Παρασκευή 23 Ιουλίου 2010

Πρώτη η Ελλάδα και σε προϊόντα - "μαϊμούδες"

Την πρώτη θέση σε κατασχέσεις προϊόντων «μαϊμού» στην Ευρώπη κατέχει η Ελλάδα. Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία της ετήσιας έκθεσης της Κομισιόν για τις δράσεις στα τελωνεία της Ε.Ε. για την καταπολέμηση των απομιμήσεων και παραποιήσεων, που...
δόθηκε χθες στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, τα προϊόντα «μαϊμού» που δέσμευσαν τα ελληνικά τελωνεία το 2009 ήταν 21,9 εκατ., τα περισσότερα από οποιοδήποτε άλλο κράτος - μέλος. Σημειώνεται ότι ο αριθμός των προϊόντων αυτών αυξήθηκε κατά 18,3 εκατ. συγκριτικά με το 2008, που ήταν 3,6 εκατ. Μετά την Ελλάδα, ακολουθούν σε δεσμεύσεις προϊόντων η Ολλανδία με 17,9 εκατ. αντικείμενα, η Ιταλία με 12,9 εκατ. προϊόντα και η Βουλγαρία με 11,3 εκατ. Συνολικά πάντως, στα 27 κράτη - μέλη δεσμεύτηκαν από τα τελωνεία 118 εκατ. προϊόντα το 2009. Το σύνολο εμφανίζεται μειωμένο σε σχέση με το 2008, που ήταν 178,9 εκατ. προϊόντα.
Όσον αφορά στα είδη των προϊόντων που κατασχέθηκαν, την πρώτη θέση γενικότερα στους «27» κατέχουν τα τσιγάρα, τα ρούχα και άλλα είδη από επώνυμες εταιρΕίες, ενώ σημαντικό μερίδιο καταλαμβάνουν επίσης προϊόντα καθημερινής χρήσης, τα οποία εγκυμονούν κινδύνους για την υγεία των πολιτών, όπως σαμπουάν, οδοντόκρεμες, παιχνίδια, φάρμακα ή οικιακές συσκευές. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι στα τσιγάρα οι δεσμεύσεις φτάνουν το 19%, τα άλλα προϊόντα καπνού το 16%, τα επώνυμα προϊόντα το 13% και τα φάρμακα το 10%. Πάντως, όπως συμπεραίνεται στην έκθεση, οι παραβάσεις των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας, δηλαδή οι απομιμήσεις, στο παρελθόν αφορούσαν κυρίως τα είδη πολυτελείας, ενώ πλέον αφορούν όλο και περισσότερο προϊόντα, που χρησιμοποιούνται από τους πολίτες στην καθημερινή τους ζωή. Η βασική χώρα προέλευσης των «μαϊμού» προϊόντων για ακόμα μια φορά είναι η Κίνα, αφού από εκεί προέρχεται το 64% των παράνομων προϊόντων απομίμησης. Όπως αναφέρει ακόμη η έκθεση της Επιτροπής, περισσότερο από το 77% του συνόλου των δεσμευθέντων προϊόντων καταστράφηκαν, ή αποτέλεσαν αντικείμενο δικαστικής διαδικασίας για τον προσδιορισμό της παράβασης.
Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της έκθεσης ο αρμόδιος Επίτροπος για τη φορολογία, τα τελωνεία, την καταπολέμηση της απάτης και τον έλεγχο, Αλγκιρντάς Σεμέτα, επεσήμανε πως ο ρόλος των τελωνείων της Ε.Ε. είναι να προστατεύει τους πολίτες και τις επιχειρήσεις μας, συμπληρώνοντας πως οι απομιμήσεις προϊόντων μπορεί να θέσουν σε σοβαρό κίνδυνο την υγεία και την ασφάλεια των καταναλωτών, ενώ παράλληλα συνιστούν εξαπάτηση των νόμιμα δραστηριοποιούμενων επιχειρήσεων. «Η Επιτροπή και τα κράτη - μέλη θα συνεχίσουν να συνεργάζονται με τους εμπορικούς εταίρους και τη βιομηχανία σε διεθνές επίπεδο για να εξασφαλίσουν το υψηλότερο δυνατό επίπεδο προστασίας της διανοητικής ιδιοκτησίας στην Ε.Ε.», κατέληξε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: