Κυριακή 16 Δεκεμβρίου 2012

Να περάσουν από ψυχομετρικά τεστ όλοι οι εκπαιδευτικοί

Είναι γνωστό ότι μεγάλος αριθμός εκπαιδευτικών δεν υπηρετούν σε σχολικές τάξεις εξαιτίας ψυχολογικών προβλημάτων. Οι εκπαιδευτικοί αυτοί αλλά και άλλοι, κατέχοντας μεταπτυχιακούς και διδακτορικούς τίτλους σπουδών, μπορούν να επιλεγούν ακόμα και στελέχη της εκπαίδευσης (διευθυντές σχολείων κ.ά) με ανυπολόγιστες συνέπειες για εκπαιδευτικούς και μαθητές...

 Δάσκαλοι και καθηγητές πάσχουν από απλή κατάθλιψη μέχρι και σοβαρά ψυχολογικά νοσήματα, που ενδεχομένως να τους οδηγήσουν με κατάλληλες συνθήκες σε παρεκτροπές. Δεν λείπουν και αυτοί, που εκμεταλλεύονται την κατάσταση και «λουφάρουν», επικαλούμενοι προβλήματα ψυχικής υγείας, ώστε να μη μπαίνουν στις αίθουσες.

Εκφράζουμε για δεύτερη φορά την άποψη ότι η προσωπικότητα του κάθε εκπαιδευτικού θα πρέπει οπωσδήποτε να εξετάζεται με ψυχομετρικά τεστ, όπως εκείνα με τα οποία επιλέγονται για ευαίσθητες θέσεις εργασίας (ένοπλοι, πυροσβέστες, χειριστές μέσων μαζικής μεταφοράς κ.ά.). Η συνέντευξη από μόνη της δε μπορεί να εξυπηρετήσει το σκοπό αυτό.

Συχνά διαβάζουμε στον τύπο περιπτώσεις εκπαιδευτικών με παράξενες συμπεριφορές στο σχολείο αλλά και στους μαθητές τους (δικομανία, παιδοφιλία στο διαδίκτυο, ομοφυλοφιλία, αλκοολισμό, ναρκομανία κ.ά.). Στη χώρα μας κανένας εκπαιδευτικός δεν υποβάλλεται σε «Τεστ Ψυχοπαθολογίας» που αφορούν στη διερεύνηση πιθανής παθολογίας της προσωπικότητας. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε διεθνές επίπεδο, τα ψυχομετρικά τεστ έχουν αρχίσει να εξειδικεύονται σε θέματα ανάπτυξης ηγεσίας ανταποκρινόμενα στις συνεχώς αυξανόμενες απαιτήσεις πάνω σε αυτό το θέμα.

Τα ψυχομετρικά τεστ είναι αποτελεσματικά, είναι έγκυρα είναι αξιόπιστα και θα πρέπει να ακολουθούν τον εκπαιδευτικό σε όλα τα στάδια της επαγγελματικής του πορείας, από την πρόσληψη στα πρώτα στάδια της εκπαίδευσης, στις προαγωγές ακόμα και στη φάση που προηγείται της συνταξιοδότησής του.

Η επιλογή, η χορήγηση καθώς και η ερμηνεία των ψυχομετρικών τεστ θα πρέπει να γίνονται από ειδικούς που γνωρίζουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του/των τεστ που θα χρησιμοποιούνται και να είναι εξοικειωμένοι με τη χρήση τους. Θα πρέπει επίσης να διερευνάται εξονυχιστικά ο υπηρεσιακός φάλελλος των εκπαιδευτικών σχετικά με το αν υπάρχουν στοιχεία για την ψυχολογική τους κατάσταση και να λαβαίνονται σοβαρά υπ΄όψη. Υπάρχουν εξειδικευμένοι επιστήμονες, τους οποίους θα πρέπει το υπουργείο να συμβουλευτεί για το σκοπό αυτό.

e-Πύλη Εκπαίδευσης

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

η ομοφυλοφιλία δε συνιστά ψυχοπαθολογική διαταραχή!!!μήπως να βάλουμε και όριο στους γάμους ή/και στα διαζύγια των "σωστών" εκπ/κών;;;

Ανώνυμος είπε...

Φυσικα, συμφωνω προσωπικα απολυτα. Ολοι οι εκπαιδευτικοι να υποβληθουν σε ψυχομετρικα τεστ.
Και οι δημοσιογραφοι που αρθογραφουν και διαμορφωνουν την κοινη γνωμη. Και οι πολιτικοι μας φυσικα...Να μην εχω το ψυχομετρικο προφιλ του υποψηφιου που θα κληθει να με κυβερνησει και να παραγαγει πολιτικη που θα εχει επιπτωσεις σε μενα, τα παιδια και τα εγγονια μου;
Αληθεια, οι αστυνομικοι υποβαλλονται συχνα σε τετοιου ειδους τεστ, μιας και οπλοφορουν;
Οι στρατιωτικοι αληθεια;
Οι υπαλληλοι που μας εξυπηρετουν σε καταστηματα εστιασης; Πού ξερω αν εχει φτυσει στο φαγητο μου ή αν εχει ριξει στρυχνινη; Ειμαι υπερβολικος; Δε νομιζω.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΟΓΟΘΕΤΗΣ είπε...

Η ομοφυλοφιλία όταν δεν εκδηλώνεται με ακραίες συμπεριφορές προφανώς και θα πρέπει να είναι αποδεκτή ...Αλλά όχι να φαίνεται και το στριγκάκι βρε παιδί μου...

Ανώνυμος είπε...

ενώ αν φαίνεται από γυναικείο κ*&ο δεν πειράζει;;;

ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΟΓΟΘΕΤΗΣ είπε...

Μια απάντηση στο http://logothetis63.blogspot.gr/2012/12/blog-post_18.html