Παρασκευή 16 Ιουλίου 2010

Κάνει ζέστη; Τρώμε σαν σπουργίτια!

Ο ανθρώπινος οργανισμός για να αντέξει τις υψηλές θερμοκρασίες πρέπει να απαλλαγεί από τις περιττές θερμίδες

Υπάρχουν πολλοί τρόποι να αντιμετωπίσει κάποιος την αφόρητη ζέστη στις τσιμεντουπόλεις. Οι περισσότεροι επιλέγουν να ζήσουν «αγκαλιά» με το κλιματιστικό: στο σπίτι, στο αυτοκίνητο, στο γραφείο. Αλλοι υιοθετούν περιβαλλοντικώς ορθές λύσεις, όπως είναι οι ανεμιστήρες οροφής. Στον δρόμο όμως, κάτω από τον καυτό ήλιο, ο οργανισμός πρέπει να είναι θωρακισμένος για να αντέξει. Οι υψηλές θερμοκρασίες απαιτούν διατροφή «σπουργιτιού», λένε οι ειδικοί. Ετσι, όσο ανεβαίνει ο υδράργυρος τόσο πρέπει το πιάτο μας να αδειάζει.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Προληπτικής Ιατρικής και Διατροφής του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Α. Καφάτο , το μεγαλύτερο μυστικό για να αντέχουμε στη ζέστη είναι ...η απώλεια βάρους. «Εχουμε γίνει ο πιο υπέρβαρος λαός του πλανήτη» επισημαίνει.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, τις ημέρες καύσωνα πρέπει να ακολουθούμε υποθερμιδική δίαιτα. «Οταν έχει ζέστη μειώνουμε την ημερήσια πρόσληψη θερμίδων στο μισό. Δηλαδή, αν κάποιος χρειάζεται 2.000 θερμίδες την ημέρα πρέπει να καταναλώνει 1.000 με 1.200 το πολύ» αναφέρει ο ίδιος. Τονίζει ωστόσο ότι ο περιορισμός των θερμίδων πρέπει να προέρχεται από τη μείωση της κατανάλωσης στα κρέατα και στα λιπαρά φαγητά και όχι από φρούτα και λαχανικά. Με άλλα λόγια, τις ημέρες που το θερμόμετρο «χτυπάει κόκκινο» ένα σωστό διαιτολόγιο περιλαμβάνει μισό κιλό λαχανικών την ημέρα και τέσσερις με πέντε μερίδες φρούτων. Ο κ. Καφάτος καταρρίπτει τον μύθο που λέει ότι όταν κάνει ζέστη τα αλμυρά φαγητά και τα σνακ προλαμβάνουν την αφυδάτωση. «Επιπλέον αλάτι, δηλαδή δύο με τρία κουταλάκια, χρειάζονται μόνο όσοι εργάζονται χειρωνακτικά, σε βαριές εργασίες και σε εξωτερικούς χώρους.Οι υπόλοιποι δεν πρέπει να ξεπερνούν το ένα κουταλάκι την ημέρα» σημειώνει ο καθηγητής. Αντίθετα με το αλάτι, απαραίτητο είναι το νερό, ή εναλλακτικά τα αφεψήματα. «Ενα με δύο λίτρα νερού την ημέρα χρειάζεται ο ανθρώπινος οργανισμός.Αυτή την ποσότητα μπορεί να την πάρει κάποιος πίνοντας νερό ή καταναλώνοντας σούπες, αφεψήματα,λαχανικά και φρούτα. Μάλιστα, τα αφεψήματα, π.χ. από δίκταμο, μαντζουράνα, ελληνικό τσάι,θυμάρι,δυόσμο κ.ά.,έχουν πολύτιμα αντιοξειδωτικά συστατικά που δρουν κατά των χρόνιων νοσημάτων, όπως είναι ο καρκίνος, οι καρδιοπάθειες, η νόσος Αλτσχάιμερ, κτλ.» εξηγεί ο κ. Καφάτος.

Για τις... κρίσεις υπογλυκαιμίας ο καθηγητής προτείνει σπιτικό παγωτό παρασκευασμένο από γάλα. Οπως τονίζει, τα περισσότερα παγωτά του εμπορίου περιέχουν λάδι ινδικής καρύδας, το οποίο είναι κατά 70% με 80% κορεσμένο λίπος.

tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: