗΣ

Θυμίζουμε ακόμη πως ο νόμος υπερισχύει απολύτως απέναντι σε οποιαδήποτε εγκύκλιο οποιουδήποτε Υπουργού, Υφυπουργού ή τοπικών παραγόντων η οποία διακινείται ημιεπισήμως χωρίς καν αριθμό Πρωτοκόλλου, κατά τα νέα ήθη της διοίκησης.
Για το πιθανό ενδεχόμενο να έρθουν ελεγκτές δημόσιας διοίκησης πρέπει να είναι σαφές ότι δικαιούνται να ελέγχουν τη νομιμότητα των πράξεων της διοίκησης. Όχι τους συναδέλφους ατομικά.
Επειδή το θολό τοπίο ευνοεί τη σύγχυση και τον πανικό κάνουμε σαφή τα εξής:
• Λειτουργούμε κανονικά, όπως κάθε μέρα.
• Ενημερώνουμε τον Σύλλογό μας εάν συμβεί κάτι, ώστε να απαντήσουμε συγκροτημένα και συλλογικά όπου χρειαστεί.
• Σας ενημερώνουμε ότι, με τα μέχρι στιγμής στοιχεία μας, σε κανένα σχολείο της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης δεν παρουσιάστηκαν οι «επιθεωρητές».
Να μην περάσει η συλλογική ενοχοποίηση, ο φόβος και ο πανικός.
Συσπειρωμένοι στα σωματεία μας δίνουμε τη μάχη.

ΤΟ ΔΣ ΤΗΣ ΔΟΕ

7 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Στα σχολεία ΕΑΕΠ πότε συναδριάζει σε έκτακτες περιπτώσεις νομίμως ο σύλλογος διδασκόντων;Υπάρχει απάντηση;

ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΟΓΟΘΕΤΗΣ είπε...

νομίμως μετά τις 2:00 και παρανόμως στο μεγάλο και παρατεταμένο κατά δέκα λεπτά διάλειμμα

ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΟΓΟΘΕΤΗΣ είπε...

Συμπληρωματικά να πω ότι είμαι κατά των συνεδριάσεων για ψύλλου πήδημα... Τρεις τέσσερις το χρόνο είναι αρκετές.Μία στην αρχή- άντε και μια τον Οκτώβριο- και από μια στο τέλος των τριμήνων...
Αν το κλίμα στο σχολείο είναι καλό και δεν υπάρχουν τίποτα κολλημένοι τα υπόλοιπα συζητούνται στα διαλείμματα...
Βασικό θεωρώ να έχουν κοινά κενά για να συνεργάζονται οι δάσκαλοι τμημάτων των ίδιων τάξεων καθώς και οι εκπαιδευτικοί της ίδιας ειδικοτήτας αλλά αυτό είναι αρκετά δύσκολο για το πρόγραμμα

Ανώνυμος είπε...

Συμφωνώ απόλυτα με αυτά που αναφέρεις αλλά δυστυχώς οι κολλημένοι υπάρχουν. Το μετά τις2:00 πόσο συμβιβάζεται με το εργασιακό ωράριο που αναφέρει η ΔΟΕ;

Ανώνυμος είπε...

`ανένας συναδελφος δε συμπληρωνει το ωραριο του ποιος εχει την ευθυνη?

ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΟΓΟΘΕΤΗΣ είπε...

ανώνυμε 15/4/13 - 8:26 μ.μ. λες:"Το μετά τις2:00 πόσο συμβιβάζεται με το εργασιακό ωράριο που αναφέρει η ΔΟΕ;"

Συμβιβάζεται βάσει των 30 ωρών παραμονής την εβδομάδα...
Παράδειγμα
Δευτέρα: 5 ώρες
Τρίτη:6 ώρες
Τετάρτη:5 ώρες
Πέμπτη:6 ώρες
και Παρασκευή (ημέρα συνεδρίασης) max παραμονή: 8 ώρες
Άρα σύνολο εβδομάδας=30 ώρες

ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΟΓΟΘΕΤΗΣ είπε...

"`αν ένας συναδελφος δε συμπληρωνει το ωραριο του ποιος εχει την ευθυνη?"

Ο διευθυντής που υπογράφει το πρόγραμμα